Το γνώριζες ότι η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα δεν έχει κρέμα γάλακτος ή μπέικον; Κι όμως περιέχει ελάχιστα υλικά και απεριόριστη νοστιμιά.
Αυθεντική Ιταλική καρμπονάρα με αυγά
Θυμάμαι πριν χρόνια όταν είχαμε πάει στην Ιταλία για κάτι σεμινάρια μαγειρικής που θέλαμε να παρακολουθήσουμε. Εκεί προς έκπληξη μου, έμαθα ότι η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα δεν φτιάχνεται όπως τη φτιάχνουμε εμείς. Δεν περιέχει κρέμα γάλακτος και μπέικον, αλλά αυγά και ένα Ιταλικό, παραδοσιακό κρέας (guanciale).
Μου κίνησε αμέσως τη περιέργεια να τη φτιάξω και το αποτέλεσμα με αντάμειψε μιας και ήταν από τις πιο νόστιμες μακαρονάδες που έχω δοκιμάσει. Με μία απλή αλλά τόσο γεμάτη γεύση που απογειώνει τις αισθήσεις σου. Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξεις και εσύ με λίγα και απλά υλικά.
Υλικά για την μακαρονάδα μας:
- 1 πακέτο μακαρόνια spaghetti
- 3 κρόκους αυγών
- 300 γραμμάρια guanciale (ιταλικό είδος κρέατος) ή χοιρινή πανσέτα σε μικρά κυβάκια
- Λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη ή Pecorino Romano (κρατάμε και λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα)
Διαδικασία για την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα
Αυτή η καρμπονάρα γίνεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα. Τρώγεται ζεστή και μπορεί να τη δοκιμάσει όλη η οικογένεια. Για αρχή, ψιλοκόβουμε το κρέας που έχουμε διαλέξει (να έχει αρκετό λίπος) και το βάζουμε να τσιγαριστεί μόνο του μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τα μακαρόνια.
Στη συνέχεια, βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας που έχουμε επιλέξει. Και μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια κάνουμε το εξής. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους κρόκους των αυγών μαζί με το τυρί και λίγο πιπέρι. Τώρα ήρθε η ώρα να συναρμολογήσουμε τη καρμπονάρα μας.
Βγάζουμε τα μακαρόνια έτσι όπως είναι ζεστά με μία σουρωτή κουτάλα ή με μία πιάστρα μακαρονιών και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να απλωθεί το μείγμα παντού σε όλα τα μακαρόνια και τέλος, ρίχνουμε το κρέας μας και ανακατεύουμε άλλο λίγο. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο της επιλογής μας και ρίχνουμε κι άλλο λίγο πιπέρι και τυρί για τη γεύση και την εμφάνιση του πιάτου.
Προσέχουμε οι κινήσεις μας να είναι γρήγορες με το που ενσωματώσουμε το μείγμα των αυγών, διότι δεν θέλουμε να ψηθούν και να γίνουν ομελέτα. Θέλουμε η σάλτσα μας να είναι πηχτή αλλά και λίγο αραιή ταυτόχρονα για να κολλήσει καλά πάνω στα μακαρόνια. Αν νομίζεις ότι είναι πολύ πηχτή, πρόσθεσε λίγο νερό από τα μακαρόνια.
Η πιο νόστιμη ιταλική καρμπονάρα είναι έτοιμη να την απολαύσεις και να τη μοιραστείς με όλους τους αγαπημένους σου μακαρονάδες.
Extra tips:
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι αλλαντικό ή κρέας της επιλογής σου, αλλά φρόντισε να έχει αρκετό λίπος για περισσότερη γεύση και νοστιμιά.
- Το ίδιο ισχύει και για τα μακαρόνια μιας και μπορείς να βάλεις ότι είδος μακαρονιού θέλεις.
- Όπως επίσης και το τυρί που θα χρησιμοποιήσεις μπορεί να είναι όποιο θέλεις και προτιμάς.
- Πολλοί λάτρεις της καρμπονάρας προσθέτουν και σκόρδο αλλά και λίγο βασιλικό. Φτιάξε εσύ την καρμπονάρα που λαχταράς ανάλογα τα γούστα σου.
- Τα μακαρόνια ταιριάζουν με ένα ποτήρι κρασί της αρεσκείας σου σε συνδυασμό με ένα όμορφο δείπνο.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις αυθεντικά ιταλικά μακαρόνια με σπιτική ζύμη.
- Ναπολιτάνικη ομελέτα με μακαρόνια για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Υπέροχη πάβλοβα με καφέ για ένα εύκολο γλυκάκι.
- Ιταλική αστακομακαρονάδα για όλα τα γούστα.
Μοιράσου αυτή την υπέροχη αυθεντική ιταλική καρμπονάρα με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!