fitikes-ines-ugeia-sistatika-idiotites-eisaimonadikigr

Γιατί πρέπει να προσθέσεις τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου

Οι φυτικές ίνες είναι ένα από τα πιο χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Ποια είναι τα οφέλη τους και η χρησιμότητα τους;

 

Φυτικές Ίνες και κιλά

prosthese-tis-futikes-ines-ston-diatrofi-sou-ugeia-soma-idiotites-fiber-eisaimonadikigr

 

Μπορεί τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες να μην είναι και τα αγαπημένα σου, είναι όμως απαραίτητα αν θέλεις να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία σου μέσω της διατροφής. Το θρεπτικό αυτό συστατικό πιθανόν είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει στον πόλεμο με το λίπος. Τριάντα γραμμάρια καθημερινά -μόνο 5 παραπάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη -μπορούν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα με την πιο σκληρή δίαιτα. Ο λόγος είναι ότι σε κρατούν ικανοποιημένη με λιγότερες θερμίδες, καθώς σε φουσκώνουν και καταστέλλουν το αίσθημα πείνας. Μπορείς να αποκτήσεις όλη τη θρεπτική τους αξία σε πεντανόστιμες μπουκιές, πειράζοντας λιγάκι αυτά που ήδη τρως. Δες παρακάτω φρέσκους τρόπους για να συγκεντρώσεις τα πολυπόθητα 30 γραμμάρια.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 



 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ:

  • Αχλάδι στο ψητό τυρί. Φτιάξε μια σαλάτα με κίτρινο ημίσκληρο τυρί, αχλάδι σε φέτες και ρόκα. Το αχλάδι είναι το υλικό που μπορεί να απογειώσει όλες τις σαλάτες σου και σε γεύση αλλά και σε εμφάνιση. Πρέπει να το προσθέσεις μία φορά τουλάχιστον.
  • Ψητούς σπόρους μαυροσίταρου στις σαλάτες. Οι σπόροι μαυροσίταρου κάνουν τις σαλάτες ευχάριστα τραγανές. Όπως επίσης και το καρύδι αλλά και κάποιος άλλος ξηρός καρπός που σου αρέσει.
  • Σκέτο ποπ κορν στο σνακ με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Θα δώσει όγκο σε μείγματα ξηρών καρπών, φρούτων και σπόρων. Επίσης, το pop corn έχει λίγες θερμίδες και είναι από τα πιο υγιεινά σνακς.
  • Αποξηραμένα μήλα στα ψητά λαχανικά. Η αποξήρανση συμπυκνώνει τη γεύση και είναι ό,τι χρειάζεται η σαλάτα σου. Εκτός από αποξηραμένα μήλα, πρόσθεσε και χουρμάδες, ροδάκινα αποξηραμένα αλλά και σύκα.
  • Λιαστές ντομάτες σε μαγειρεμένα δημητριακά. Το σιτάρι και η κινόα βελτιώνονται από την οξύτητα και την ένταση. Και αν δεν σου αρέσουν οι λιαστές ντομάτες, επέλεξε ντοματίνια ή ακόμα και ελιές σε ροδέλες.
  • Κόκκους κακάο στον καφέ. Ο συνδυασμός των δύο σπόρων δημιουργεί ένα ρόφημα σαν μόκα. Ένα ξεχωριστό ρόφημα που σίγουρα θα λατρέψεις.
  • Αμύγδαλα στην αυγοσαλάτα. Κομμένοι ή τριμμένοι, οι ξηροί καρποί κάνουν τραγανά τα πρόχειρα γεύματα. Τα αμύγδαλα είναι ο ξηρός καρπός που μπορείς να τρως όλη μέρα. Σου κόβει τη πείνα και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ταιριάζει επίσης πολύ και με όλες τις σαλάτες σου.

 

 

 

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ:

  • Λαχανάκια Βρυξελλών αντί για λάχανο. Κόψε τα σε λωρίδες και θα γίνουν τα αγαπημένα σου. Μπορείς να τα βρεις σε όλα τα σουπερμάρκετ της περιοχής σου.
  • Ρεβίθια αντί κρουτόν. Ψήσε τα με λάδι βοτάνων μέχρι να γίνουν τραγανά (40 λεπτά στους 200 βαθμούς). Μία ιδέα που σίγουρα δεν περίμενες αλλά ταιριάζει πολύ με τις καλοκαιρινές σου σαλάτες.
  • Ψητή πατάτα αντί για πουρέ. Οι μισές φυτικές ίνες της πατάτας είναι στη φλούδα της, οπότε μην πετάς τίποτα. Απλά πλύνε καλά τη πατάτα πριν τη ψήσεις με τη φλούδα της.
  • Μαύρο ψωμί σίκαλης αντί για ολικής άλεσης. Τα συστατικά πρέπει να ξεκινούν από χοντρό ή ολικής άλεσης αλεύρι σίκαλης. Ωστόσο, και το ψωμί ολικής περιέχει πολλές παραπάνω φυτικές ίνες από το κανονικό με λευκό αλεύρι.
  • Φακές αντί για μοσχαρίσιο κιμά. Αφού βραστούν, η πλούσια υφή τους τις κάνει ιδανικές για κεφτεδάκια. Δες εδώ τη συνταγή.
  • Αβοκάντο αντί για μαγιονέζα. Λιώσε το με πάπρικα και ξύσμα lime για ένα spread πλούσιο σε καλά λιπαρά και με ελάχιστες θερμίδες.
  • Χουρμάδες αντί για ζάχαρη. Μούλιασε μισό κιλό δαμάσκηνα σε βραστό νερό, έπειτα χτύπα τα μέχρι να γίνουν πάστα και χρησιμοποίησέ τα σαν φυσικό γλυκαντικό.
  • Βατόμουρα αντί για φράουλες. Ξινά και γεμάτα αντιοξειδωτικά, είναι πεντανόστιμα με τυρί cottage.
  • Κουμ κουάτ αντί για πορτοκάλια. Μπορείς να φας ακόμα και τη φλούδα αυτών των λιλιπούτειων εσπεριδοειδών.

 

 

 

 

 

Εσύ γνωρίζεις τις καλές ιδιότητες των φυτικών ινών; Ποια από τις παρακάτω ιδέες σου άρεσε;

 

Post Author: Eisaimonadikigr