anapsiktika-xoris-zaxari-paxainoun-mithoi-ereunes-rofimata-no-sugar-diet-beverages-eisaimonadikigr

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη παχαίνουν; Τι λένε οι μελέτες

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι κατάλληλα για δίαιτα ή παχαίνουν; Τι λένε οι μελέτες και τι πρέπει να προσέξεις όταν τα πίνεις.

 

Είναι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη πιο υγιεινά από τα κανονικά;

rofimata-anapsiktika-xoris-zaxari-no-sugar-diaita-diatrofi-eisaimonadikigr

 

Διάφορες μελέτες έχουν γίνει κατά καιρούς για τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν έρθει στη μόδα πολλά τονωτικά ροφήματα που δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά κάποιο γλυκαντικό που την αντικαθιστά. Πολλά άτομα όταν κάνουν δίαιτα, βγάζουν τελείως από τη διατροφή τους τα αναψυκτικά λόγω της ζάχαρης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στρέφονται σε πιο υγιεινές επιλογές. Αλλά όντως τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι πιο υγιεινά; Ή είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί; Τι έχουν αποδείξει οι έρευνες τόσων χρόνων και ποια είναι η σωστή επιλογή για σένα;



 

 

  • Για αρχή, γιατί τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι ”κακά” για την υγεία σου;

Σύμφωνα με μελέτες, τα συνηθισμένα αναψυκτικά δεν περιέχουν κάποιο ευεργετικό συστατικό για τον οργανισμό σου, όπως βιταμίνες κλπ. Αυτό που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα είναι ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Κάποια από αυτά είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το ζάχαρο κλπ.

600 ml αναψυκτικού περιέχει περίπου 16 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ποσοστό μεγαλύτερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 12 κουταλιών ανά ενήλικο άτομο. Επίσης, η μεγάλη και συνεχόμενη κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και φθορά στα ούλα και στο σμάλτο των δοντιών.

 

 

 

  • Τι ισχύει για τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη

Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φυτικά και συνθετικά γλυκαντικά. Αυτά τα γλυκαντικά είναι πολύ πιο γλυκά από ότι η ζάχαρη. Γι’ αυτό η ποσότητα που περιέχεται μέσα σε κάθε αναψυκτικό είναι λιγότερη από τη ζάχαρη. Κάποια από αυτά τα γλυκαντικά είναι η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό νάτριο, η στέβια αλλά και η ζαχαρίνη.

Υπάρχει η φήμη ότι τα συγκεκριμένα γλυκαντικά προκαλούν καρκίνο αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Τι ισχύει όμως;

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Τα φυτικά γλυκαντικά και ειδικά η ασπαρτάμη δεν προκαλεί καρκίνο και καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει αυτό το γεγονός. Ωστόσο, όλα τα τρόφιμα αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες και με συχνή κατανάλωση, μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις. Ανάλογα το άτομο που τα καταναλώνει και το τι κατανάλωση κάνει.

 

paxainoun-ta-anapsiktika-xoris-zaxari-ereuna-diaita-diatrofi-eisaimonadikigr

 

 

  • Και τι συμβαίνει με το χάσιμο κιλών; 

Πολλά άτομα που ακολουθούν μία πιο υγιεινή διατροφή, στρέφονται στα αναψυκτικά που δεν περιέχουν ζάχαρη όταν θέλουν ένα υποκατάστατο αναψυκτικού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις για το αν βοηθούν στο χάσιμο κιλών και τη διατήρηση τους.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή και καταναλώνουν αυτά τα αναψυκτικά, χάνουν κιλά κανονικά. Ενώ κάποιες άλλες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα αναψυκτικά ευθύνονται για υπερφαγίες αλλά και για τυχόν λιγούρες κάποιων ατόμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να βάζουν κιλά, αντί να χάνουν. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο δεν είναι εξακριβωμένος. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα αναψυκτικά δεν σε ”χορταίνουν” με αποτέλεσμα να πεινάς περισσότερο. Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι επειδή τα άτομα που τα πίνουν νομίζουν ότι δεν θα παχύνουν επειδή δεν περιέχουν ζάχαρη, τρώνε περισσότερο.

 

 

 

  • Άρα είναι καλύτερο να πίνεις αναψυκτικά με ή χωρίς ζάχαρη;

Παρόλο που τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, θεωρούνται πιο υγιεινά από τα κανονικά, δεν προτείνονται από πολλά άτομα που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή. Μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη αλλά η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει διάφορα στοματικά προβλήματα λόγω του ανθρακικού που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα.

‘Παν μέτρον άριστον” έλεγαν οι παλιοί και αυτό πρέπει να τηρούμε. Το να πιείς ένα κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη δεν πρόκειται να χαλάσει τη διατροφή σου. Όπως επίσης και το να καταναλώσεις κάποιο χωρίς ζάχαρη, δεν θα σε βοηθήσει απαραίτητα στη διατροφή σου.

Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί, επιστήμονες και μη προτείνουν το πιο φυσικό ρόφημα που υπάρχει. Το νεράκι είναι το κατάλληλο για την ενυδάτωση του οργανισμού σου και δεν περιέχει και θερμίδες. Όπως επίσης, μπορείς να διαλέξεις και γάλα με χαμηλά λιπαρά που είναι καλό για τα κόκκαλα και για την απορρόφηση πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Και αν θέλεις ένα πιο ”ενδιαφέρον” ρόφημα, διάλεξε καφέ χωρίς ζάχαρη ή με λίγη ποσότητα, όπως επίσης και κάποιο τσάι ή ένα σμούθι με φρέσκα φρούτα. Υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορείς να διαλέξεις και να βάλεις στη διατροφή σου ανάλογα τα γούστα σου.

 

 

 

 

Εσύ ήξερες τι συμβαίνει με τα πιο ”υγιεινά αναψυκτικά”; Μοιράσου αυτό το χρήσιμο tip με τους φίλους σου.

 

 

Post Author: Eisaimonadikigr