Θέλεις ένα διαφορετικό παστίτσιο που είναι πιο ελαφρύ αλλά και πιο νόστιμο; Φτιάξε αυτό το vegan παστίτσιο για ένα μοναδικό πιάτο.
Το vegan παστίτσιο που θα λατρέψεις
Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να ψάχνει καινούριες συνταγές και παραλλαγές και να τις εφαρμόζει. Κυρίως λατρεύω τις vegan συνταγές και οποιοδήποτε πιάτο δεν περιέχει ζωικά προϊόντα. Εκτός του ότι τα αποφεύγω, ανήκω και στην ομάδα των ανθρώπων που έχουν πολλές δυσανεξίες. Αυτό το γεγονός όμως, δεν με κράτησε ποτέ από το να τρώω τα αγαπημένα μου φαγητά.
Ένα από αυτά είναι το παστίτσιο, αλλά δεν ήθελα να το φτιάξω με τη συνηθισμένη του συνταγή που το ξέρουμε όλοι. Έτσι, έφτιαξα ένα δικό μου χορτοφαγικό παστίτσιο, χωρίς ίχνος ζωικού προϊόντος και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από τέλειο. Αυτό το vegan παστίτσιο είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτό που ξέρουμε τόσα χρόνια. Επίσης, περιέχει πολλά λαχανικά που είναι γεμάτα βιταμίνες και είναι το κατάλληλο πιάτο και για τους μικρούς μας φίλους. Πάμε να δούμε πως θα φτιάξεις και εσύ αυτό το μοναδικό παστίτσιο.
Τι θα χρειαστείς για ένα μεγάλο ταψί:
- Μία συσκευασία χοντρά μακαρόνια νούμερο 2 ή 3 (500 γραμμάρια)
- 1 πρέζα αλάτι
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 τριμμένες ντομάτες
- 3 κολοκυθάκια
- Μία μελιτζάνα
- 1 καρότο
- Μία πράσινη ή κόκκινη πιπεριά
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Για τη vegan μπεσαμέλ:
- 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μισό λίτρο φυτικό γάλα της επιλογής σου
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- Μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Λίγο φυτικό τριμμένο τυρί (προαιρετικά)
- Τριμμένη φρυγανιά για πριν το ψήσιμο
Εκτέλεση και παρασκευή για το μοναδικό vegan παστίτσιο
Είμαι σίγουρη πως αν φτιάξεις μία φορά αυτό το παστίτσιο, θα ξετρελαθείς και θα το φτιάχνεις συνέχεια. Πάμε να ξεκινήσουμε.
Για αρχή, θα βάλουμε να βράσουμε τα μακαρόνια μας σε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό και λίγο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση του παστίτσιου που είναι γεμάτη λαχανικά. Για αρχή θα καθαρίσουμε καλά όλα τα λαχανικά μας. Έπειτα κόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το καρότο και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ για λίγο. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα πολτοποιημένα υλικά μας για να τσιγαριστούν. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια παίρνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά μας και τα κόβουμε όλα σε μικρά κομματάκια ή κυβάκια. Τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο μείγμα και βάζουμε αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τέλος τον πελτέ ντομάτας. Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά προς χαμηλή φωτιά να τραβήξει όλα τα υγρά του. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ μας.
Τα βήματα για τη vegan μπεσαμέλ είναι πολύ απλά και είναι σίγουρο ότι θα αγαπήσεις αυτή τη κρέμα. Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το φυτικό γάλα και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνει σαν κρέμα. Μόλις πήξει, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, το μοσχοκάρυδο, τη κανέλα και αν θέλουμε λίγο φυτικό τυρί τριμμένο. Το τυρί είναι προαιρετικό και αν δεν θέλεις, δεν χρειάζεται να το προσθέσεις.
Και τώρα θα αρχίσουμε το χτίσιμο του πιάτου μας. Εμένα προσωπικά μου αρέσει να ανακατεύω τα μακαρόνια μου με τη γέμιση για να έχουν περισσότερη νοστιμιά. Ωστόσο, εσύ μπορείς να το φτιάξεις όπως θέλεις. Μπορείς να βάλεις κάτω στο ταψί τα μακαρόνια, από πάνω τη γέμιση και από πάνω ακριβώς τη μπεσαμέλ, όπως είναι το παστίτσιο που όλοι ξέρουμε. Συναρμολόγησε το όπως θέλεις και στο τέλος ρίξε από πάνω λίγη τριμμένη φρυγανιά πριν το ψήσεις στον φούρνο. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό μας. Σέρβιρε μόλις κρυώσει λίγο με συνοδεία μίας δροσερής σαλάτας αν θέλεις. Το πιο νόστιμο vegan παστίτσιο είναι έτοιμο να το απολαύσεις με παρέα ή και χωρίς.
Extra tips:
- Έχεις την επιλογή να προσθέσεις και να αφαιρέσεις ότι λαχανικά και υλικά θέλεις από το φαγητό μας.
- Αντί για τη γέμιση με τα λαχανικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κιμά σόγιας που θα βρεις σε όλα τα σούπερ-μάρκετ. Υπάρχουν πολλά vegan προϊόντα που μπορείς να προσθέσεις.
- Αν δεν θέλεις να βάλεις τα συγκεκριμένα μακαρόνια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο είδος σου αρέσει. Για παράδειγμα, κοφτό μακαρονάκι, πένες, φιογκάκι, μακαρόνια ολικής κλπ.
- Φτιάξε τη πιο νόστιμη, νηστίσιμη-vegan χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο.
- Κριθατότο με μανιτάρια για ένα πεντανόστιμο πιάτο.
- Υπέροχο πρασόρυζο που θυμίζει γιαγιά.
- Κεφτεδάκια από σπανάκι για ένα πιάτο που θα λατρέψουν όλοι.
Μοιράσου αυτό το υπέροχο, χορτοφαγικό παστίτσιο με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!