Αυτός ο μουσακάς με τόνο είναι ένα μοναδικό πιάτο. Μία συνταγή που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Ώρα να την απολαύσεις και εσύ.
Ξεχωριστός μουσακάς με τόνο
Ξέρω ότι μόλις διάβασες τον τίτλο της συγκεκριμένης συνταγής, έτριψες λίγο τα μάτια σου. Σίγουρα δεν έχεις ξαναδεί κάτι παρόμοιο και ειδικά σε κάποιο πιάτο. Κι όμως ήρθε η ώρα να μάθεις να φτιάχνεις και εσύ αυτό το αριστούργημα, όπως το ονομάζω εγώ.
Αυτόν τον μουσακά τον δοκίμασα πρώτη φορά από τη γιαγιά ενός καλού μου φίλου και έμεινα έκπληκτη. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως ο μουσακάς που όλοι αγαπάμε, μπορεί να γίνει τόσο διαφορετικός αλλά και τόσο νόστιμος. Είναι μία παραλλαγή που αν τη φτιάξεις μία φορά, δεν θα σταματάς. Θα γίνει αμέσως από τις αγαπημένες σου συνταγές για το οικογενειακό τραπέζι. Ειδικά αν σου αρέσει ο τόνος, θα το αγαπήσεις ιδιαίτερα. Πάμε μαζί να δούμε πως θα φτιάξεις αυτή την υπέροχη και πρωτότυπη συνταγή.
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 400 γραμμάρια τόνο κονσέρβα (3-4 συσκευασίες)
- 1 πελτέ ντομάτας
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
- Λίγη ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 5-6 μεγάλες πατάτες
- 2 μεγάλες μελιτζάνες ή κολοκυθάκια
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Μία συσκευασία έτοιμη μπεσαμέλ ή δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική μπεσαμέλ
- Τυρί τριμμένο της επιλογής σου για το τέλος
Μουσακάς με τόνο και εκτέλεση
Είμαι σίγουρη ότι μπορείς να αντιληφθείς και εσύ ότι ο τρόπος παρασκευής αυτού του μουσακά είναι παρόμοιος με τον ”κανονικό”. Ας αρχίσουμε τη προετοιμασία του πιάτου μας λοιπόν.
Καταρχάς θα καθαρίσουμε και θα κόψουμε σε ροδέλες τα λαχανικά μας. Στη συνέχεια θα τα τηγανίσουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξουν το περιττό λάδι.
Έπειτα θα φτιάξουμε τη σάλτσα με τον τόνο. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα βάζουμε να τσιγαριστούν και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αφού μαλακώσουν, ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Όταν περάσουν τα 15 λεπτά βάζουμε τον τόνο και τον διαλύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 5-7 λεπτά ακόμα για να τραβήξει και τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε τη ”συναρμολόγηση” του μουσακά.
Στον πάτο ενός τετράγωνου ταψιού, απλώνουμε μία στρώση πατάτες, μία στρώση μελιτζάνες και μία στρώση σάλτσα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στο τέλος, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ μας και τη ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω από το φαγητό μας. Βάζουμε και τυρί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο. Ψήνουμε τον μουσακά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 35-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Μόλις γίνει, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε για να μην διαλυθούν τα κομμάτια και να κοπούν ομοιόμορφα. Ήρθε η ώρα να απολαύσεις τον πιο ξεχωριστό μουσακά.
Extra tips:
- Εκτός από μελιτζάνα και κολοκυθάκι, μπορείς να προσθέσεις ότι άλλα λαχανικά σου αρέσουν. Για παράδειγμα, πιπεριά πράσινη και κόκκινη, μανιτάρια, κολοκύθα, γλυκοπατάτα κλπ.
- Και αν δεν θέλεις τόνο, μπορείς να προσθέσεις μοσχαρίσιο κιμά, κοτόπουλου αλλά και κοτόπουλο σε κομματάκια ή κάποιο άλλο ψάρι που σου αρέσει.
- Αν δεν σου αρέσει η κόκκινη σάλτσα, πρόσθεσε κρέμα γάλακτος και φτιάξε τη δική σου λευκή κρέμα.
- Μπορείς να ρίξεις ότι τυρί θέλεις πάνω στον μουσακά σου για να λιώσει ομοιόμορφα.
- Για ένα πιο υγιεινό πιάτο, ψήσε τα λαχανικά στον φούρνο ή στο air-fryer και μην τα τηγανίσεις.
- Φτιάξε εύκολο σουφλέ τόνου που θα ξετρελάνει τους πάντες.
- Μακαρόνια με σάλτσα τόνου για μικρούς και μεγάλους.
Ο πιο νόστιμος μουσακάς με τόνο είναι έτοιμος να τον μοιραστείς με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!