Φτιάξε τα πιο νόστιμα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι που τα πλαισιώνει μία πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας. Ένα υπέροχο πιάτο για όλους.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι
Πλησιάζει η Σαρακοστή και ψάχνω συνέχεια Σαρακοστιανές συνταγές για να εμπλουτίσω το Σαρακοστιανό τραπέζι μου. Οι συνταγές που βρίσκω είναι όλες υπέροχες αλλά υπάρχουν κάποιες που μου τράβηξαν τη προσοχή και η συγκεκριμένη είναι μία από αυτές.
Τα καλαμαράκια σε συνδυασμό με το ρύζι είναι ένα υπέροχο πιάτο για όλες τις ώρες. Και επίσης, σου δίνεται η δυνατότητα να προσθέσεις ότι υλικά θέλεις ανάλογα με τα γούστα σου. Πάμε να δούμε μαζί πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτά τα γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι.
Υλικά για 2-3 μερίδες:
- 1,5 κιλό καλαμαράκια
- Μισό φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- Μισό φλυτζάνι λευκό κρασί
- 1,5 φλυτζάνι ρύζι
- Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
- Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κουταλιές της σούπας γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες και λιωμένες
- Μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 δάφνη
Διαδικασία και εκτέλεση για τα καλαμαράκια γεμιστά με μία νόστιμη σάλτσα
Αυτό το πιάτο είναι πολύ πιθανόν να το έχεις δει και σε πιο γκουρμέ και ακριβά εστιατόρια. Ωστόσο, μπορεί να το βρεις και σε ταβέρνες που έχουν θαλασσινά αλλά και σε εστιατόρια που ειδικεύονται στην ελληνική κουζίνα. Έτσι, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις αυτό το μοναδικό πιάτο με καλαμαράκια.
Για αρχή καθαρίζουμε 1,5 κιλό καλαμαράκια και ξεχωρίζουμε τα εντόσθια και τα πλοκάμια τους. Τα ψιλοκόβουμε και τα σωτάρουμε σε ένα τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε μέσα στο μείγμα. Ρίχνουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε και μετά από 2 λεπτά, σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, τη γαλέτα, τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένο και αφού τα τσιγαρίσουμε για 1-2 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά τη γέμιση.
Έπειτα παίρνουμε τα καλαμαράκια μας και τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση με τη γέμιση που φτιάξαμε. Τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ σκεύος με μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τέλος, ρίχνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες μαζί με τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και τη δάφνη. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό στο μείγμα και αφήνουμε τα καλαμαράκια να βράσουν για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και αν θέλουμε προσθέτουμε κι άλλο αλάτι και πιπέρι, ανάλογα τις γεύσεις μας. Σβήνουμε το φαγητό μας και σερβίρουμε. Τα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και σάλτσα είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.
Extra tips:
- Για περισσότερη νοστιμιά, πρόσθεσε κάποιο τυρί της επιλογής σου μέσα στο φαγητό μας. Η φέτα και το ανθότυρο είναι δύο τυριά που συνοδεύουν πολύ ωραία το πιάτο. Ωστόσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο τυρί σου αρέσει.
- Για ένα πιο ολοκληρωμένο και πλήρες γεύμα, πρόσθεσε μέσα στη κατσαρόλα σου διάφορα λαχανικά. Για παράδειγμα πατάτες, γλυκοπατάτα, καρότο, πιπεριές αλλά και ότι άλλο θέλεις.
- Αντί να τα βράσεις, μπορείς να βάλεις τα καλαμαράκια στον φούρνο ή να τα ψήσεις στη ψησταριά.
- Μπορείς να συνοδεύσεις τα γεμιστά καλαμαράκια με μία δροσερή σαλάτα, ρύζι, αλλά και ότι άλλο θέλεις.
- Αν δεν θέλεις, μπορείς να μην προσθέσεις τη σάλτσα ντομάτας και απλά να τα αφήσεις να βράσουν μέσα σε νεράκι ή σε κάποιο ζωμό.
- Αυτό το πιάτο είναι το ιδανικότερο για να το καταναλώσεις με τη συνοδεία ούζου ή κρασιού. Δες εδώ διάφορους μεζέδες για ούζο για να διαλέξεις.
- Βρες εδώ νόστιμα συνοδευτικά για κρασί για όλη τη παρέα.
- Δες πως μπορείς να φτιάξεις υπέροχες και πανεύκολες σουπιές με σπανάκι.
- Γαρίδες σαγανάκι με φέτα, ένα αγαπημένο πιάτο.
- Ριζότο με καλαμαράκια για ένα απίστευτο πιάτο.
- Δροσερή μακαρονοσαλάτα με σουρίμι με νοστιμιά πέρα από κάθε φαντασία.
Μοιράσου αυτά τα μοναδικά καλαμαράκια γεμιστά με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!