Τα πιο υγιεινά μπιφτέκια με βρώμη που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Μία απλή συνταγή που κάνει πεντανόστιμα τα μπιφτέκια σας.
Υγιεινά μπιφτέκια με βρώμη
Πάντα μου άρεσαν οι υγιεινές συνταγές και πάντα μου άρεσε να προσθέτω τα δικά μου υλικά και να φτιάχνω δικές μου παραλλαγές. Βάζω σε κάθε συνταγή ότι μου αρέσει, όπως μπορείς να κάνεις και εσύ. Τώρα τελευταία ακολουθώ μία διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και αυτά τα μπιφτέκια είναι κομμάτι του μεσημεριανού μου. Είμαι σίγουρη πως αν τα φτιάξεις μία φορά δεν θα ξαναφτιάξεις τα κλασικά με τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί.
Εκτός του ότι είναι υγιεινά, δεν σε φουσκώνουν κιόλας και είναι τα κατάλληλα μπιφτέκια για όσους δεν έχουν αδυναμία στα λαχανικά. Για παράδειγμα, τα παιδάκια που πολλές φορές ”διώχνουν” τα λαχανικά από το πιάτο τους. Με αυτά τα μπιφτέκια όμως, θα κρύψεις τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσεις και κανείς δεν θα καταλάβει τίποτα. Πάμε να τα φτιάξουμε μαζί.
Τι υλικά θα χρειαστείς για 7 μπιφτέκια:
- Μισό κιλό κιμάς χοιρινός ή μοσχαρίσιος ή κοτόπουλου ή ανάμεικτος (εσύ θα διαλέξεις τον κιμά που σου αρέσει)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 αυγό
- 2 σκελίδες σκόρδο ή 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1 καρότο
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- Μισό κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
- 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι βρώμης ή σπασμένη βρώμη
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο μόνο αν χρησιμοποιήσεις κιμά κοτόπουλου (οι υπόλοιποι κιμάδες δεν χρειάζονται λάδι, αλλά αν θέλεις πρόσθεσε εσύ).
- Λαδόκολλα για το ψήσιμο
Διαδικασία και παρασκευή για τα μπιφτέκια με βρώμη
Για αρχή διάλεξε τον κιμά που θέλεις να χρησιμοποιήσεις στη συνταγή. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κιμά κοτόπουλου, πρόσθεσε και λίγο ελαιόλαδο, όπως προανέφερα στα υλικά της συνταγής. Τοποθέτησε τον κιμά της επιλογής σου σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσε μέσα αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις, τη ρίγανη, τον κουρκουμά, το θυμάρι και το λεμόνι. Ανακάτεψε τα όλα μαζί για να πάνε παντού τα μπαχαρικά.
Στη συνέχεια καθάρισε καλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και τρίψε τα στον τρίφτη ή πέρασε τα από το μπλέντερ. Πρόσθεσε τα μέσα στο μείγμα και μαζί και το αυγό. Ρίξε και τη βρώμη και άρχισε να ζυμώνεις με τα χέρια σου μέχρι να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σου. Πλάσε τα μπιφτέκια σου και βάλε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα πάνω του.
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σέρβιρε τα πιο νόστιμα μπιφτέκια με βρώμη με κάποια δροσερή σαλάτα, με πατάτες, με ρύζι και με ότι άλλο θέλεις και έτοιμο το πιάτο σου.
Extra tips:
- Αν θέλεις να φτιάξεις περισσότερα μπιφτέκια, απλά αύξησε τη ποσότητα του κιμά και της βρώμης. Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει 7 μπιφτέκια με βάρος 90 γραμμάρια το καθένα. Ωστόσο, εσύ μπορείς να τη προσαρμόσεις όπως θέλεις και να φτιάξεις όσα μπιφτέκια θέλεις σε ότι μέγεθος προτιμάς.
- Εκτός από τα μπαχαρικά που σου προτείνω μπορείς να προσθέσεις και άλλα μέσα, όπως και μυρωδικά που ταιριάζουν πολύ. Για παράδειγμα, δυόσμο, βασιλικό, άνηθο, δενδρολίβανο, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, μπούκοβο κλπ.
- Επίσης, όσα πιο πολλά λαχανικά περιέχει η ζύμη μας, τόσο πιο θρεπτική είναι. Μπορείς να προσθέσεις και άλλα λαχανικά που σου αρέσουν όπως, ντομάτα τριμμένη , πιπεριά πράσινη και κόκκινη, κολοκυθάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, κολοκύθα κλπ.
- Για μία πιο νόστιμη πινελιά, μπορείς να γεμίσεις τα μπιφτέκια με ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά. Ένα κομματάκι τυρί σε κάθε μπιφτέκι αρκεί για να απογειώσει τη γεύση τους. Αλλά μπορείς και να βάλεις μία φέτα τυρί πάνω από κάθε μπιφτέκι 5 λεπτά πριν τα κλείσεις για να λιώσει και να δώσει τη νοστιμιά του.
- Άλλη μία υγιεινή επιλογή είναι να ψήσεις τα μπιφτέκια σου στο air-fryer, αν έχεις. Εμένα προσωπικά μου έχει λύσει τα χέρια και είναι η νούμερο ένα επιλογή μου για να ψήσω κάποιο κρέας ή λαχανικό. Είναι μία αγορά που αξίζει τα λεφτά της και θα φτιάχνεις νόστιμες και υγιεινές συνταγές χωρίς να στερείσαι τίποτα.
- Επίσης, μπορείς να τα ψήσεις και στη σχάρα αλλά και στη ψησταριά αλλά και στα κάρβουνα.
-
Με αυτή τη ζύμη μπορείς να φτιάξεις και κεφτεδάκια αντί για μπιφτέκια. Είναι σίγουρο ότι οι μικροί μας φίλοι θα τα εκτιμήσουν δεόντως.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ανάμεικτο κιμά για να έχεις ένα πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
- Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια σου χρειάζεται να προσθέσεις περισσότερη βρώμη. Επίσης, αν θέλεις βάλε λίγο λαδάκι στα χέρια σου πριν τα πλάσεις.
- Δες εδώ πως να φτιάξεις υπέροχες κρέπες με βρώμη.
- Κεφτεδάκια με σπανάκι για ένα θρεπτικό και γεμάτο βιταμίνες πιάτο.
- Νηστίσιμα κεφτεδάκια καρότου για μικρούς και μεγάλους.
- Υγιεινές μπουκίτσες λαχανικών που θα λατρέψουν όλοι.
- Νόστιμοι μελιτζανοκεφτέδες που δεν έχεις ξαναφτιάξει σίγουρα.
- Γεμιστές πατατοκροκέτες με πολύ τυρί που θα αγαπήσεις.
- Μοναδικοί ρυζοκεφτέδες που η νοστιμιά τους δεν περιγράφεται.
- Αυτά τα κεφτεδάκια από φακή είναι σίγουρο ότι δεν τα έχεις ξαναδοκιμάσει.
- Καλοκαιρινοί ντοματοκεφτέδες που μυρίζουν χωριό και φρέσκια ντομάτα.
- Κεφτεδάκια με τόνο και ρύζι που δεν θα πιστεύεις πόσο νόστιμα είναι.
Μοιράσου αυτά τα πεντανόστιμα μπιφτέκια με βρώμη με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!