junk-food-kai-katathlipsi-ugeia-sinithies-eisaimonadikigr

Η κατανάλωση junk food μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Εσύ ήξερες ότι η κατανάλωση junk food μπορεί σε μεγάλο βαθμό να σου προκαλέσει κατάθλιψη; Ώρα να μάθεις και εσύ τι ισχύει και τι όχι.

 

Κατανάλωση junk food και κατάθλιψη

katanalosi-junk-food-katathlipsi-diatrofi-ugeia-eisaimonadikigr

 

Σίγουρα σου έχει συμβεί, όταν δεν έχεις διάθεση, να ενδίδεις στην κατανάλωση του “βρώμικου” φαγητού, νομίζοντας ότι θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Όμως έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η κατανάλωση junk food μπορεί να προκαλέσει μέχρι και κατάθλιψη. Μάθε πώς μπορείς να ικανοποιήσεις τη διάθεσή σου και το στομάχι σου αποφεύγοντας μερικές κακές συνήθειες.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.



Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες ενεργοποιεί την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία βοηθά να ελέγξεις την όρεξη και τη διάθεσή σου. Το χειμώνα φαίνεται πως η σεροτονίνη παράγεται σε μικρότερο ποσοστό, καθώς η μέρα διαρκεί λιγότερο. Έτσι, έχεις την τάση να τρως περισσότερο. Αλλά πρόσεχε, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να επιδράσει στην ψυχολογία σου. Πολλές φορές θα έχεις νιώσει ότι δεν έχεις καλή διάθεση τον χειμώνα και σίγουρα η διατροφή σου παίζει μεγάλο ρόλο.

Μια άλλη παγίδα είναι τα “κακά” λιπαρά. Η συνήθεια που έχεις να ψάχνεις για τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά το χειμώνα μπορεί να είναι μια φυσιολογική παρόρμηση, αφού μονώνουν θερμικά τον οργανισμό σου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Οι λιπαρές τροφές, όμως, ίσως σε “ρίξουν” και σίγουρα θα σε φουσκώσουν. Η λύση είναι να κάνεις φίλους σου τα “καλά” λιπαρά. Αντί για τροφές πλούσιες σε λιπαρά, προτίμησε να καταναλώνεις ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, καθώς και κάποια φυτικά έλαια. Μία καλή ιδέα είναι να έχεις μαζί σου ένα μικρό μπολάκι με διάφορους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και καρύδια. Αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα όπως οι χουρμάδες, μπορούν να σου ”κόψουν” την όρεξη χωρίς να σε βαρύνουν και να σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν έχεις ενέργεια.

 

Αλλά δεν παίζει ρόλο μόνο η τροφή…

 

Επίσης, αν σου αρέσουν τα ζεστά φαγητά, έχε υπόψη ότι πολλά θρεπτικά συστατικά καταστρέφονται από τη θερμότητα. Εξάλλου έρευνες έχουν δείξει πως το μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που χρησιμοποιεί ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της πέψης. Οπότε απόφυγε το μαγείρεμα των τροφών που μπορούν να καταναλωθούν και ωμές. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και με την θερμική επεξεργασία αλλοιώνονται. Ένα παράδειγμα είναι το φυλλικό οξύ και η έλλειψή του εμπλέκεται με διαταραχές της διάθεσης και την κατάθλιψη. Δοκίμασε να μαγειρεύεις τα λαχανικά σου στον ατμό. Αυτή η τεχνική μαγειρικής μπορεί να προστατεύσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, παίζει και το φως το ρόλο του. Το χειμώνα, που υπάρχει λιγότερο φως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λήθαργο και σε λαχτάρα για ζάχαρη. Η οποία είναι γρήγορη πηγή ενέργειας. Ωστόσο, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη προκαλούν κακή διάθεση και διαταραχές στις τιμές του σακχάρου που μπορεί να σε κάνουν γκρινιάρα. Για να αποκτήσεις γρήγορα ενέργεια, φτιάξε τη δική σου βόμβα καφεΐνης. Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες. Αρκεί βέβαια να μην το παρακάνεις στις δόσεις, γιατί μπορεί να οδηγηθείς σε αυπνία. Κάτι που δεν θέλεις, γιατί η έλλειψη ύπνου εμπλέκεται με την αύξηση βάρους και όχι μόνο.

 

 

 

 

Εσύ γνώριζες ότι η κατανάλωση junk food υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει κατάθλιψη;

 

 




Post Author: Eisaimonadikigr