to-psomi-paxainei-alitheia-mithos-theories-trofima-ugeia-eisaimonadikigr

Το ψωμί παχαίνει; Ποια είναι η αλήθεια τελικά και τι δεν γνώριζες;

Το ψωμί παχαίνει ή είναι ένας ακόμη μύθος που πρέπει να καταρρίψουμε; Τι γνωρίζουμε για τον αγαπημένο υδατάνθρακα πολλών από εμάς;

 

Μύθος ή αλήθεια; Το ψωμί παχαίνει;

paxainei-to-psomi-mithos-ti-isxuei-trofima-aleuri-olikis-eisaimonadikigr

 

Όλοι θυμόμαστε τη λαχτάρα που είχαμε όταν ήμαστε παιδιά για το φρέσκο ζεστό ψωμί από το φούρνο.  Πολλές φορές όταν ξεκινάμε μια προσπάθεια για να χάσουμε βάρος, μειώνουμε δραστικά την πρόσληψη ψωμιού.  Η αλήθεια είναι, όμως, πως το ψωμί έχει οφέλη και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως εχθρό, αλλά να το διαχειριζόμαστε σωστά. Αλλά το ψωμί παχαίνει; Τι μπορεί να ισχύει;

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

  

 

  • ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ

Οι περισσότεροι θεωρούν πως τρώγοντας ψωμί βάζουν εύκολα βάρος.  Πράγματι, όταν αποφασίζουμε πως πρέπει να χάσουμε κιλά, το πρώτο που καταργούμε από τη διατροφή μας είναι το ψωμί.  Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε πως ενώ η κατανάλωση του ψωμιού έχει μειωθεί, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται.  Ίσως γι’ αυτό οι μελέτες για τη σχέση της κατανάλωσης του ψωμιού με το σωματικό βάρος και την περιφέρεια μέσης καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.  Φαίνεται πως το λευκό ψωμί συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και το παραπανίσιο σωματικό λίπος.  Αντίθετα, το ψωμί ολικής άλεσης δεν επηρεάζει την αύξηση βάρους.  Ενώ δεν γνωρίζουμε με σιγουριά πώς το ολικής άλεσης εξασφαλίζει αυτά τα πλεονεκτήματα, αξίζει να καταγράψουμε πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε την πρόσληψη επιπρόσθετων κιλών.

 

 

 

 

  • ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Γνωρίζουμε τα αποτελέσματα που έχουν τα προϊόντα ολικής άλεσης στην όρεξή μας.  Σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα, μάς δημιουργούν την αίσθηση κορεσμού για περισσότερο χρονικό διάστημα.  Κατά συνέπεια τρώμε λιγότερο και η ενεργειακή πρόσληψη μειώνεται.  Επιπροσθέτως, τα ολικής άλεσης έχουν μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα από τα επεξεργασμένα.  Επομένως, η ίδια ποσότητα δεν προκαλεί την ίδια αύξηση βάρους. Προτίμησε ψωμί ολικής άλεσης για καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

 

 
 

 

  • ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) είναι μια τιμή που αντανακλά το μέγεθος της επίδρασης ενός συγκεκριμένου φαγητού ή γεύματος στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.  Το ψωμί ολικής άλεσης έχει χαμηλό ΓΔ, που σημαίνει πως τα θρεπτικά συστατικά του απορροφούνται και χωνεύονται με βραδύτερο ρυθμό (από το επεξεργασμένο).  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνονται γαστρεντερικά πεπτίδια που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι και γι’ αυτό τρώμε πιο λίγο.

 

 

 

  • ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους οι φυτικές ίνες πιθανότατα επιδρούν στην ρύθμιση του βάρους και στη συσσώρευση κοιλιακού λίπουςΠρώτον, οι ίνες σχηματίζουν διάλυμα με το νερό το οποίο περιορίζει την ποσότητα της γλυκόζης που απορροφάται.  Δεύτερον, μειώνοντας την ινσουλίνη που παράγεται μετά το γεύμα, οι ίνες ίσως επηρεάζουν τη μείωση του λίπους και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού.  Και τρίτον, οι ίνες εντείνουν το αίσθημα κορεσμού και μέσω της εντερικής ορμόνης, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από την αντίδραση της γλυκόζης μετά το γεύμα.

 

 

poso-psomi-tros-to-psomi-paxainei-mithos-alitheia-trofima-eisaimonadikigr

 

 

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

  • Το ψωμί σε διάφορες μορφές καταναλώνεται ευρέως σε όλο τον κόσμο, εδώ και 30.000 χρόνια.  Φαίνεται πως η παρασκευή του ξεκινά από την Αρχαία Αίγυπτο. Ωστόσο, η κάθε χώρα παρασκευάζει το δικό της μοναδικό ψωμί με διαφορετικά υλικά και τρόπο παρασκευής.

 

  • Οπότε βγήκαμε στο αποτέλεσμα ότι το ψωμί παχαίνει αλλά σε συγκεκριμένες παρασκευές και ποσότητες. Αν δηλαδή επιλέξεις ψωμί ολικής, αντί για κανονικό, θα δεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη ρύθμιση του βάρους και του κορεσμού σου. Ωστόσο, ότι ψωμί κι αν επιλέξεις, σε μεγάλες ποσότητες θα σε παχύνει και θα σε φουσκώσει. Ρώτησε έναν ειδικό διατροφολόγο για τις ποσότητες που πρέπει να ακολουθείς για να πετύχεις τον στόχο σου.

 

  • Επίσης, το σπιτικό ψωμί (προτίμησε να φτιάξεις ολικής) παχαίνει πολύ λιγότερο από αυτό του εμπορίου μιας και μπορείς να ελέγξεις τη ποιότητα και τη ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις.

 

  • Τέλος, αν κάποιος σου πει ότι το ψωμί παχαίνει, δείξε του αυτό το άρθρο και θα πάρει την απάντηση του.

 

Post Author: Eisaimonadikigr