Αυτές οι καυτερές γαρίδες είναι ένα υπέροχο πιάτο που μπορείς να φας και τη Σαρακοστή. Συνόδευσε τις με ότι θέλεις και απόλαυσε.
Εύκολη συνταγή για καυτερές γαρίδες
Αν σου αρέσουν τα πιο καυτερά πιάτα, τότε αυτές οι γαρίδες είναι αυτό που ψάχνεις. Είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που είναι ιδανικό και για τη Σαρακοστή αλλά και για ότι περίσταση το θέλεις. Επίσης, μπορείς να το συνδυάσεις με ότι θέλεις, για παράδειγμα ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, ως ορεκτικό, ως γέμιση σε τάκος ή σάντουιτς κλπ.
Και επίσης, έχεις την επιλογή να προσθέσεις και να αφαιρέσεις ότι υλικά σου αρέσουν. Επίσης, αντί για γαρίδες μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο ψάρι ή μαλάκιο που θα ήθελες. Πάμε να δούμε μαζί πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτό το ξεχωριστό φαγητό.
Υλικά που θα χρειαστείς για 3-4 μερίδες:
- 1 κιλό καθαρισμένες γαρίδες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
- 2 τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- Μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι
- Αλάτι όσο θέλουμε
- Λίγο μπούκοβο (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλουμε, προσθέτουμε ή αφαιρούμε)
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- Μία μικρή πιπεριά κόκκινη καυτερή
- Μία πιπεριά κόκκινη φλωρίνης
- 2 κουταλιές της σούπα ξύδι κρέμα μπαλσάμικο
- Μισή συσκευασία πελτέ ντομάτας (200-250 γραμμάρια)
- Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος για το τέλος
Διαδικασία και εκτέλεση για τις καυτερές γαρίδες
Το μόνο σίγουρο για αυτό το φαγητάκι είναι ότι γίνεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις ένα ζεστό αλλά κυρίως καυτερό πιάτο στο τραπέζι σου.
Για αρχή, θα βάλουμε το ελαιόλαδο μέσα σε μία κατσαρόλα για να ζεσταθεί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι για να τσιγαριστούν μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Κόβουμε σε κομματάκια όλες τις πιπεριές και τις προσθέτουμε μέσα, αλλά προσέχουμε να πλύνουμε καλά τα χέρια μας αφού κόψουμε τη καυτερή πιπεριά ή καλύτερα να τη κόψουμε με γάντια γιατί μετά υπάρχει κίνδυνος να ακουμπήσουμε κάποιο σημείο του σώματος μας και να καιγόμαστε για ώρες.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε μέσα τις ντομάτες αφού τις τρίψουμε με τον τρίφτη . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα αλάτι όσο θέλουμε, τα 2 πιπέρια, τη πάπρικα και το μπούκοβο. Μόλις αρχίσει να εξατμίζεται η ντομάτα, βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το ξύδι μπαλσάμικο και ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10 λεπτά.
Τέλος, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες 10-15 λεπτά πριν το κλείσουμε για να διατηρηθούν αφράτες και μαλακές. Εξάλλου οι γαρίδες δεν χρειάζονται πολύ βράσιμο για να μαγειρευτούν. Μόλις πήξει λίγο η σάλτσα μας, τη κλείνουμε και ρίχνουμε μέσα λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Το τελευταίο βήμα είναι προαιρετικό και αν δεν θέλεις δεν χρειάζεται να προσθέσεις τον άνηθο. Σέρβιρε τις καυτερές γαρίδες με ότι συνοδευτικό θέλεις και απόλαυσε τις.
Extra tips:
- Αυτές οι γαρίδες μπορούν να γίνουν και ένας πολύ νόστιμος μεζές μαζί με ουζάκι, κρασί αλλά και μπύρα. Να έχεις δίπλα και πολύ ψωμί για να μην σε κάψει πολύ.
- Μπορείς να φρυγανίσεις ψωμί και να συνοδεύσεις το πιάτο αλλά και παξιμάδια ή φρέσκο ψωμί. Σέρβιρε πάνω σε κάθε φέτα λίγη από τη σάλτσα μαζί με κάποιο τυρί και έτοιμο το πιο νόστιμο θαλασσινό καναπεδάκι.
- Ανάλογα με τα γούστα σου, μπορείς να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά στη σάλτσα σου. Κάποια που προτιμώ είναι το κολοκυθάκι, η πράσινη πιπεριά, τα μανιτάρια, η μελιτζάνα, το καρότο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το κολοκυθάκι, οι λιαστές ντομάτες αλλά και οι ελιές. Αλλά εσύ μπορείς να προσθέσεις ότι λαχανικό σου αρέσει.
- Επίσης, μπορείς να κρύψεις πολλά λαχανικά μέσα σε αυτή τη σάλτσα, αρκεί να τα πολτοποιήσεις πριν τη σερβίρεις.
- Εκτός από γαρίδες, μπορείς να βάλεις περισσότερα ψάρια και μαλάκια. Όπως για παράδειγμα, χταπόδι, καλαμαράκι, σουπιά, τόνο, μύδια, στρείδια κλπ.
- Όπως προανέφερα, μπορείς να σερβίρεις τη σάλτσα μαζί με πολλά υλικά. Για παράδειγμα, πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανιτές, ρύζι, ζυμαρικά, αλλά και μέσα σε κάποια τορτίγια ή τάκος.
- Σίγουρα υπάρχει και η επιλογή να μην προσθέσεις κάποιο καυτερό υλικό και να τη κάνεις απλή και ήπια για να μπορεί να τη δοκιμάσει όποιος θέλει.
- Και επίσης μπορείς να προσθέσεις περισσότερα μπαχαρικά που σου αρέσουν ή να αφαιρέσεις όσα δεν θέλεις.
- Φτιάξε το πιο νόστιμο κριθαρότο με γαρίδες, ένα απίστευτο καλοκαιρινό πιάτο.
- Αγαπημένες γαρίδες σαγανάκι για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Σάλτσα με σουπιές για να συνοδεύσεις τα ζυμαρικά σου.
- Μακαρόνια με σάλτσα μελιτζάνας που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
- Ζυμαρικά με σάλτσα τόνου και κρέμα γάλακτος για ένα πλούσιο πιάτο.
Μοιράσου τις πιο νόστιμες καυτερές γαρίδες με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!