lemonato-xoirino-mpouti-stin-katsarola-sintages-kreas-eisaimonadikigr

Χοιρινό μπούτι λεμονάτο στη κατσαρόλα με διάφορα λαχανικά

Λαχταριστό, ζουμερό και πεντανόστιμο χοιρινό μπούτι λεμονάτο που θα λατρέψεις. Ένα πιάτο για όλα τα οικογενειακά τραπέζια και όχι μόνο.

 

Νόστιμο, χοιρινό μπούτι λεμονάτο κατσαρόλας

xoirino-mpouti-lemonato-ston-katsarola-sintages-kreas-laxanika-eisaimonadikigr

 

Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να μαγειρεύει για τους ανθρώπους που αγαπάει. Μου αρέσει να φτιάχνω ένα αγαπημένο φαγητό με πολύ αγάπη και φροντίδα. Πιστεύω ότι όσοι έχουν δοκιμάσει τα πιάτα μου, έχουν καταλάβει το πόση αγάπη και μεράκι τους βάζω. Γιατί, εξάλλου η μαγειρική αυτό είναι. Αγάπη, όρεξη, μεράκι, φαντασία, μυρωδιές, αναμνήσεις….

Μία μέρα καθώς έψαχνα για το επόμενο πιάτο που θα παρουσιάσω στους φίλους μου, σκέφτηκα ότι θέλω μία συνταγή με χοιρινό. Σήκωσα τα μανίκια μου, άνοιξα το τετράδιο με τις συνταγές μου και άρχισα να ψάχνω την επόμενη παρασκευή που θα μου κάνει το κλίκ. Ξαφνικά, έπεσα πάνω σε μία συνταγή για λεμονάτο στη κατσαρόλα. Ξεκάθαρα ενθουσιάστηκα με την ιδέα αλλά μου αρέσει να αλλάζω τις συνταγές μου και να τις προσαρμόζω στα δικά μου γούστα. Αυτό έκανα και με τη συγκεκριμένη συνταγή και ειλικρινά δεν έχω ξαναφάει πιο ζουμερό, μαλακό και λαχταριστό κρέας και δη χοιρινό. Και επειδή ήδη το σκέφτομαι και μου τρέχουν τα σάλια, αποφάσισα να μοιραστώ αυτό το θεσπέσιο αποτέλεσμα με εσένα και να το δοκιμάσεις σήμερα κιόλας. Πίστεψε με οι φίλοι και γνωστοί σου θα μιλάνε για πολύ καιρό για αυτό το αριστούργημα που τους σέρβιρες.

 

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για 1 κιλό χοιρινό :

 



  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 4 καρότα
  • 2-3 πατάτες
  • 2 πράσα
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
  • Λίγους κόκκους από μπαχάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Λίγο ξερό θυμάρι
  • Μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα κανονική ή σε σκόνη
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή και εκτέλεση για το χοιρινό μπούτι λεμονάτο

mpouti-lemonato-xoirino-katsarolas-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

 

Για αρχή, καθαρίζουμε καλά το κρέας μας και το κόβουμε σε κομματάκια. Ή μπορούμε να πούμε να κάνει αυτή τη διαδικασία ο κρεοπώλης της γειτονιάς μας για να μας λύσει τα χέρια.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το χοιρινό. Ανακατεύουμε να τσιγαριστεί καλά από όλες τις πλευρές του. Με αυτόν τον τρόπο το κρέας μας παραμένει ζουμερό γιατί θωρακίζει μέσα τα υγρά του. Μόλις τσιγαριστεί καλά και πάρει χρώμα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα. Σοτάρουμε τα υλικά όλα μαζί για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστεί το μισό κρασί. Όταν εξατμιστεί η μισή ποσότητα του κρασιού, κόβουμε σε κομμάτια τα καρότα, τις πατάτες και τα πράσα και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στη κατσαρόλα.

 

 

Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό στη κατσαρόλα μας μέχρι να σκεπαστεί το μισό κρέας, μέχρι τη μέση της κατσαρόλας περίπου. Προσθέτουμε το μπαχάρι, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, τη ρίγανη και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το φαγητό μας να βράσει για περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αν έχει βράσει το κρέας, ρίχνουμε μέσα το μέλι και τον χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά ακόμα και το κλείνουμε. Πριν κλείσουμε το φαγητό μας, δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε ανάλογα. Το πιο νόστιμο χοιρινό μπούτι λεμονάτο στη κατσαρόλα θα γίνει ανάρπαστο.

 

 

 

 

 

 

 

Extra tips:

 

 

 

 

 

Μοιράσου αυτό το πεντανόστιμο χοιρινό μπούτι λεμονάτο στη κατσαρόλα με τους φίλους σου.  Καλή όρεξη και καλή επιτυχία σε όλους!

 

Post Author: Eisaimonadikigr