ponoi-sta-dontia-ponos-orthodontika-provlimata-ponos-ugeia-stomatos-eisaimonadikigr

Πόνοι στα δόντια; Σε τι μπορεί να οφείλονται και τι να προσέξεις

Οι πόνοι στα δόντια και γενικά στη περιοχή της στοματικής κοιλότητας είναι πολύ ενοχλητικοί. Πού μπορεί να οφείλονται και τι να προσέξεις;

 

Πού οφείλονται οι πόνοι στα δόντια και τι πρέπει να κάνεις

giati-ponane-ta-dontia-mou-ponos-dontion-stoma-ugeia-eisaimonadikigr

 

Ένα λευκό, φωτεινό χαμόγελο δεν αντικατοπτρίζει μόνο την ματαιοδοξία μας αλλά και την υγεία μας.  Ανακάλυψε σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να πάρεις άμεσα μέτρα. 

 

Αν και όλοι συμφωνούμε ότι ένα όμορφο χαμόγελο είναι σημαντικό για την εικόνα μας, δεν «σπαταλάμε» τον χρόνο που απαιτείται για την πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας του.  Αυτό μάλιστα που οι περισσότεροι ξεχνούν είναι ότι η υγιεινή του στόματός μας εξασφαλίζει την γενικότερη υγεία μας.  Οι βελτιωτικές θεραπείες των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας ξεπερνούν την ματαιοδοξία μας καθώς μπορούν να είναι εξαιρετικά βοηθητικές ώστε να εξαλειφθούν οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με μια προβληματική σύγκληση ή ακόμη και να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων που θα μπορούσαν να οφείλονται σε λοιμώξεις των δοντιών. 

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου. 

 

 

 

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ 

frontida-dontion-ponane-ta-dontia-mou-ti-na-kano-aities-simvoules-eisaimonadikigr

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  Ας μιλήσουμε για τα ούλα!  Δεν τους δίνουμε την σημασία που τους αξίζει αν και οι περισσότεροι από εμάς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τα ούλα μας και το περιοδόντιο κάποια στιγμή στο μέλλον.  Προκαλούνται από τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στην οδοντική πλάκα.  Ποιο είναι το καμπανάκι που πρέπει να μας θορυβήσει;  Το αίμα που θα δούμε στο νεροχύτη ξεπλένοντας τα δόντια μας μετά το βούρτσισμα ή κατά τη χρήση του οδοντικού νήματος. 

Οι ασθένειες των ούλων (στην αρχή τους) δεν προκαλούν πόνους.  Θα παρατηρήσετε ερυθρά και διογκωμένα ούλα τα οποία ματώνουν και υποχωρούν.  Εάν αφήσουμε αυτή την κατάσταση (της φλεγμονής των ούλων) χωρίς καμία θεραπεία, τότε θα οδηγηθούμε σε απώλεια των δοντιών μας. 

 
 

Μια χρόνια φλεγμονή των ούλων μπορεί να καταστρέψει ακόμα και τα αγγεία της καρδιάς αλλά και του εγκεφάλου! 

Γι’ αυτό τα αθεράπευτα προβλήματα των ούλων είναι άμεσα συνδεδεμένα με ασθένειες όπως ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού, το χαμηλό βάρος του εμβρύου κατά τη γέννηση και άλλα.  Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντική η φροντίδα των δοντιών και των ούλων πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Το σωστό και με επιμέλεια βούρτσισμα των δοντιών μας καθώς και ο τακτικός έλεγχος και καθαρισμός στον οδοντίατρο (κάθε έξι μήνες) μπορούν να βοηθήσουν  να αποφύγουμε πολλά προβλήματα.   

Επιπλέον, η ορθοδοντική μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά.  Όταν τα δόντια μας είναι ίσια και συγκλίνουν σωστά είναι λιγότερο πιθανό να υπάρχουν περιοχές που είναι δύσκολο να καθαριστούν ή να γίνεται κατακράτηση των τροφών.  Καλό είναι να μιλήσουμε με τον οδοντίατρο και τον ορθοδοντικό μας για να μας καθοδηγήσουν. 

 

 

 

 

 

ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΖΩΗ 

ponos-sta-dontia-apo-zaxari-ponemena-dontia-oula-odontiatros-ugeia-eisaimonadikigr

 

Τρελαινόμαστε για ζαχαρώδη σνακ, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φρούτων, των μπαρών, κ.λπ..  Αυτό σημαίνει ότι τα δόντια μας βρίσκονται υπό συνεχή επίθεση και ουσιαστικά τα διατηρούμε σε ένα «λουτρό ζάχαρης».  Όταν τρώμε κάτι γλυκό, για την επόμενη μισή ώρα το σάλιο μας εργάζεται σκληρά για να εξουδετερώσει τα οξέα. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό αν μασουλάμε συνέχεια κάτι γλυκό.  Προτιμήστε να καταναλώνετε τέτοιες τροφές τις ώρες των γευμάτων έτσι ώστε να περιορίσετε τις όποιες επιπτώσεις. 

Επίσης, φρόντισε να πλένεις τα δόντια σου 1-2 φορές την ημέρα και ειδικά μετά από κατανάλωση κάποιου τροφίμου που περιέχει ζάχαρη ή κάποιας τροφής που κολλάει στα δόντια (πχ κρέας).

 
 

 

 

Λύση και πόνοι στα δόντια

odontiatros-ponos-sta-dontia-giati-ponane-aities-simvoules-ugeia-eisaimonadikigr

 

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι πόνοι στα δόντια είναι πολύ ενοχλητικοί και χωρίς ειδική θεραπεία, δεν διορθώνονται. Όλες οι αρρώστιες που προέρχονται από τα δόντια, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη βοήθεια κάποιου οδοντίατρου ή ορθοδοντικού. Ο ειδικός θα εξετάσει το στόμα σας και θα διαπιστώσει που βρίσκεται το πρόβλημα. Στη συνέχεια, θα εφαρμόσει κάποια θεραπεία και αναλόγως το πρόβλημα, μπορεί να σας προτείνει και φαρμακευτική αγωγή.

Δεν χρειάζεται να φοβάστε τον οδοντίατρο μιας και τα δόντια μας είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας γενικά. Μία επίσκεψη 1-2 φορές τον χρόνο είναι απαραίτητη για να έχετε υγιή δόντια και ούλα.

 

 

 

Πείτε τέλος στους πόνους των δοντιών!Post Author: Eisaimonadikigr