prostasia-apo-ton-ilio-simvoules-kalokairi-ugeia-ilios-eisaimonadikigr

Ζητάς προστασία από τον ήλιο; Πέτυχε το με απλές συμβουλές

Αν ανήκεις στα άτομα που αποζητούν προστασία από τον ήλιο όταν βρίσκονται στη παραλία και στη θάλασσα, τότε είσαι στο σωστό μέρος.

 

Σωστή προστασία από τον ήλιο για όλους

simvoules-gia-na-prostateuteis-apo-ton-ilio-iliotherapeia-ugeia-eisaimonadikigr

 

Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα το καλοκαίρι;  Ο ήλιος, φυσικά.  Τον έχουμε ανάγκη για τη ζωή μας και γενικά για να νιώθουμε καλά.  Ο ήλιος ενεργεί άμεσα στο κέντρο της ευδιαθεσίας μας.  Αυξάνει την περιεκτικότητα του αίματος σε οξυγόνο και ταυτόχρονα ανεβάζει τα όρια αντοχής μας.  Ο δείκτης χοληστερίνης πέφτει κατακόρυφα.  Εξάλλου, είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό της βιταμίνης D, που τη χρειαζόμαστε για γερά κόκαλα και όμορφα δόντια.  Επίσης και το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυροποιείται με τον ήλιο γιατί ενισχύονται όλοι οι αμυντικοί μηχανισμοί του σώματος.

Παρ’ όλες τις κινδυνολογίες, λοιπόν, μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο, να νιώσουμε ζεστά και όμορφα κάτω από τις ακτίνες του.  Με τη σωστή προστασία από τον ήλιο, κανένα πρόβλημα!

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

  

 

* Προσοχή στον ατομικό σου χρόνο προστασίας

Το δέρμα χρησιμοποιεί δυο δικά του όπλα εναντίον του υπερβολικού ήλιου.  Τα δερματικά κύτταρα εκκρίνουν σκουρόχρωμες χρωστικές, οι οποίες σαν ένα είδος προστατευτικής ομπρέλας απωθούν την επιβλαβή ακτινοβολία.  Και ταυτόχρονα η ανώτερη στοιβάδα του δέρματος γίνεται πιο παχιά κάτω από το ηλιακό φως, ώστε να μην μπορούν να διεισδύσουν εύκολα οι υπεριώδεις ακτίνες στις βαθύτερες στοιβάδες.  Αυτό το αμυντικό σύστημα όμως δεν λειτουργεί χωρίς περιορισμούς.  Αν το παρακάνεις με τον ήλιο, βάζεις σε κίνδυνο το δέρμα σου. Μην βασίζεσαι μόνο στη προστασία που σου προσφέρει το δέρμα σου. Πάντα να φοράς αντηλιακό, να το ανανεώνεις συχνά και να κάθεσαι κάτω από ομπρέλα.

 

 

tropoi-na-prostateuteis-apo-ton-ilio-simvoules-ugeia-soma-eisaimonadikigr

 

 

* Πρακτικός κανόνας για τον ήλιο

Ο ατομικός χρόνος προστασίας κανονίζεται από τον τύπο του δέρματος και την ευαισθησία του στον ήλιο.  Το πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα αντέχει περίπου πέντε λεπτά και το πολύ σκούρο μέχρι 40 λεπτά.  Με μια ηλιοπροστατευτική κρέμα μπορείς να παρατείνεις αυτό το χρόνο καθημερινά πολλαπλασιάζοντας τον ατομικό σου χρόνο επί τον δείκτη ηλιοπροστασίας.  Δηλαδή: Αν το δέρμα σου κοκκινίζει μετά από 15 λεπτά, μπορείς με μια αντιηλιακή κρέμα που έχει δείκτη 10 να μείνεις στον ήλιο για περίπου 150 λεπτά, δηλαδή δυόμιση ώρες.  Οι γιατροί συμβουλεύουν να συντομεύεις αυτό το χρόνο κατά το ένα τρίτο.  Πρέπει να ξαναβάλεις κρέμα ακόμα και αν είσαι στη σκιά, και δεν πρέπει να εκτεθείς άλλη φορά στον ήλιο την ίδια μέρα.

 

 

* Τα αντιηλιακά φίλτρα (UV) δρουν είτε με φυσικό τρόπο, ανακλώντας την ακτινοβολία, είτε με χημικό, μεταμορφώνοντας την ακτινοβολία

Ο δείκτης ηλιοπροστασίας αναφέρεται στον χρόνο προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB).  Επειδή όμως και οι υπεριώδεις ακτίνες Α είναι επιβλαβείς, είναι πολύ σημαντικό η αντιηλιακή κρέμα να περιέχει και φίλτρο UVA.  Ένας υψηλότερος δείκτης προστασίας δεν προσφέρει αυτομάτως περισσότερο.  Από 20 και πάνω -λένε οι ειδικοί -δεν προσφέρει τίποτα.  Όταν απλώνεις την κρέμα, μην ξεχνάς τα σημεία που πέφτει κάθετα ο ήλιος: Μύτη, πτερύγια αφτιών, ντεκολτέ, επάνω επιφάνεια ποδιών, πιγούνι και ώμους.  Να απλώνεις τα αντιηλιακά προϊόντα τουλάχιστον 20 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο.

 
 

* Και τα μαλλιά επίσης χρειάζονται ηλιοπροστασία

Ο ήλιος τα ξεθωριάζει και τα κάνει εύθραυστα.  Τα ζελ, τα σπρέι και τα λάδια προστατεύουν.  Το καλύτερο από όλα: ένα καπέλο για τον ήλιο.  Και μην ξεχνάς την προστασία των χειλιών σου. Επίσης, για έξτρα προστασία για τα μαλλιά σου, χρησιμοποίησε αντηλιακό μαλλιών που μπορείς να βρεις σε όλα τα σούπερ-μάρκετ και φαρμακεία.

 

gialia-iliou-prostasia-apo-ton-ilio-simvoules-eisaimonadikigr

 

 

* Τα μάτια πρέπει να προστατεύονται καλά από την ακτινοβολία

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν το ειδικό σήμα.  Γυαλιά με αυτή την ένδειξη εγγυώνται 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.  Να συμβουλευτείς τον οπτικό σου. Αγόρασε ειδικά γυαλιά που να προστατεύουν τα μάτια σου και να σε κάνουν να νιώθεις άνετα στη παραλία.

 

*Και για περισσότερη προστασία από τον ήλιο, φρόντισε να μην πηγαίνεις για κολύμπι τις μεσημεριανές ώρες και τις μέρες που έχει πολύ ζέστη. Υπάρχει περίπτωση να πάθεις ηλίαση και σοβαρά εγκαύματα αν δεν προσέξεις.

 

 Post Author: Eisaimonadikigr