Ένα νόστιμο ανοιξιάτικο στήθος αρνιού με μία υπέροχη γέμιση. Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας από τη νοστιμιά και τις μυρωδιές αυτής της συνταγής.
Νόστιμο ανοιξιάτικο στήθος αρνιού
Αν ψάχνεις και εσύ μία διαφορετική συνταγή για ανοιξιάτικο στήθος αρνιού, τότε τη βρήκες. Είναι μία παραλλαγή που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και θα γίνει σίγουρα το μεσημεριανό γεύμα στο κυριακάτικο τραπέζι.
Για να δούμε πως μπορείς να κάνεις και εσύ αυτό το γεμιστό αρνάκι.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά που θα χρειαστείς για 5 άτομα:
- 1 μεγάλο στήθος αρνιού, γύρω στα 4 κιλά
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- Δύο κουταλιές λεμονιού
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση:
- ¼ κούπας του τσαγιού λάδι
- 250 γραμμάρια από τη συκωταριά του αρνιού, ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
- Τα ψαχνά του λαιμού
- 1 κούπα του τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
- 1/3 κούπας τσαγιού ρύζι για πιλάφι
- 1 κούπα τσαγιού ζωμός κρέατος
- ¼ κούπας τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ¼ κούπας τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμος ψιλοκομμένος
- 6 μέτριες πατάτες
- Μισή κούπα λάδι
- ½ κούπα παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Προετοιμασία και εκτέλεση
Για αρχή, πλένουμε καλά το αρνάκι με νερό και ξύδι. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το λάδι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τρίβουμε το αρνί με αυτό το μείγμα, μέσα κι έξω. Το βάζουμε για μία ώρα περίπου σε ένα πυρέξ, να εμποτιστεί από την μαρινάδα.
Εντωμεταξύ, σοτάρουμε την συκωταριά μαζί με το κρεμμύδι, για δέκα λεπτά τουλάχιστον. Κατόπιν βάζουμε νερό να βράσει. Βάζουμε μέσα την συκωταριά μαζί με τα υλικά που ανακατέψαμε μαζί της, και την βράζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλα τα υγρά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για περισσότερες συνταγές δες εδώ
Κόβουμε το τυρί σε μικρά κομμάτια και το ανακατεύουμε με το μείγμα του ρυζιού. Γεμίζουμε το στήθος του αρνιού και κλείνουμε το άνοιγμα με ένα κομμάτι λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο διπλωμένο αρκετές φορές, σπρώχνοντάς το προς τα μέσα. Σφραγίζουμε το άνοιγμα μπήγοντας λίγα ξυλάκια για σουβλάκια.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις αλείφουμε καλά με λάδι και τις αφήνουμε για δύο ώρες. Μετά τις δύο ώρες, τις αλείφουμε πάλι με λάδι και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Ψήνουμε για μία ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς Κελσίου , αλείφοντας κατά διαστήματα με λάδι.
Μετά τη μία ώρα, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και αλάτι. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν δούμε ότι τελειώνουν τα υγρά πριν ψηθεί το φαγητό, ρίχνουμε λίγο επιπλέον νερό. Το πιο νόστιμο ανοιξιάτικο στήθος αρνιού είναι έτοιμο να το δοκιμάσεις!
EXTRA TIPS:
- Το ψήσιμο μπορεί να γίνει και σε γάστρα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο (γύρω στις 5 ώρες). Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσουμε τις πατάτες την τελευταία ώρα του ψησίματος. Όταν συμπληρωθεί τρίωρο ψησίματος, πρέπει να ξεσκεπάσουμε τη γάστρα για να ροδίσει το αρνάκι.
- Αν θέλουμε, για πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορούμε στη βάση του ταψιού να βάλουμε δεντρολίβανο και να τοποθετήσουμε επάνω το αρνί.
- Για το ψήσιμο, σε γενικές γραμμές, υπολογίζουμε μία ώρα ψησίματος για κάθε κιλό κρέατος.
- Μπορείς να συνοδεύσεις το αρνάκι μας με πατάτες, ρύζι αλλά και με μία δροσερή σαλάτα.
- Για περισσότερες δροσερές σαλάτες δες εδώ.
- Δες εδώ πως να φτιάξεις αρνάκι φρικασέ με αντίδια.
- Σπιτική γλυκόξινη σάλτσα για κρέας, κοτόπουλο, ψάρι αλλά και σαλάτες.
- Η πιο καταπληκτική μαρινάδα για ψημένα κρέατα.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!