Αυτό το ψωμί από ρύζι είναι ότι πιο φυσικό υπάρχει σε είδος ψωμιού. Χωρίς γλουτένη και χωρίς συντηρητικά, είναι το ιδανικό ψωμί.
Εύκολο ψωμί από ρύζι
Είμαι ένας άνθρωπος που έχει δυσανεξία στη γλουτένη αλλά και στη λακτόζη και έχω καταλάβει ότι είμαστε πολλοί που αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Έτσι, αυτό που κάνω είναι να ψάχνω πιο υγιεινές συνταγές χωρίς γλουτένη ή λακτόζη και να τις φτιάχνω στα γούστα μου.
Έχω και μία ιδιαίτερη αγάπη στις κουζίνες του εξωτερικού, οπότε συχνά πειραματίζομαι με διάφορα πιάτα. Ένα από αυτά είναι και αυτό που σου παρουσιάζω παρακάτω. Τη βρήκα από έναν Ιάπωνα σεφ που φτιάχνει απίθανες συνταγές. Αυτό το ψωμί είναι το ιδανικό για όσους αγαπάνε το ψωμί, αλλά θέλουν και κάτι πιο ελαφρύ και αφράτο. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς για το ψωμί από ρύζι.
Υλικά που θα χρειαστείς για μία κανονική φρατζόλα:
- Μισό κιλό ρύζι της επιλογής σου
- 1 ποτήρι νερό
- Μία κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία και παρασκευή για το ψωμί από ρύζι
Παρόλο που μπορεί να μην γνωρίζεις αυτή τη συνταγή και να μην είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, πρέπει να ξέρεις ότι γίνεται πανεύκολα. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις ένα υπέροχο, αφράτο, και ελαφρύ ψωμάκι που θα το λατρέψει όλη η οικογένεια. Και το κυριότερο; Χωρίς ζύμωμα και περαιτέρω διαδικασίες.
Ξεκινάμε με το ρύζι μας. Βάλε το ρύζι να μουσκέψει για 2 ώρες περίπου σε ένα μεγάλο μπολ με νερό που να το σκεπάζει. Αν θέλεις, μπορείς να το ξεπλύνεις 3-4 φορές πριν αρχίσει να μουλιάζει.
Στη συνέχεια, σούρωσε το καλά και βάλε το σε ένα μπλέντερ. Πριν το χτυπήσεις, πρόσθεσε το νερό, το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη ξερή μαγιά. Χτύπησε το μείγμα μέχρι να λιώσει τελείως το ρύζι και να έχει μία κολλώδη υφή. Πρόσθεσε περισσότερο νερό, αν το χρειάζεται το μείγμα σου.
Για περισσότερες συνταγές από το εξωτερικό δες εδώ.
Διάλεξε ένα ταψάκι σε σχήμα ψωμιού ή κέικ και άπλωσε το ελαιόλαδο στον πάτο του. Ρίξε μέσα το μείγμα και ψέκασε με λίγο νερό από πάνω για να μην ξεραθεί. Σκέπασε τη φόρμα με ένα πανί και άφησε το σε ένα ζεστό σημείο να φουσκώσει. Υπολόγισε περίπου στα 20-30 λεπτά για να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις το δεις να έχει φουσκώσει καλά, ψέκασε πάλι με λίγο νερό και βάλε το για ψήσιμο.
Ψήσε το ψωμί μας, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα από πάνω. Μόλις ψηθεί, άφησε το να κρυώσει λίγο για 10-15 λεπτά πριν το βγάλεις από τη φόρμα του. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεφορμαριστεί εύκολα και δεν θα κολλήσει στα τοιχώματα. Το πιο νόστιμο ψωμί από ρύζι είναι έτοιμο να το απολαύσεις και να το μοιραστείς με όποιον θέλεις.
Extra tips:
- Μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σουσάμι κλπ, μέσα στο ψωμί μας για να έχεις μία πιο γλυκιά εκδοχή.
- Αν θέλεις περισσότερα φρατζολάκια, χρησιμοποίησε μεγαλύτερη ποσότητα υλικών.
- Είναι ένα ψωμάκι που άπαξ και το δοκιμάσεις, δεν θα ξεκολλάς.
- Αν δεν θέλεις να βάλεις λάδι στον πάτο του ταψιού ή της φόρμας, άπλωσε μία λαδόκολλα και θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
- Είναι το καλύτερο ψωμάκι για να το φας σε πρωινό μαζί με μαρμελάδα, βούτυρο, μερέντα κλπ, αλλά και ως συνοδευτικό για ένα μεσημεριανό.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις σπιτική ζύμη για μπέιγκελς (bagels).
- Οι πιο νόστιμες Ιαπωνικές τηγανίτες (Dorayaki) για όλη την οικογένεια.
- Φτιάξε πεντανόστιμα μπουρίτο με κοτόπουλο.
- Σπιτικό γουακαμόλε για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Αυτές οι σπιτικές τορτίγιες θα γίνουν από τις πιο αγαπημένες σου.
Μοιράσου αυτό το φουσκωτό ψωμί από ρύζι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!