Τα πιο νόστιμα κουλουράκια λαδιού που μοσχοβολάνε πορτοκάλι και είναι και νηστίσιμα. Για τον καφέ, το τσάι σου αλλά και για ότι άλλο θες.
Κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι
Υπάρχουν κατά καιρούς πολλές περίοδοι που προτιμάμε να τρώμε πιο νηστίσιμα τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχουν και τα άτομα που ακολουθούν τον δρόμο της χορτοφαγίας και προτιμάνε τις πιο vegan συνταγές που δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα. Για αυτόν τον λόγο, υπάρχουν πολλές vegan παραλλαγές για γλυκά και αλμυρά πιάτα για να διαλέξεις.
Καθώς έψαχνα μία μέρα για το επόμενο μου νηστίσιμο-vegan πιάτο, μου έδωσε μία καταπληκτική ιδέα μία φίλη μου. Νηστίσιμα κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι που τα θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Η γιαγιά μου τοποθετούσε τα μπισκοτάκια πάνω σε μία πιατέλα με τη συνοδεία ελληνικού καφέ και ”τράταρε” τις φίλες της. Ο συνδυασμός ελληνικού καφέ και παραδοσιακών κουλουριών ξυπνάει άπειρες όμορφες αναμνήσεις. Έτσι, σκέφτηκα να φτιάξω και εγώ αυτά τα αγαπημένα μου κουλούρια και να θυμηθώ αυτές τις όμορφες εποχές. Τα έχω αποθηκεύσει σε ένα μπολ και όποτε πίνω καφέ ή θέλω να κεράσω κάποιον, τσιμπάω και 2-3. Είμαι σίγουρη ότι αν τα φτιάξεις και εσύ η κουζίνα σου θα πλημμυρίσει μυρωδιές και αγάπη, από αυτή τη ξεχωριστή της γιαγιάς μας. Πάμε να φτιάξουμε τα πιο κατάλληλα κουλουράκια για περιόδους νηστείας και όχι μόνο.
Τι θα χρειαστείς για 10-15 κομμάτια:
- 850 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
- 2 κούπες ζάχαρη
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 βανίλια
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- Μισό ποτήρι του κρασιού κονιάκ
- 1 φακελάκι baking powder
- Λαδόκολλα ή λίγο ηλιέλαιο για το ψήσιμο
Παρασκευή και εκτέλεση για τα υπέροχα κουλουράκια λαδιού
Αν είσαι γνώστης της κουζίνας, μπορείς να καταλάβεις από τα υλικά που σου προτείνω ότι αυτά τα κουλούρια γίνονται πανεύκολα και με πολύ απλά βήματα.
Για αρχή, θα ανακατέψουμε σε ένα μπολ, το λάδι μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα των πορτοκαλιών και του λεμονιού, το κονιάκ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το μίξερ ή με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα τη βανίλια, τη μαγειρική σόδα και το baking powder και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να λιώσει η σόδα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μία ζύμη που να μπορούμε να τη πλάσουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί ή αλείφουμε τον πάτο του ταψιού με λίγο λάδι για να μην κολλήσουν τα κουλουράκια μας. Φτιάχνουμε με τα χέρια μας ότι σχήματα θέλουμε και τα απλώνουμε πάνω στο ταψί. Ψήνουμε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα πιο εύκολα και νόστιμα κουλουράκια λαδιού είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.
Extra tips:
- Μπορείς να στολίσεις τα κουλουράκια σου με λευκό ή μαύρο σουσάμι, όπως και παπαρουνόσπορο για να είναι πιο όμορφα. Πολλοί ρίχνουν και λίγη ζάχαρη από πάνω πριν τα ψήσουν.
- Για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις σταφίδες ή κάποιο ξηρό καρπό μέσα στη γέμιση πριν ψήσεις τα κουλουράκια.
- Μόλις γίνουν, μπορείς να τους ρίξεις από πάνω ζάχαρη άχνη, κανέλα, τριμμένη καρύδα κλπ για να τους δώσεις μία πιο ωραία εμφάνιση και μυρωδιά.
- Και φυσικά μπορείς να προσθέσεις περισσότερη ή λιγότερη ζάχαρη ανάλογα τα γούστα σου. Επίσης, μπορείς να την αντικαταστήσεις με μέλι, σιρόπι Αγαύης ή σφενδάμου για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
- Αν θέλεις να φτιάξεις περισσότερα κουλουράκια, απλά αύξησε τη ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις.
- Για περισσότερες vegan-νηστίσιμες συνταγές, ρίξε μία ματιά εδώ.
- Φτιάξε τα πιο νόστιμα Σμυρναίικα κουλουράκια.
- Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας από τον σεφ Στέργιο.
- Τα πιο εύκολα κουλουράκια μελιού, χωρίς ζάχαρη για μικρούς και μεγάλους.
- Μοναδικά κουλουράκια καρότου που θα λατρέψεις.
- Εύκολα κουλουράκια για τον καφέ σου.
Μοιράσου τα πιο νόστιμα, νηστίσιμα κουλουράκια με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!