Εσύ γνωρίζεις ποιες είναι οι βασικές κουζινικές αρχές; Ώρα να τις μάθεις και θα σου λυθούν όλες οι απορίες σχετικά με τη κουζίνα σου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Πελαγώνεις όταν χρειάζεται να κάνεις τραπέζι σε πολλά άτομα; Έχεις κάποια σκεύη διπλά ενώ σου λείπουν κάποια άλλα; Δεν ξέρεις σε τι χρησιμεύουν αυτά που έχεις ή τι πρέπει να αγοράσεις; Διάβασε παρακάτω και δες με τι πρέπει να εξοπλίσεις την κουζίνα σου για να κάνεις το μαγείρεμα παιχνίδι.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΠΟΛ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ:
Σε πρώτη φάση, επίλεξε ένα μπολ αρκετά φαρδύ και βαθύ, για να μπορείς να χτυπήσεις με άνεση ένα μίγμα με το χτυπητήρι, να ζυμώσεις μια ζύμη ή να την αφήσεις να ξεκουραστεί για να φουσκώσει. Έπειτα θα χρειαστείς δύο-τρεις μικρότερες λεκάνες για να βάλεις όσπρια να μουλιάσουν, να ανακατέψεις λαχανικά, να κάνεις μπεν μαρί, να μαζέψεις υλικά που πρέπει να πετάξεις, όπως φλούδες κρεμμυδιού. Και κυρίως επέλεξε μπολ που θα σου αρέσουν και θα είναι του γούστου σου ανάλογα τις ανάγκες σου.
ΚΩΝΙΚΟ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ:
Πρόκειται για ένα μικρό σουρωτήρι, εφοδιασμένο με ένα χερούλι και πολύ ψιλό πλέγμα. Είναι απαραίτητο για να σουρώσεις σάλτσες ή χυλούς. Είναι ένα εργαλείο που θα σε βοηθήσει πολύ στις παρασκευές σου.
ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΗ ΜΕΖΟΥΡΑ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ:
Θα σου λύσουν τα χέρια για τα καρυκεύματα και στη ζαχαροπλαστική. Ότι κι αν θέλεις να ζυγίσεις, μπορείς να το κάνεις με τη μεζούρα. Επίσης, χρησιμεύει και σε περίπτωση που κάνεις κάποια διατροφή.
ΓΥΑΛΙΝΟ ΠΥΡΙΜΑΧΟ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕΖΟΥΡΑ:
Θα σου χρειαστεί με σάλτσες, ζωμούς, βραστό νερό.
ΕΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ Ή ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΛΙΤΡΟΥ:
Για να μετράς γάλα, ζωμούς, αλλά και ρύζι, ζάχαρη ή αλεύρι.
ΜΑΧΑΙΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Μικρό μυτερό μαχαίρι κουζίνας με λεπτή λάμα, που είναι χρήσιμο για την προετοιμασία και την κοπή των λαχανικών. Ένα καλό μαχαίρι θα σου λύσει τα χέρια και δεν θα χρειαστεί να έχεις πολλά στο ντουλάπι σου. Ανήκει στις πιο βασικές κουζινικές αρχές.
ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΤΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ:
Μικρό μαχαίρι με λάμα που χωρίζεται στα δύο. Χρησιμεύει ιδιαίτερα για το ξεφλούδισμα των λαχανικών. Το ξεφλούδισμα θα γίνει παιχνιδάκι και θα κάνεις τη διαδικασία στον μισό χρόνο.
ΧΤΥΠΗΤΗΡΙ:
Φτιαγμένο από ίνες ατσαλιού, είναι απαραίτητο για να προετοιμάσεις τις σάλτσες σου και να χτυπάς τις μαρέγκες με το χέρι.
ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ:
Με αυτό θα σουρώσεις τα λαχανικά που θα έχεις βράσει σε νερό, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Προτίμησε ένα σουρωτήρι με ποδαράκια, για μεγαλύτερη σταθερότητα. Είναι ένα εργαλείο που όλες έχουμε στη κουζίνα μας.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ.
Μια σπάτουλα και μια κουτάλα από ξύλο, μια βαθιά κουτάλα, ένα ξύλο κοπής, ένα ανοιχτήρι για κονσέρβα και μια πρέσα σκόρδου.
ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ:
Διάλεξε μία μικρή, μία μεσαία και μία μεγάλη. Προτίμησε κατσαρόλες από σμάλτο, εμαγιέ χυτοσίδηρο ή ανοξείδωτο ατσάλι. Φρόντισε να τις καθαρίζεις καλά για να τις διατηρήσεις περισσότερο χρονικό διάστημα.
ΤΑΨΙ ΠΥΡΕΞ:
Με αυτό το ταψί μπορείς να ψήσεις κάθε είδους αλμυρό ή γλυκό παρασκεύασμα. Προτίμησέ το από κεραμικό υλικό ή πυρίμαχη πορσελάνη.
ΤΗΓΑΝΙΑ:
Διάλεξε δύο τηγάνια, ένα μικρό και ένα μεγάλο. Προτίμησέ τα με αντικολλητική επένδυση. Επίσης, φρόντισε να έχει καλό χερούλι για να μην βγει εύκολα.
ΤΗΓΑΝΙ ΣΩΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ:
Μαζί με το καπάκι του, το τηγάνι αυτό τσιγαρίζει και σοτάρει ορισμένα τρόφιμα. Μπορείς να φτιάξεις πολλές παρασκευές και συνταγές που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
ΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΤΣΕΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΕΙΚ ΚΑΙ ΤΑΡΤΕΣ:
Θα σου χρειαστούν αν φτιάχνεις συχνά γλυκά και όχι μόνο. Αποθήκευσε τα σε ένα καλό ντουλάπι για να μην χαλάσουν και να μην πάθουν κάποια φθορά με τον χρόνο.
ΚΟΣΚΙΝΟ:
Θα σου φανεί απαραίτητο για το κοσκίνισμα του αλευριού, για να γίνουν πιο αφράτα τα κέικ σου. Όπως επίσης και για το σούρωμα του τσαγιού και του καφέ σου. Βασικές κουζινικές αρχές και σουρωτήρια δηλαδή.
Εσύ γνώριζες αυτές τις βασικές κουζινικές αρχές ; Τι άλλες συμβουλές ξέρεις;