gymnase-to-mualo-sou-mialo-ksurafi-psuxologia-prosopikotita-eisaimonadikigr

Γύμνασε το μυαλό σου με απλούς τρόπους και απέκτησε μυαλό ξυράφι

Ώρα να αποκτήσεις μυαλό ξυράφι και με αυτούς τους πολύ απλούς τρόπους θα το καταφέρεις. Γύμνασε το μυαλό σου έξυπνα και αποτελεσματικά.

 

Ώρα για μυαλό ξυράφι!

mualo-ksirafi-eksipnada-gumnase-to-mialo-sou-egkefalos-gnoseis-eisaimonadikigr

 

Παρακάτω θα βρείτε ένα αποκλειστικό πρόγραμμα προπόνησης για να δυναμώσετε το σώμα και το πνεύμα σας. Με απλά βήματα θα αποκτήσεις μυαλό ξυράφι και θα γυμνάσεις αποτελεσματικά το μυαλό σου.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 



 

 

Για να αποκτήσεις μυαλό ξυράφι δεν αρκεί μόνο να λύνεις σταυρόλεξα.  Για να σου το αποδείξουμε θα σου αναφέρουμε τα αποτελέσματα μελετών που έχουν δείξει ότι με αυτόν τον τρόπο αδρανοποιείς μερικά μέρη του εγκεφάλου σου και τελικά δεν τον γυμνάζεις.  Μην αγχώνεσαι, θα σου πούμε τι μπορείς να κάνεις.

 

 

  • Ο διευθυντής του πανεπιστημίου του Σηάτλ υποστηρίζει πως «Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ακονίσεις το μυαλό σου».  Και αυτό γιατί η φυσική δραστηριότητα ερεθίζει και οξυγονώνει τις νευρικές ίνες, αυξάνοντας την παραγωγή χημικών ουσιών, οι οποίες βελτιώνουν την μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ζητήθηκε από ενήλικες, οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή, να τρέχουν για μισή ώρα 3 – 4 φορές την εβδομάδα επί 3 μήνες.  Αποδείχτηκε ότι αυτή η δραστηριότητα βοήθησε την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές τους δυσκολίες κατά 30%.  Μάλιστα, όταν επέστρεψαν στους προηγούμενους ρυθμούς ζωής, η βελτίωση αυτής της ικανότητας μειώθηκε κατά 10% μετά από 6 εβδομάδες.

 

 




 

 

Για να δημιουργήσουμε το απόλυτο πρόγραμμα προπόνησης του μυαλού, φτιάξαμε ένα πλάνο βασισμένο σε ειδικές έρευνες.  Ακολούθησε μερικά κόλπα, για παράδειγμα διάλεξε ανώμαλους δρόμους και κλείσε τα μάτια σου όταν κάνεις γυμναστική με βάρη για να ενεργοποιήσεις περιοχές του μυαλού σου τις οποίες οι κανονικές ασκήσεις δεν μπορούν να γυμνάσουν.  Ακολούθησε την παρακάτω στρατηγική όσο πιο συχνά μπορείς.

 

 

  • Περπάτησε στη φύση

Η μνήμη και η προσοχή βελτιώνονται κατά 20% όταν οι άνθρωποι περπατούν σε ένα πάρκο ή στην εξοχή αντί να περπατούν στην πόλη.  Το φυσικό τοπίο ηρεμεί το μυαλό και του επιτρέπει να επεξεργάζεται καλύτερα τις πληροφορίες που λαμβάνει.  Τα θορυβώδη μέρη και η κίνηση αποσυντονίζουν την αυτοσυγκέντρωση.

 

 

  • Ανέβασε ταχύτητα

Μία έρευνα του 2007 έδειξε ότι όσοι εθελοντές ακολούθησαν μια μέθοδο κατά την οποία έκαναν δύο τρίλεπτα sprints (τρέξιμο με μεγάλη ταχύτητα) κατάφεραν να αποστηθίσουν καινούριες λέξεις 20% πιο γρήγορα από αυτούς που δεν έκαναν. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις  αυξάνουν τη ροή του αίματος στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μάθηση και τη μνήμη.

 

 

mialo-ksirafi-gymnastiki-gymnasmeno-mualo-ekpsipnada-plirofories-eisaimonadikigr

 

 

  • Βελτίωσε την ισορροπία σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του γυμνασμένου σώματος και του γυμνασμένου μυαλού.  Οι σύνθετες και συνδυαστικές κινήσεις αναγκάζουν το μυαλό να δουλεύει πιο σκληρά και να ερεθίζει πιο πολλά μέρη του εγκεφάλου. Αν θέλεις να βελτιώσεις τον τομέα της ισορροπίας και της συγκέντρωσης σου, διάλεξε τη yoga αλλά και το meditation. Είναι απλά είδη γυμναστικής που εκτός από το ένα γυμνασμένο σώμα, σου προσφέρουν και ένα μυαλό ξυράφι.

 

 

  • Παίξε μπάλα

Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ενήλικες πετούσαν μια μπάλα στον τοίχο ή έκαναν πάσες με το ένα χέρι στο άλλο για 10 λεπτά κάθε μέρα βελτίωσαν την ικανότητα της προσοχής και τη συγκέντρωσή τους.

 

 

 

  • Διάβασε ειδικά βιβλία και κάνε σεμινάρια

Μπορεί να μην αρέσει το διάβασμα σε όλους, αλλά σίγουρα το να πάρεις πληροφορίες για κάποιο θέμα που σε ενδιαφέρει, μπορεί να γυμνάσει τον εγκέφαλο σου. Αν δεν θέλεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο, απλά μπορείς να δεις ένα σεμινάριο, ένα ντοκιμαντέρ ή ακόμα και ένα podcast. Είναι εύκολο να αποκτήσεις μυαλό ξυράφι και ειδικά με τον τρόπο που θέλεις.

 

 

Ποιος από τους παρακάτω τρόπους σου φάνηκε πιο χρήσιμος για να γυμνάσεις το μυαλό σου;

 

Post Author: Eisaimonadikigr