Αν ψάχνεις τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια χωρίς κρέας, τότε βρήκες τη συνταγή που έψαχνες. Υπέροχα κεφτεδάκια με πατάτα για όλη την οικογένεια.
Πεντανόστιμα κεφτεδάκια με πατάτα
Τα καλοκαίρια μου αρέσει να φτιάχνω εύκολες συνταγές που μπορώ να τις συνδυάσω σε διάφορες περιστάσεις. Συγκεκριμένα, προτιμώ να βρίσκω συνταγές χωρίς κρέας και να δίνω περισσότερη έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, είτε είναι εποχιακά, είτε όχι. Κάποια από τα πιο αγαπημένα μου λαχανικά είναι οι πατάτες και τρελαίνομαι να έχω αυτό το υλικό σε διάφορες συνταγές μου.
Μία από αυτές είναι και αυτά τα κεφτεδάκια που τα εμπνεύστηκα από μία συνταγή που είχα φτιάξει παλαιότερα. Έκανα λίγες δοκιμές και πειράματα με αγαπημένα μου υλικά και πέτυχα αυτό που ήθελα. Έφτιαξα αυτά τα υπέροχα κεφτεδάκια με πατάτα και από εκείνη τη μέρα τα φτιάχνω αρκετά συχνά. Είναι το ιδανικό πιάτο για πάρτι, τραπέζια, μπουφέδες αλλά και συναντήσεις με φίλους. Ένα ταπεράκι από αυτά τα κεφτεδάκια και μοιράσου τα με όσους αγαπάς. Για πάμε να δούμε πως μπορείς να τα φτιάξεις και εσύ εύκολα, γρήγορα και κυρίως με υλικά που έχουμε στη κουζίνα μας.
Τι θα χρειαστείς για 10-15 κεφτεδάκια ανάλογα το μέγεθος:
- 5 πατάτες
- 1 καρότο
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
- Μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- Λίγη ρίγανη
- Λίγο τριμμένο ξερό βασιλικό
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Μία κουταλιά της σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα ή λαδόκολλα για το ψήσιμο
Εκτέλεση και προετοιμασία για τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια με πατάτα
Αυτή η συνταγή θα σου λύσει τα χέρια και θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Ειδικά το καλοκαίρι θα την αξιοποιήσεις δεόντως μιας και είναι ένα εύκολο σνακ για όλες τις ώρες και περιστάσεις, Πάμε να ξεκινήσουμε.
Καθάρισε και πλύνε καλά τις πατάτες και το καρότο και τρίψε τα στον τρίφτη και στύψε τα καλά με τα χέρια σου για να φύγουν τα υγρά τους ή βάλε τα σε ένα σουρωτήρι για διευκόλυνση. Πρόσθεσε στο μείγμα αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις, τη ρίγανη, το σκόρδο, τη πάπρικα, τον βασιλικό και το ελαιόλαδο και ανακάτεψε τα για λίγο. Έπειτα πρόσθεσε και το αυγό μαζί με το κίτρινο τυρί της επιλογής σου και τέλος το αλεύρι σε κουταλιές. Ανακάτεψε καλά το μείγμα μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που να μπορείς να δουλέψεις με τα χέρια σου ή με κουταλιές κουταλιές. Πριν χρησιμοποιήσεις το μείγμα, άφησε το για 10-15 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει λίγο.
Τώρα έχεις 2 επιλογές ψησίματος: Είτε θα τα τηγανίσεις, είτε θα τα ψήσεις στον φούρνο για μία πιο υγιεινή επιλογή. Αν επιλέξεις να τα τηγανίσεις, βάλε ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, φτιάξε στρογγυλά πιτάκια και ψήσε τα και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν διαλέξεις να τα ψήσεις στον φούρνο, άπλωσε τα κεφτεδάκια πάνω στη λαδόκολλα σε ένα ταψί. Ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μόλις ψηθούν, άφησε τα κρυώσουν λίγο και απόλαυσε τα. Ώρα να φτιάξεις και εσύ τα πιο υπέροχα κεφτεδάκια με πατάτα που θα λατρέψουν όλοι.
Extra tips:
- Μπορείς να συνοδεύσεις τα κεφτεδάκια σου με κάποια δροσερή σαλάτα ή κάποια σάλτσα ή σως της επιλογής σου. Για παράδειγμα, κέτσαπ, μαγιονέζα, σίζαρ σως, barbeque sause, μουστάρδα κλπ.
- Εμπλούτισε τους κεφτέδες σου με περισσότερα λαχανικά, όπως για παράδειγμα, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά, κρεμμύδι, κρεμμυδάκι φρέσκο, ντομάτα φρέσκια, ελιές και ότι άλλο θέλεις.
- Δεν είναι αναγκαίο να προσθέσεις το τυρί αν δεν θέλεις. Ωστόσο, η προσθήκη του δίνει περισσότερη γεύση στο πιάτο μας.
- Σίγουρα μπορείς να προσθέσεις και άλλα μπαχαρικά εκτός από αυτά που σου προτείνω. Αν θέλεις μία πιο καυτερή ιδέα, βάλε λίγο μπούκοβο ή καυτερό πιπέρι στο πιάτο σου.
- Κεφτεδάκια με φακή που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
- Εύκολα ελιοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο για όλη την οικογένεια.
- Ζουμερά πιτάκια γεμιστά με κιμά για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Νηστίσιμα κεφτεδάκια καρότου για όλες τις περιστάσεις.
- Αν λατρεύεις τα μανιτάρια, αυτά τα κεφτεδάκια είναι για σένα.
- Κεφτεδάκια από σπανάκι, γεμάτα βιταμίνες για ένα πλήρες γεύμα.
Μοιράσου τα πιο αφράτα κεφτεδάκια πατάτας με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!