liker-murtia-pota-alkool-koniak-rofimata-eisaimonadikigr

Φτιάξε μοναδικό λικέρ μυρτιά με ελάχιστα υλικά και κόπο

Ένα υπέροχο χωνευτικό λικέρ για όλους. Το λικέρ μυρτιά που θα φτιάξουμε έχει ελάχιστα υλικά, γίνεται χωρίς κόπο και είναι πολύ γευστικό.

Λικέρ μυρτιά

liker-mirtias-murtia-pota-rofimata-alkool-spitiko-eisaimonadikigr

Η μυρτιά (Myrtus communis, Myrtaceae) ή μυρσίνη ή σμυρτιά είναι αειθαλής θάμνος της ελληνικής φύσης με μεγάλη καλλωπιστική αξία εξαιτίας της κομψής εμφάνισης του φυλλώματος, της πλούσιας ανθοφορίας προς το τέλος του καλοκαιριού αλλά και του ελκυστικού αρώματος που αναδύεται. Στη Σαρδηνία χρησιμοποιούσαν τους καρπούς της μυρτιάς για να φτιάξουν ένα ωραίο χωνευτικό λικέρ.

Είναι μυρωδάτο και έχει γλυκόπικρη γεύση. Αν το θέλετε περισσότερο γλυκό, χρησιμοποιήστε περισσότερη ζάχαρη. Βρήκαμε για σας τη συνταγή, δοκιμάστε τη για ένα πρωτότυπο ποτό που μπορείτε να το προσφέρετε και ως δώρο.

 

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

Υλικά για το λικέρ μυρτιά:



 

  • Ένα κιλό καρποί μυρτιά
  • Δύο με τρεις κουταλιές ζάχαρη
  • Τρεις κουταλιές μέλι (προαιρετικά)
  • Ένα λίτρο βότκα
  • Πέντε φλιτζάνια του τσαγιού νερό και δυόμισι κουταλιές ζάχαρη, αν επιλέξετε να φτιάξετε σιρόπι. Το σιρόπι μπορεί να γίνει με μέλι αντί για ζάχαρη, χρησιμοποιώντας τη διπλή ποσότητα μελιού (πέντε φλιτζάνια νερό και πέντε κουταλιές μέλι).

 

 

 

 

 

 

 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

liker-me-murtia-mirtias-pota-rofimata-koniak-alkool-eisaimonadikigr

 

Μισογεμίστε μια γυάλα του λίτρου με καρπούς από μυρτιά, αφού τους ξεπλύνετε και τους στραγγίσετε καλά. Προσθέστε 2-3 κουταλιές ζάχαρη και σχεδόν γεμίστε τη γυάλα με βότκα, κατά προτίμηση 80-90%. Προτιμάται η βότκα για όλα τα λικέρ, γενικώς, γιατί έχει ουδέτερη γεύση και αφήνει μόνο τη γεύση του φρούτου στο ποτό. Η ρακή και περισσότερο το κονιάκ προσθέτουν τη δική τους λιγότερη ή περισσότερη γεύση κι είναι απόλυτα θέμα δικής σας επιλογής τι θα διαλέξετε.

Κουνήστε καλά τη γυάλα και αφήστε την στον πάγκο της κουζίνας για να θυμάστε να την κουνάτε συχνά, για 3-4 βδομάδες ή περισσότερο. Δοκιμάστε για να δείτε πόσο έχει πάρει άρωμα και γεύση το αλκοόλ.

Όταν θεωρείτε πως είναι αρκετά μυρωδάτο, φτιάξτε ένα σιρόπι για να το γλυκάνετε. Και εδώ δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες. Θα έλεγα πως αν έχετε 3 φλιτζάνια αλκοόλ, προσθέστε 1 (ή 1½) φλιτζάνι σιρόπι.

Για περισσότερα νόστιμα ροφήματα δες εδώ

 

Οι κάτοικοι της Σαρδηνίας έκαναν παραδοσιακά σιρόπι με μέλι γι’ αυτό το λικέρ και μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο. Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κλασικό σιρόπι με ζάχαρη. Ό,τι γλυκαντικό και να διαλέξετε, υπολογίστε 1 μέρος ζάχαρη ή μέλι, με 1½ νερό. Ζεστάνετε το μείγμα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε πολύ και βράστε 2-3 λεπτά.
Σουρώστε τα μύρτα από το αλκοόλ και κρατήστε τα στο σουρωτήρι.

 

 

 

 

Αφήστε κατά μέρος το αρωματισμένο αλκοόλ. Βάλτε το σουρωτήρι με τα μύρτα πάνω από καθαρή γαβάθα και περιχύστε τα με το καυτό σιρόπι. Αφήστε να στραγγίσουν και κατόπιν πετάξτε τα. Το σιρόπι, που κι αυτό πήρε γεύση και άρωμα, θα το αφήσετε να κρυώσει τελείως προτού να το ανακατώσετε με το αλκοόλ.

 

Θα πρότεινα να μη βάλετε μονοκοπανιά όλο το σιρόπι αλλά να το προσθέτετε σταδιακά στο αλκοόλ, δοκιμάζοντας για να γίνει το λικέρ τόσο γλυκό, ή πιο αψύ, όπως το θέλετε.
Όταν πετύχετε τη δική σας αναλογία, περάστε το ξανά από σήτα ντυμένη με διπλό βρεγμένο τουλπάνι. Βάλτε το λικέρ μυρτιά σε μικρά όμορφα μπουκάλια – δεν είναι για χόρταση!

 

 

Μην παραλείψετε να κάνετε χαριτωμένες ετικέτες, ιδίως αν πρόκειται να το χαρίσετε.

 

 



Post Author: Eisaimonadikigr