Μία διαφορετική, vegan νηστίσιμη καρμπονάρα για όλους. Περιέχει κρέμα από κάσιους και μανιτάρια για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
Μοναδική vegan νηστίσιμη καρμπονάρα
Αν αγαπάς την κλασική καρμπονάρα αλλά ψάχνεις μια νηστίσιμη και πιο υγιεινή εκδοχή της, αυτή η συνταγή είναι για σένα! Αντί για κρέμα γάλακτος και μπέικον, χρησιμοποιούμε μια βελούδινη σάλτσα από κάσιους, αρωματισμένη με σκόρδο, διατροφική μαγιά και καπνιστή πάπρικα, που χαρίζει την ίδια πλούσια και απολαυστική γεύση. Τα σωταρισμένα μανιτάρια προσθέτουν βάθος και ένταση, ενώ τα καβουρδισμένα καρύδια δίνουν τραγανή υφή. Είναι ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει ακόμα και όσους δεν νηστεύουν ή δεν ακολουθούν vegan διατροφή! Είναι σίγουρο ότι θα εντάξεις αυτή τη μοναδική συνταγή στη διατροφή σου και δεν θα την αλλάζεις με τίποτα. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και πως θα φτιάξεις αυτή την υπέροχη καρμπονάρα.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά (για 2 μερίδες):
- 250 γραμμάρια σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σου
- 1 φλιτζάνι κάσιους (μουλιασμένα σε ζεστό νερό για 2 ώρες)
- 1/2 φλιτζάνι φυτικό γάλα (καρύδας ή αμυγδάλου)
- 2 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (για χρώμα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon (προαιρετικά, για extra γεύση)
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 200 γραμμάρια μανιτάρια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένα καρύδια (χοντροκομμένα, προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
Εκτέλεση και διαδικασία για τη vegan νηστίσιμη καρμπονάρα
Για αρχή, μαγείρεψε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες και κράτα 1/2 φλιτζάνι από το νερό βρασμού. Θα το χρειαστούμε έπειτα για να φτιάξουμε τη κρέμα μας.
Ετοίμασε την κρέμα: Στο μπλέντερ, χτύπα τα κάσιους με το φυτικό γάλα, διατροφική μαγιά, λεμόνι, σκόρδο, μουστάρδα, κουρκουμά, πάπρικα, αλάτι & πιπέρι. Πρόσθεσε λίγο από το νερό των ζυμαρικών αν χρειάζεται. Μόλις γίνει μία πηχτή κρέμα, είναι έτοιμη να φαγωθεί.
Σόταρε τα μανιτάρια: Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σωτάρισε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και απέσυρε από τη φωτιά.
Τέλος, συνδύασε τα υλικά: Ρίξε τα μακαρόνια στο τηγάνι με τα μανιτάρια και πρόσθεσε την κρέμα. Ανακάτεψε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ομοιογενοποιηθεί το πιάτο. Σέρβιρε σε βαθύ μπολ ή πιάτο με καβουρδισμένα καρύδια και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Έτοιμη η καρμπονάρα για να τη γευτείς και να μην ξεκολλάς από τη νοστιμιά της.
Extra tips:
- Στη περίπτωση που θέλεις κάτι πιο εντυπωσιακό για ειδικές περιστάσεις, μπορείς να τοποθετήσεις την καρμπονάρα σε μικρά ατομικά ταψάκια ή πυρέξ και να την ψήσεις για λίγα λεπτά ώστε να πάρει μια τραγανή κρούστα στην κορυφή.
- Αν σερβίρεις για ένα πάρτι ή οικογενειακή συνάντηση, παρουσίασε την καρμπονάρα σε μικρές μερίδες ή σε μικρά μπολ, για να διευκολύνεις το σερβίρισμα και να το κάνεις πιο ενδιαφέρον οπτικά.
- Αν θες μια ακόμη πιο “μπέικον” γεύση, μπορείς να προσθέσεις τραγανά κομμάτια από καπνιστό τόφου ή καραμελωμένο κρεμμύδι.
- Δοκίμασε να προσθέσεις φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη για μια αρωματική πινελιά που θα ενισχύσει τη γεύση της σάλτσας.
- Αν σου αρέσουν τα πικάντικα, μπορείς να προσθέσεις λίγο κόκκινο πιπέρι ή καυτερή πιπεριά για να δώσεις ένταση στη γεύση.
- Για περισσότερη γεύση, μπορείς να προσθέσεις μέσα κάποιο φυτικό τυρί της επιλογής σου που μπορείς να βρεις σε όλα τα σούπερ-μάρκετ.
- Διάλεξε ότι ζυμαρικό σου αρέσει και απογείωσε τη καρμπονάρα σου.
- Για περισσότερες vegan-νηστίσιμες συνταγές, ρίξε μία ματιά εδώ.
- Νηστίσιμα κεφτεδάκια μανιταριών για μικρούς και μεγάλους.
- Νηστίσιμα αφράτα μπιφτέκια λαχανικών.
- Vegan παστίτσιο γεμάτο λαχανικά.
- Νηστίσιμο ριζότο μανιταριών με κάσιους για όλες τις ώρες.
Μοιράσου αυτή τη θεσπέσια vegan νηστίσιμη καρμπονάρα με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!