paneukolo-italiko-nostimo-turamisou-gluka-eksoterikou-me-kafe-gluka-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

Πανεύκολη συνταγή για τo πιο νόστιμο τιραμισού

Φτιάξε και εσύ το πιο νόστιμο τιραμισού. Το πιο υπέροχο γλυκάκι που μας έρχεται από την Ιταλία σε μια μοναδική και ξεχωριστή παραλλαγή.

 

Το τιραμισού είναι ένα πολύ εύκολο και γρήγορο γλυκό, αλλά και πολύ νόστιμο.  Τι είναι το τιραμισού; Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα είμαι σίγουρη ότι μία δοκιμή θα σε πείσει.  Το αυθεντικό τιραμισού σύμφωνα με τους Ιταλούς, χρειάζεται ωμά αυγά για την παρασκευή του. Είναι ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία.  Τρώγεται με κουτάλι έχοντας για βάση σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ εσπρέσο όπου καλύπτονται από κρέμα μασκαρπόνε , αυγά και ζάχαρη.  Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για τιραμισού μιας και η συνταγή μπορεί να σταθεί και χωρίς αυγά ή γάλα. Η συνταγή μας παρακάτω είναι αρωματισμένη με κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας. 

 

turamisou-italiko-paneukolo-gluka-sintages-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

 

 

 

Τί είναι το τυρί μασκαρπόνε; 

Το μασκαρπόνε είναι  ένα Ιταλικό τυρί  φτιαγμένο από κρέμα που έχει πήξει με την προσθήκη συγκεκριμένων όξινων ουσιών όπως χυμός λεμονιού, ξύδι και κιτρικό οξύ.  Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, για αυτό και είναι ένα από τα κύρια συστατικά στο πασίγνωστο Ιταλικό τιραμισού. 

Χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές μαγειρικής αλλά και ζαχαροπλαστικής ως πηκτικό μέσο σε σάλτσες για τα μακαρόνια ή ακόμα και ως βούτυρο για τον εμπλουτισμό του ριζότο. Τέλος μπορεί να αντικαταστήσει την κρέμα γάλακτος για αυτό και το συναντάμε σε πολλά γλυκά ή παγωτά. 

 Γράφει η Τζωρτζίνα Βασιλείου.

 

 

 

Τα υλικά που θα  χρειαστούμε για ένα πυρέξ τιραμισού:

 



  • 2 πακέτα σαβαγιάρ 
  • 1 κούπα μικρή ζεστό γάλα 
  • 2 δόσεις εσπρέσο μηχανής ή εσπρέσο στιγμής 
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας 
  • Κακάο για πασπάλισμα 

 

 

 

Για την κρέμα μασκαρπόνε 

  • 4 κρόκους αυγών 
  • 200 γραμμάρια άχνη ζάχαρη 
  • 500 γραμμάρια μασκαρπόνε  

 

Για την μαρέγκα 

  • 4 ασπράδια αυγών 

 

 

 

 

 

Προετοιμασία και εκτέλεση συνταγής για το πιο νόστιμο τιραμισού 

italiko-tiramisou-paneukolo-gluka-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

\

Αρχικά θα φτιάξουμε δύο δόσεις καφέ σε μηχανή εσπρέσο ή εσπρέσο στιγμής με ζεστό νερό. Αν δεν έχουμε εσπρέσο μπορούμε να βάλουμε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό και να προσθέσουμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας νεσκαφέ ή ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου αλλά θα τον φτιάξουμε λίγο πιο δυνατό από όσο θα τον πίναμε.  

Αφού γίνει ο καφές μας, τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τον ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας. Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε και αυτό στο μπολ με τον καφέ. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 

 

 

Για την κρέμα μασκαρπόνε ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους αυγού, την ζάχαρη άχνη και το μασκαρπόνε. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα.  Στην συνέχεια σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Με μια σπάτουλα και ελαφρές κινήσεις ρίχνουμε την μαρέγκα στο μπολ με την κρέμα μασκαρπόνε και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σε αυτό το σημείο θέλουμε η κρέμα μας να είναι αφράτη και να μην πέσει. 

Βουτάμε προσεκτικά τα σαβαγιάρ στο μείγμα με τον καφέ και στρώνουμε σε ένα γυάλινο πυρέξ. Θέλουμε ίσα ίσα να βραχούν και από τις δύο πλευρές αλλά να κρατήσουν την μορφή τους χωρίς να λιώσουν.   Αφού τοποθετήσουμε μία στρώση σαβαγιάρ στο πυρέξ, ρίχνουμε την μισή κρέμα μασκαρπόνε και με την βοήθεια της σπάτουλας στρώνουμε ομοιόμορφα να πάει παντού.  Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την δεύτερη στρώση σαβαγιάρ και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε. Τέλος πασπαλίζουμε με κακάο όλη τη επιφάνεια του γλυκού.   Τοποθετούμε στο ψυγείο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 4 ώρες. Κόψε σε κομμάτια το πιο νόστιμο τιραμισού και κέρασε τους αγαπημένους σου.

 

 

 

 

 

Extra tips: 

 

 

 

 

Μοιράσου το πιο νόστιμο τιραμισού από την Ιταλία με τους φίλους σου. Καλή απόλαυση!

 

Post Author: Eisaimonadikigr