kolokithosporoi-pasatempos-sporoi-kolokithas-karpoi-xaraktiristika-ofeli-eisaimonadikigr

Κολοκυθόσπορος, το άλλο όνομα του πασατέμπου

Τι είναι ο κολοκυθόσπορος και ποια τα οφέλη του; Έχει τα ίδια θρεπτικά στοιχεία με τον πασατέμπο ή είναι πιο υγιεινός καρπός;

 

Κολοκυθόσπορος και χαρακτηριστικά

sporoi-kolokithas-kolokuthosporoi-karpoi-pasatempos-ofeli-eisaimonadikigr

 

Θέλεις συνέχεια να μασουλάς κάτι αλλά να μην παχαίνεις;  Εύκολο!  Ο αγαπημένος σου πασατέμπος θα απασχολήσει ευεργετικά τόσο το μυαλό όσο και το στόμα σου!  Μήπως ο κολοκυθόσπορος είναι το επόμενο τρόφιμο που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου; Μάθε όλες τις απαντήσεις στο παρακάτω άρθρο.

 

 

 Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 



 

 

 

Προέλευση

Ο κολοκυθόσπορος ή πασατέμπος είναι μια εξαιρετική τροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Τρώγεται ψημένος και αλατισμένος ή ακόμα και ωμός.  Πέρα από πολύ νόστιμη επιλογή, είναι και πολύ υγιεινή.  Είναι ξηρός καρπός, πρόκειται για τους σπόρους της γνωστής μας κολοκύθας. Και το όνομά του προέρχεται από την αντίστοιχη ιταλική έκφραση του «περνώ την ώρα μου».  Ψημένος και αλατισμένος είναι ένα εξαιρετικό σνακ, πολύ δημοφιλές στην χώρα μας, αλλά και στα Βαλκάνια, την δυτική Ευρώπη και την Κεντρική Αμερική.  Οι κολοκυθόσποροι αποφλοιωμένοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αρτοσκευάσματα, όπως ψωμί και πίτες, σε δημητριακά, σαλάτες, ακόμη και σε γλυκά.  Από τον κολοκυθόσπορο εξάγεται το αντίστοιχο έλαιο. 

 

sporoi-apo-kolokitha-kolokuthosporoi-ofeli-stoixeia-eisaimonadikigr

 

 

Ο κολοκυθόσπορος αποτελεί το πιο πολύτιμο τμήμα της κολοκύθας με πολλαπλές θρεπτικές ιδιότητες.  Αναρριχάται ή έρπει και καλλιεργείται για τους καρπούς και τα τρυφερά βλαστάρια του που τρώγονται, ενώ μερικοί το χρησιμοποιούν και για ζωοτροφές.  Ο καρπός έχει μεγάλες διαστάσεις και εμφανίζεται σε διάφορα σχήματα και χρώματα, όπως κίτρινο, άσπρο, ροζ και πράσινο.  Τα σπέρματα του καρπού είναι συνήθως μεγάλα και πλατιά.  Επίσης,  κατάγεται από την Αμερική ενώ στην Ευρώπη άρχισε να καλλιεργείται από τον 16ο αιώνα. Έχει γίνει ευρέως γνωστός τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές.

 

 

 

 

 

Χρησιμότητα και θρεπτικά οφέλη

  • Πρόκειται από τους πιο θρεπτικούς και υγιεινούς ξηρούς καρπούς.  Το ποσοστό πρωτεϊνών του πασατέμπου κυμαίνεται μέχρι 40%. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σιδήρου, σεληνίου, φωσφόρου αλλά και βιταμινών, όπως E, C και Α.  Ο συγκεκριμένος σπόρος έχει ανασταλτική δράση στην διαμόρφωση και συσσώρευση κρυστάλλων στην ουροδόχο κύστη, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα του φωσφόρου και του καλίου στα ούρα.  Άρα ο κολοκυθόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενδεχόμενος παράγοντας μείωσης του κινδύνου δημιουργίας πέτρας στην ουροδόχο κύστη. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο χοληστερίνης και μειώνει τη πίεση. Αν θέλεις να το καταναλώσεις, ρώτησε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου για να σου συστήσουν τη σωστή δοσολογία.

 

  • Το έλαιο του κολοκυθόσπορου φαίνεται ότι έχει και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αφού μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής και την διαστολική αρτηριακή πίεση.  Επίσης απαλύνει τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.  Για όλους τους παραπάνω λόγους, συνίσταται να εντάξετε τουλάχιστον μία με δύο κουταλιές του κολοκυθόσπορου ημερησίως στην διατροφή σας για την ενίσχυση της ευεξίας σας και όχι μόνο. 

 

  • Πριν καταναλώστε τους κολοκυθόσπορους, καλό είναι να τους μουσκεύετε από το προηγούμενο βράδυ, για την πιο αποδοτική απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών.  Οι κολοκυθόσποροι διατηρούνται σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο, ενώ μπορούν να αλεστούν μόνο όταν είναι στεγνοί.  Αλεσμένοι διατηρούνται στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Ενώ αν το χρώμα τους γίνει καφέ, τότε είναι ακατάλληλοι για κατανάλωση.   

 

  • Επίσης, μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου και να έχεις τα οφέλη που προκύπτουν στον οργανισμό σου. Είναι ο κατάλληλος καρπός που μπορείς να αντικαταστήσεις με κάποιον άλλον που δεν είναι τόσο υγιεινός. Συγκεκριμένα 30 γραμμάρια σπόροι από κολοκύθα έχουν 150 θερμίδες και άλλα τόσα θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός σου για να λειτουργήσει σωστά.

 

ofeli-xaraktiristika-kolokuthosporoi-sporoi-kolokithas-eisaimonadikigr

 

 

  • Αν θέλεις να φτιάξεις τους δικούς σου σπόρους κολοκύθας, απλά αφαίρεσε τους από μία κολοκύθα, πλύνε τους και στέγνωσε τους καλά και ψήσε τους σε λαδόκολλα για 10-15 λεπτά. Άφησε τους να κρυώσουν και έτοιμοι να τους δοκιμάσεις. Για περισσότερη νοστιμιά πρόσθεσε λίγο αλάτι ή πάπρικα πριν τους ψήσεις. Για ένα πιο ολοκληρωμένο σνακ, πρόσθεσε τους μέσα σε κάποιο γιαούρτι με μέλι και δημητριακά.

 

  • Συγκεκριμένα ο αγαπημένος πασατέμπος σχετίζεται και με τη καλή λειτουργία του ύπνου. Λόγω του ψευδάργυρου που περιέχει, βοηθάει στη καλύτερη απορρόφηση του μαγνησίου που αποτελεί τον νούμερο 1 παράγοντα για να ρυθμίσεις τον κύκλο του ύπνου σου. Μία χούφτα κολοκυθόσπορους πριν κοιμηθείς και θα δεις αμέσως βελτίωση στη ποιότητα του ύπνου σου και όχι μόνο.

 

  • Τέλος, το έλαιο του κολοκυθόσπορου είναι πολύ ευεργετικό για το σώμα σου. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως μάσκα προσώπου ή μαλλιών πριν το μπάνιο σου. Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και είναι το κατάλληλο έλαιο για όλο το σώμα σου. Μετά τη χρήση του θα δεις αμέσως πόσο μαλακό και σφριγηλό θα γίνει το δέρμα σου.

 



Post Author: Eisaimonadikigr