Οι αγκινάρες αλα ρομάνα είναι μία κλασική Ιταλική συνταγή για γεμιστές αγκινάρες. Όπως στην Ελλάδα έχουμε τις αγκινάρες αλα πολίτα.
Γεμιστές αγκινάρες αλα ρομάνα
Οι αγκινάρες «αλα ρομάνα» είναι κλασσική ιταλική συνταγή, όπως ακριβώς οι αγκινάρες «α λα πολίτα» στην ελλάδα. Το όνομα της συνταγής προέρχεται από τη Ρώμη, όπου ευδοκιμεί η ποικιλία ρομανέσκα.
Αυτό το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή, αν το κόψετε σε κομμάτια, ως συνοδευτικό ή μέρος μιας πιατέλας από ορεκτικά λαχανικών. Τις σερβίρετε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου. Ψάξτε για αγκινάρες με συμπαγή λουλούδια και λίγα σκληρά καφετιά φύλλα.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Τι θα χρειαστείς για 6 άτομα περίπου:
- 1 λεμόνι
- 6 μέτριες αγκινάρες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Δύο κουταλιές της σούπας φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
- 1 ½ κούπα μαλακά άσπρα ψίχουλα ψωμιού
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε
Διαδικασία και εκτέλεση συνταγής
Για αρχή, στύψτε το λεμόνι σε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε μέσα στο μπολ και τις λεμονόκουπες αφού τις πλύνετε καλά. Γεμίστε το μπολ έως τη μέση με κρύο νερό.
Αφαιρέστε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες και κόψτε τα κοτσάνια, ώστε να αποκτήσουν επίπεδη βάση. Με ψαλίδι αφαιρέστε τις άκρες των φύλλων. Μόλις ετοιμάσετε τις αγκινάρες, βάλτε τες μέσα στο νερό με το λεμόνι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165 βαθμούς Κελσίου . Σε ένα μπολ ανάμειξης ανακατέψτε το σκόρδο, το δυόσμο, τα ψίχουλα του ψωμιού, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Βγάλτε τις αγκινάρες από το μπολ και τινάξτε τες, ώστε να φύγει το περισσότερο νερό. Ανοίξτε τα φύλλα τους. Αν θέλετε, μπορείτε να αφαιρέσετε την τριχωτή καρδιά από το κέντρο, χρησιμοποιώντας ένα απλό κουτάλι ή κουτάλι για γκρέιπφρουτ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μοιράστε τη γέμιση στις αγκινάρες, βάζοντας το μεγαλύτερο μέρος βαθιά μέσα στην καρδιά της αγκινάρας και λίγο ανάμεσα στα εξωτερικά φύλλα.
Για περισσότερες συνταγές από όλο τον κόσμο δες εδώ
Τοποθετήστε τις αγκινάρες όρθιες σε ένα βαθύ ταψί, αρκετά μεγάλο ώστε να τις χωρέσει δίπλα δίπλα, και γεμίστε το ταψί με νερό έως τη μέση κάθε αγκινάρας.
Περιχύστε τις αγκινάρες με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίστε τες με αλάτι και πιπέρι. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου μία ώρα, περιχύνοντάς τες με τα υγρά του ταψιού περιοδικά.
Οι αγκινάρες είναι έτοιμες όταν τα φύλλα απομακρύνονται με ένα απλό τράβηγμα. Το φαγητό μας με άρωμα Ιταλίας είναι έτοιμο να το απολαύσεις.
Extra tips:
- Μπορείς να γεμίσεις τις αγκινάρες με ότι υλικά επιθυμείς εσύ. Μία καλή ιδέα είναι κίτρινο τυρί τριμμένο αλλά και μία σπιτική μπεσαμέλ της επιλογής σου. Δες εδώ πως μπορείς να τη φτιάξεις.
- Άλλη μία πολύ νόστιμη προσθήκη είναι τριμμένη φέτα ή μοτσαρέλα, όπως επίσης και μπέικον σε κομματάκια.
Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου! Καλή όρεξη!