sfougkato-santorinio-piato-santorini-paradosi-kolokithopita-omeleta-me-kolokithi-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Καλοκαιρινό σφουγγάτο: Το πιο αγαπημένο Σαντορινιό πιάτο

Ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα είναι αυτό το καλοκαιρινό σφουγγάτο. Γεμάτο νησιώτικες αναμνήσεις και νοστιμιά που δεν περιγράφεται.

 

Καλοκαιρινό σφουγγάτο Σαντορίνης

santorinio-piato-sfouggato-paradosiakes-sintages-santorinis-sfougkato-omeleta-eisaimonadikigr

 

Αυτή η συνταγή έχει από πίσω της μία μικρή ιστορία που πιστεύω θα τη βρεις πολύ ενδιαφέρουσα. Φέτος έχω έρθει σε ένα αγαπημένο Κυκλαδίτικο νησί, τη Σαντορίνη, για δουλειά. Εδώ έμαθα από έναν φίλο μας, αυτό το παραδοσιακό αγαπημένο Σαντορινιό φαγητό. Όταν κατάλαβα πόσο εύκολη είναι αυτή η συνταγή, ήθελα να τη φτιάξω και εγώ και αυτό έκανα.

Αυτή η συνταγή είναι μία δική μου παραλλαγή του παραδοσιακού σφουγγάτου αλλά είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψεις και αυτή εξίσου. Και σίγουρα μπορείς να κάνεις και τις δικές σου προσθήκες για να απολαύσεις αυτό το πιάτο στα δικά σου γούστα. Επίσης, έμαθα ότι αυτό το πιάτο κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές σε πολλά ελληνικά νησιά. Αλλά ας μην πολυλογώ άλλο, πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και πως θα φτιάξεις αυτό το λατρεμένο πιάτο που μυρίζει Σαντορίνη.

 

 

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς για ένα ταψί 22 εκατοστών:

 



  • 4 κολοκυθάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
  • 5-6 αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 200 γραμμάρια φέτα τριμμένη ή κάποιο άλλο τυρί της επιλογής σου
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και παρασκευή για το καλοκαιρινό σφουγγάτο

paradosiako-piato-santorinis-sfougkato-omeleta-kolokithi-sintages-eisaimonadikigr

 

Αυτό το πιάτο μπορεί να ψηθεί με πολλούς τρόπους αλλά στη Σαντορίνη το κάνουν σαν τηγανιτή ομελέτα στο τηγάνι αλλά εσύ μπορείς και να το ψήσεις στον φούρνο. Στον φούρνο σίγουρα θα γίνει πιο υγιεινή και χωρίς πολλά λιπαρά. Άλλοι τη λένε ομελέτα με κολοκύθι, άλλοι κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο αλλά και ομελέτα φούρνου. Ότι όνομα και να της δώσεις, το  μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο.

Για αρχή, θα πλύνουμε καλά τα κολοκυθάκια μας και θα τα τρίψουμε στον τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι με αλάτι και τα αφήνουμε να σουρώσουν για μισή ώρα μόνα τους. Όταν περάσει η μισή ώρα, τα στύβουμε με τα χέρια μας μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

 

 

Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε ζεστό λάδι. Τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν λίγο και να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε. Ρίχνουμε μέσα και τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο πριν συνεχίσουμε τη συνταγή μας.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά μας μαζί με αλάτι και πιπέρι και το γάλα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα με τα σοταρισμένα λαχανικά και ανακατεύουμε ελαφρώς για να παραμείνουν αφράτα τα αυγά μας. Ρίχνουμε ηλιέλαιο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε μέσα το μείγμα μας. Τρίβουμε από πάνω τη φέτα ή κάποιο άλλο τυρί και το πατάμε λίγο για να μπει μέσα στην ομελέτα μας. Περιμένουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά και γυρνάμε προσεκτικά να ψηθεί και από την άλλη. Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα με συνοδεία μια φρέσκια σαλάτα της επιλογής μας ή δροσερό γιαούρτι. Απόλαυσε το αγαπημένο καλοκαιρινό σφουγγάτο με συνοδεία μία δροσερή μπύρα ή ένα κρασί.

 

 

 

 

 

Extra tips:

  • Πολλά άτομα προσθέτουν περισσότερα λαχανικά μέσα σε αυτή τη συνταγή. Κάποια πιο συνηθισμένα είναι η πατάτα, η μελιτζάνα, τα μανιτάρια, οι πιπεριές, οι ελιές αλλά και οι αγκινάρες. Εσύ μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ότι λαχανικά σου αρέσουν.
  • Και για μία πιο υγιεινή εκδοχή, μπορείς να απλώσεις λαδόκολλα σε ένα ταψί και να τη ψήσεις για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αντί για φέτα, μπορείς να βάλεις ότι είδος τυρί σου αρέσει. Για παράδειγμα, γραβιέρα, γκούντα, ανθότυρο, μοτσαρέλα, τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια κλπ. Επίσης, αντί να βάλεις το τυρί μέσα στην ομελέτα, τρίψε το και άπλωσε το πάνω από την ομελέτα μόλις ψηθεί για να λιώσει ομοιόμορφα.
  • Αν θέλεις να προσθέσεις πατάτα, πρώτα ψήσε τη μόνη της και μόλις τηγανιστεί και πάρει χρώμα, ρίξε από πάνω τα υπόλοιπα υλικά για να ψηθούν όλα μαζί.
  • Δεν είναι αναγκαίο να προσθέσεις κάποιο τυρί αν δεν θέλεις. Οι πιο ”παλιές” Σαντορινιές δεν βάζουν τυρί και η νοστιμιά της συνταγής δεν περιγράφεται.
  • Είναι το κατάλληλο πιάτο για ένα καλοκαιρινό τραπέζι με ουζάκι και κρασί. Ένα υπέροχο μεζεδάκι για όλες τις ώρες της ημέρας. Ή ένα κυρίως γεύμα με μυρωδιά Σαντορίνης.
  • Φτιάξε μοναδική μελόπιτα από τη Σίφνο με μόνο 4 υλικά.
  • Εύκολη Λευκαδίτικη γαλατόπιτα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
  • Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα που θα λατρέψεις.

 

 

 

Μοιράσου αυτό το αγαπημένο καλοκαιρινό σφουγγάτο με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!

 

Post Author: Eisaimonadikigr