Μία υπέροχη Ιταλική συνταγή για μοναδικά κουλουράκια κρασιού. Είναι σίγουρο ότι δεν έχεις ξαναδοκιμάσει τόσο μυρωδάτα κουλουράκια.
Ιταλικά κουλουράκια κρασιού
Σίγουρα υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές και παραλλαγές για κουλουράκια αλλά αυτή είναι μοναδική. Οι λόγοι πολλοί, αλλά κυρίως είναι από τις πιο ξεχωριστές διότι μας έρχεται από την αγαπημένη Ιταλία και περιέχει ένα υπέροχο υλικό, το κρασί. Πιστεύω ότι το κρασί απογειώνει όλες τις συνταγές και ειδικά τις αλμυρές. Έτσι, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν είδα ότι μπορείς να το προσθέσεις και σε πιο γλυκές παρασκευές.
Αμέσως διάλεξα να φτιάξω αυτά τα παραδοσιακά Ιταλικά κουλουράκια κρασιού και ξετρελάθηκα με το αποτέλεσμα. Επίσης, δεν είναι πολύ γλυκά και δεν σε λιγώνουν, αλλά είναι τραγανά και αφράτα. Είναι τα ιδανικά μπισκοτάκια για να συνοδεύσεις με τον καφέ ή το τσάι σου αλλά και να τα προσφέρεις και ως κέρασμα σε φίλους και αγαπημένους. Και πίστεψε με, κανείς δεν θα πιστέψει ότι περιέχουν κρασί. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και πως θα τα φτιάξεις και εσύ.
Υλικά που θα χρειαστείς 25-30 κουλούρια:
- 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη ή κρυσταλλική
- Μισό ποτήρι του νερού κόκκινο γλυκό κρασί
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- Μισή κούπα ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
- Ζάχαρη άχνη για το στόλισμα
Παρασκευή και διαδικασία για τα πιο εύκολα κουλουράκια κρασιού
Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή μας να σου πω ότι εκτός από πολύ νόστιμα, αυτά τα κουλουράκια είναι και νηστίσιμα αλλά και vegan. Είναι τα κατάλληλα για περιόδους νηστείας αλλά και για όσα άτομα ακολουθούν τον βιγκανισμό. Για πάμε να τα φτιάξουμε μαζί βήμα βήμα.
Για αρχή, θα κοσκινίσουμε το αλεύρι μας και θα το τοποθετήσουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε μέσα στο μπολ το baking powder και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα το ηλιέλαιο ή το σπορέλαιο που έχουμε επιλέξει μαζί με το κρασί. Ζυμώνουμε τη ζύμη μας για λίγο μέχρι να μην κολλάει στα χέρια και να μπορούμε να τη φτιάξουμε σε διάφορα σχήματα με τα χέρια μας.
Αφού προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο ταψί μας. Φτιάχνουμε διάφορα σχήματα που μας αρέσουν τα κουλουράκια μας και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί μας. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν θέλουμε, τα στολίζουμε με λίγο σουσάμι πριν τα ψήσουμε για περισσότερη νοστιμιά και καλύτερη εμφάνιση. Μόλις ψηθούν τα κουλουράκια του κρασιού μας, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνουμε. Φροντίζουμε να κρυώσουν πριν τα βάλουμε σε κάποιο αποθηκευτικό σκεύος για να μην διαλυθούν ή γεμίσουν υγρασία.
Extra tips:
- Μπορείς να στολίσεις τα κουλουράκια σου με ζάχαρη άχνη, ζάχαρη κρυσταλλική, καρύδα τριμμένη, κάποια μαρμελάδα αλλά και κάποιο γλυκό του κουταλιού που προτιμάς.
- Για περισσότερη μυρωδιά και γεύση εσπεριδοειδών πρόσθεσε μέσα στη ζύμη σου λίγο ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού ή ακόμα και λίγο χυμό αν σου αρέσει.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι ή νερό τα κουλούρια μας πριν τα ψήσουμε για χρυσαφένιο χρώμα.
- Πρόσθεσε λίγο ξύδι στη ζύμη μας για περισσότερη γεύση που ταιριάζει με το κρασί.
- Για περισσότερα κομμάτια, αύξησε τη ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις.
- Αν θέλεις πιο τραγανά κουλουράκια, πρόσθεσε ξηρούς καρπούς μέσα στη ζύμη σου, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους κλπ.
- Έχεις και την επιλογή να μην προσθέσεις το κρασί μέσα στη συνταγή σου αν δεν θέλεις. Τα κουλούρια θα γίνουν το ίδιο νόστιμα και υπέροχα.
- Βρες εδώ περισσότερες vegan και νηστίσιμες συνταγές.
- Δες εδώ περισσότερες συνταγές εξωτερικού.
- Φτιάξε υπέροχα νηστίσιμα κουλουράκια λαδιού με γεύση και άρωμα πορτοκαλιού.
- Νηστίσιμα και μυρωδάτα κουλουράκια κανέλας από τον σεφ-Στέργιο.
- Μοναδικά κουλουράκια καρότου που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει σίγουρα.
- Τα πιο εύκολα μπισκοτάκια βουτύρου με μόνο 4 υλικά για μικρά και μεγάλα παιδιά.
Μοιράσου με τους φίλους σου τα πιο υπέροχα κουλουράκια. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!