Άπαξ και φτιάξεις αυτούς τους χορτοκεφτέδες, δεν θα ξεκολλάς. Είναι γεμάτοι νοστιμιά και βιταμίνες για μικρά και μεγάλα παιδιά.
Χορτοκεφτέδες με χόρτα και σπανάκι
Τις προάλλες είχα επισκεφτεί την αγαπημένη μου λαϊκή για να προμηθευτώ τα λαχανικά και τα φρούτα της εβδομάδας. Προτιμώ να ψωνίζω από τη λαϊκή γιατί όλα είναι πιο φρέσκα και σίγουρα πιο φθηνά. Μπορώ να αγοράσω μεγάλη ποσότητα από τα προϊόντα που θέλω και δεν χρειάζεται να δώσω μία περιουσία. Έτσι, καθώς περνούσα από έναν πάγκο, είδα ότι είχε σε προσφορά πολλά χόρτα και σπανάκι και σκέφτηκα πως θα μπορούσα να τα αξιοποιήσω μιας και μου αρέσουν αλλά περιέχουν και πολλές βιταμίνες.
Κατευθείαν μου ήρθε μία απίστευτη ιδέα και την έκανα αμέσως πραγματικότητα. Σκέφτηκα ότι όλοι αγαπάνε τους κεφτέδες και είναι μία έξυπνη ”μεταμφίεση” για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα λαχανικά. Μπορείς να κρύψεις άπειρα λαχανικά σε ένα τόσο δα κεφτεδάκι και να μην το καταλάβει κανείς.
Οπότε άρχισα να φτιάχνω αυτά τα υπέροχα κεφτεδάκια με χόρτα και σπανάκι και σκέφτηκα να μοιραστώ την ιδέα μαζί σου. Πάμε να δούμε τι υλικά θα χρειαστείς και πως θα τα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα.
Υλικά που θα χρειαστείς για 10-15 κεφτεδάκια:
- 1 κιλό διάφορα χόρτα που σου αρέσουν
- Μισό κιλό σπανάκι
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
- Μισό κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη ή 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Μισό ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 αυγό
- 4-5 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση και παρασκευή για τους πεντανόστιμους χορτοκεφτέδες
Αυτοί οι κεφτέδες είναι από τους πιο εύκολους και υγιεινούς που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Είναι το ιδανικό πιάτο για όλα τα τραπέζια σου, όπως και για πάρτι αλλά και συναντήσεις με φίλους. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις μία μεγάλη ποσότητα, να τα αποθηκεύσεις και να τα ξεπαγώνεις κάθε φορά που τα χρειάζεσαι. Είτε τηγανιτοί, είτε ψητοί, είναι οι κεφτέδες που πρέπει να βάλεις στη ζωή και στη κουζίνα σου.
Για αρχή, ξεκινάμε με τη προετοιμασία των χόρτων και λαχανικών. Πλένουμε καλά όλα τα χόρτα αλλά και το σπανάκι και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια, όπως θα κόβαμε μαρούλι για σαλάτα. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα πιέζουμε για 5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα περισσότερα υγρά τους. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Συνεχίζουμε βάζοντας ελαιόλαδο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα χόρτα, το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Τα ανακατεύουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να μείνουν μισά σε μέγεθος και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε και το σκόρδο σε σκόνη. Ανακατεύουμε πάλι για 1-2 λεπτά και βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε. Μόλις κρυώσει καλά, βάζουμε το μείγμα των χόρτων σε ένα μπολ μαζί με το αυγό και το αλεύρι. Θέλουμε να γίνει μία ζύμη που θα μπορούμε να βάλουμε με κουταλιές στο τηγάνι μας και να τους τηγανίσουμε ή στον φούρνο.
Βάζουμε ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε κουταλιές κουταλιές τη ζύμη με λίγο απόσταση ο ένας από τον άλλον κεφτέ. Γυρνάμε και από την άλλη πλευρά προσεκτικά και μόλις πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές, τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνουμε. Μάλλον ήρθε η ώρα να φτιάξεις και εσύ αυτούς τους χορταστικούς και υπέροχους χορτοκεφτέδες.
Extra tips:
- Μπορείς να προσθέσεις και κάποιο τυρί της επιλογής σου μέσα στη ζύμη για περισσότερή νοστιμιά. Για παράδειγμα, φέτα, κατσικίσιο, κάποιο κίτρινο τριμμένο τυρί, ανθότυρο, τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια αλλά και ότι άλλο θέλεις.
- Συνόδευσε τους χορτοκεφτέδες σου με κάποια δροσερή σως γιαουρτιού. Δες εδώ τη πιο εύκολη σως.
- Αν θέλεις τελείως νηστίσιμους-vegan τους κεφτέδες σου, μην προσθέσεις το αυγό ή κάποιο τυρί. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο απολαυστικό και νόστιμο.
- Κάποια άτομα προσθέτουν και φρέσκια ντομάτα μέσα στους κεφτέδες, για να γίνουν πιο ενδιαφέρον και νόστιμοι. Ωστόσο, εσύ δεν χρειάζεται να τη προσθέσεις αν δεν θέλεις.
- Σίγουρα μπορείς να ψήσεις τους κεφτέδες σου και στο τηγάνι αλλά και στον φούρνο για μία πιο υγιεινή εκδοχή.
- Υπάρχουν πολλά χόρτα και λαχανικά που μπορείς να προσθέσεις μέσα στη ζύμη, αλλά εσύ θα διαλέξεις αυτά που προτιμάς.
- Για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείς να βάλεις μέσα και λίγη τριμμένη φρυγανιά στο μείγμα.
- Ένας άλλος τρόπος παρασκευής αυτής της συνταγής είναι να μην ψήσεις τα λαχανικά σου αλλά να τα βάλεις έτσι όπως είναι ωμά. Αλλά εγώ πιστεύω ότι μαγειρεμένα είναι πιο νόστιμα και περισσότερο διαχειρίσιμα.
- Φτιάξε τα πιο νόστιμα και νηστίσιμα κεφτεδάκια καρότου για μικρούς και μεγάλους.
- Μοναδικοί ταραμοκεφτέδες για όλες τις περιστάσεις.
- Νόστιμοι μελιτζανοκεφτέδες που θα λατρέψουν όλοι.
- Εύκολοι ντοματοκεφτέδες που μυρίζουν καλοκαίρι με άπειρες αναμνήσεις.
- Νηστίσιμοι πατατοκεφτέδες για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Κεφτεδάκια με φακή γεμάτοι νοστιμιά και βιταμίνες.
- Κεφτεδάκια μανιταριών για όσους αγαπάνε τα μανιτάρια και όχι μόνο.
Μοιράσου τους πιο υπέροχους χορτοκεφτέδες με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!