Σίγουρα δεν έχεις ξαναδοκιμάσει αυτό το απίστευτο ριζότο με καλαμαράκια. Συνδυάζει πολλές γεύσεις και έχει μία νοστιμιά που δεν περιγράφεται.
Μοναδικό ριζότο με καλαμαράκια
Έχω μία ιδιαίτερη λατρεία στα θαλασσινά και στο ρύζι και μου αρέσει να βρίσκω καινούριες συνταγές πάνω σε αυτά τα 2 υλικά. Θυμάμαι ότι είχε αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός και η ιδέα ότι θα μπορώ να φάω θαλασσινά μου είχε καρφωθεί στο κεφάλι. Οπότε λέω τι πιο τέλειο από το να αξιοποιήσω τα καλαμαράκια που έχω αγοράσει; Και έτσι έκανα μιας και άρχισα να ψάχνω για νόστιμα ριζότο με θαλασσινά.
Έπεσα πάνω σε μία υπέροχη συνταγή και την έφτιαξα σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Όπως και εσύ μπορείς να προσθέσεις και να αφαιρέσεις ότι θέλεις στο πιάτο. Επίσης, είναι ένα πιάτο που μπορείς να φτιάξεις τη Σαρακοστή, όπως και τη Καθαρά Δευτέρα. Για να δούμε τι θα χρειαστείς για το νόστιμο ριζότο με καλαμαράκια.
Υλικά για 2-3 μερίδες:
- 1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα
- 2,5-3 κούπες ρύζι για ριζότο
- 1 κύβος λαχανικών
- Μία ντομάτα τριμμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μισό ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 δαφνόφυλλο
- Μία κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση και παρασκευή για το ριζότο με καλαμαράκια
Είναι σίγουρο ότι αν δοκιμάσεις αυτό το ριζότο με θαλασσινά δεν θα ξεκολλάς με τίποτα. Θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και θα το φτιάχνεις συνέχεια. Η διαδικασία είναι εύκολη και δεν θα σου πάρει πολύ ώρα.
Για αρχή θα καθαρίσουμε καλά τα καλαμαράκια μας και θα τα κόψουμε σε κομμάτια. Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα αντικολλητικό βαθύ σκεύος μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και αυτό ψιλοκομμένο. Κατεβάζουμε λίγο τη φωτιά και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί για 1-2 λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους. Όταν τραβήξουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το κόκκινο κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε και το δαφνόφυλλο.
Ανακατεύουμε και πριν εξατμιστεί η ντομάτα, προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του ανακατεύοντας συνέχεια. Με το που τραβήξει τα υγρά του, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και τον κύβο λαχανικών και το αφήνουμε να βράσει και να μελώσει σε σιγανή φωτιά. Όταν δούμε ότι το νερό εξατμίστηκε, δοκιμάζουμε το ριζότο και αν δούμε ότι είναι σκληρό, προσθέτουμε κι άλλο νερό για να βράσει καλά. Αυτή τη διαδικασία θα την ακολουθήσουμε μέχρι να δούμε ότι το ριζότο μας είναι βρασμένο.
Μόλις καταλάβουμε ότι έχει βράσει, προσθέτουμε τη παρμεζάνα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε το ριζότο να χυλώσει καλά και να πάει παντού η παρμεζάνα και σερβίρουμε έτσι όπως είναι ζεστό. Το γκουρμέ ριζότο με καλαμαράκια είναι έτοιμο να το απολαύσεις.
Extra tips:
- Εκτός από καλαμαράκια, μπορείς να προσθέσεις ότι θαλασσινό θέλεις, όπως επίσης και να βάλεις περισσότερα λαχανικά ανάλογα τα γούστα σου.
- Επίσης, αντί για παρμεζάνα μπορείς να προσθέσεις ότι τυρί θέλεις, όπως επίσης και λίγο βούτυρο για περισσότερη γεύση.
- Αν θέλεις να φτιάξεις περισσότερες μερίδες, πρόσθεσε περισσότερο ρύζι.
- Και αν προτιμάς πιο ”κόκκινο” το ριζότο σου, πρόσθεσε πελτέ ντομάτας. Αν πάλι δεν το θέλεις κόκκινο, μην βάλεις ντομάτα.
- Σε αυτό το ριζότο ταιριάζει πολύ η κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι, αλλά και το cottage cheese. Πρόσθεσε τα πριν σβήσεις το ριζότο για να ψηθούν όλα μαζί.
- Στο πιάτο μας ταιριάζει επίσης ο κόλιανδρος, ο άνηθος, το βασιλικό, το σαφράν αλλά και η τρούφα. Με αυτά τα υλικά θα γίνει πιο γκουρμέ πιάτο που θα το θέλουν όλοι.
- Συνόδευσε το ριζότο με μία ξεχωριστή παντζαροσαλάτα. Δες εδώ πως μπορείς να τη φτιάξεις.
- Αγαπημένες γαρίδες σαγανάκι με φέτα για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Εύκολη καβουροσαλάτα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
Μοιράσου αυτό το απίστευτο ριζότο με καλαμαράκια με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!