paradosiaka-lalaggia-manis-zimes-sintages-eisaimonadikigr

Παραδοσιακά λαλάγγια Μάνης, όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά μου

Η πιο νόστιμη και αγαπημένη συνταγή για λαλάγγια Μάνης από τα χεράκια της γιαγιάς μου. Γιατί όλοι αγαπάμε τις παραδοσιακές συνταγές.

 

 

Αγαπημένα λαλάγγια Μάνης

sintagi-gia-lalagia-manis-paradosiakes-sintages-eisaimonadikigr

 

Μία από τις πιο αγαπημένες μου παιδικές αναμνήσεις είναι οι συνταγές της γιαγιάς μου που γέμιζε μυρωδιές τη κουζίνα της. Ακόμα θυμάμαι που ειδικά τα Σαββατοκύριακα έφτιαχνε διάφορες παρασκευές με ζύμη και ως γνήσια Ελληνίδα, προτιμούσε να τηγανίζει και να απογειώνει τα πιάτα της.

Θυμάμαι μία μέρα καθώς ζύμωνε την επόμενη ζύμη της, τρύπωσα μέσα στη μικρή κουζινίτσα της και τη ρώτησα όλο περιέργεια τι κάνει. Αφού με άφησε να τη βοηθήσω και να φτιάξουμε μαζί λαλάγγια, μου εκμυστηρεύτηκε μία μικρή ιστορία. Πριν χρόνια, είχε μία φίλη από τη Μάνη που έφτιαχνε διάφορες παραδοσιακές συνταγές του τόπου. Της είχε δώσει αυτή τη σπιτική συνταγή για λαλάγγια Μάνης και από εκείνη τη μέρα η γιαγιά μου τη τιμάει όποτε έχει τον χρόνο και τη διάθεση. Με τι αγάπη μίλαγε για αυτή τη φίλη της και πόσο νόστιμα ήταν αυτά τα λαλάγγια.

Με τα πολλά μου έμαθε και εμένα τη πολυπόθητη συνταγή και τρελαίνομαι να τη φτιάχνω όταν μπορώ. Και μιας και είναι από αυτές τις μέρες που έχω όρεξη να μαγειρέψω αυτό το υπέροχο έδεσμα, σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να τη μοιραστώ μαζί σου. Για να νιώσεις και εσύ αυτή την αγάπη που περιτριγυρίζει αυτή τη συνταγή και για να τιμήσουμε για μία ακόμη φορά την αγαπημένη Μάνη. Πάμε να ξεκινήσουμε και να δεις τι υλικά θα χρειαστείς και πως θα τη φτιάξεις.

 

 

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς για 1 κιλό αλεύρι:



  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1, 5 φλυτζάνι χλιαρό νερό
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Προαιρετικά: Τα πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη ή τυρί φέτα ή τα απολαμβάνουμε και σκέτα.

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και τρόπος παρασκευής για τα λαλάγγια Μάνης

lalaggia-manis-paradosiaka-sintagi-zimi-mageiriki-eisaimonadikigr

 

Αυτά τα αγαπημένα λαλάγγια, γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα και μπορεί να βοηθήσει όλη η οικογένεια στη παρασκευή τους. Θα περάσετε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί και θα γεμίσει μυρωδιές και όμορφες αναμνήσεις το σπίτι σας. Για πάμε να ξεκινήσουμε τη συνταγή μας.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό και το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι μεμβράνη και τη τοποθετούμε σε ένα ξηρό και ζεστό μέρος. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να φουσκώσει καλά για περίπου 1 με 1,5 ώρα.

 

 

Όταν φουσκώσει η ζύμη, βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο μέχρι τη μέση και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Παίρνουμε μπαλάκια σε σχήμα καρυδιού από τη ζύμη και τα πλάθουμε σε κορδόνι σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα μέχρι να ροδίσουν και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξουν το περιττό λάδι.

Τα σερβίρουμε με κανέλα, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη και ότι άλλο υλικό θέλεις για να γίνουν γλυκά. Αν τα θέλεις όμως αλμυρά, πρόσθεσε κάποιο τυρί, όπως φέτα, ανθότυρο, κάποιο κίτρινο τυρί, τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια κλπ. Ωστόσο, μπορείς να τα απολαύσεις και σκέτα ή να τα αποθηκεύσεις για να τα απολαμβάνεις όποτε θέλεις. Ώρα να φτιάξεις και εσύ τα αγαπημένα λαλάγγια Μάνης.

 

 

 

 

 

Extra tips:

 

 

 

Μοιράσου τα αγαπημένα λαλάγγια με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!

 

Post Author: Eisaimonadikigr