Εσύ ξέρεις ποιο τρόφιμο κοστίζει 10.000 ευρώ το κιλό; Κι όμως είναι ένα πολύ απλό τρόφιμο που μπορούμε να το βρούμε σε πολλά καταστήματα με είδη τροφίμων.
Μανιτάρια και κόστος
Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι ένα από τα ακριβότερα τρόφιμα είναι ένα είδος μανιταριού που χρησιμοποιείται σε πολλά ακριβά εστιατόρια. Εσύ γνωρίζεις ποιο είναι αυτό το τρόφιμο που κοστίζει 10.000 ευρώ το κιλό; Συνέχισε να διαβάζεις και μάθε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πλούσιο είδος τροφής που ονομάζεται ”μανιτάρι”.
Πόσα είδη μανιταριών υπάρχουν;
Στη φύση έχουν καταμετρηθεί 38.000
ποικιλίες μανιταριών, αλλά δεν τρώγονται όλα. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν κυρίως 3 είδη καλλιεργημένων μανιταριών. Τα
αγαρικά , τα
πλευρώτους , και τα
πόρτο μπέλο. Σπάνια θα συναντήσετε τα
σι-ιτάκε , αφού η πατρίδα τους είναι η Ιαπωνία.
Διατροφική αξία
Όλα τα μανιτάρια έχουν εξαιρετικά οργανοληπτικά στοιχεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι εφάμιλλη της ζωικής , χωρίς ίχνος χοληστερίνης. Περιέχουν βιταμίνη C , βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.
Ποιο τρόφιμο κοστίζει 10.000 ευρώ το κιλό;
Η θεϊκή τρούφα
Ένα υπόγειο μανιτάρι με εξαιρετικό και σπάνιο άρωμα και πλούσια
γεύση . Το λένε τροφή των θεών, μαύρο διαμάντι της κουζίνας. Είναι πολύ σπάνιο και είναι πανάκριβο. Λένε ότι κοστίζει
10.000 ευρώ το κιλό . Για να το βρει κανείς πρέπει να έχει μαζί του ειδικά εκπαιδευμένα σκυλάκια ή γουρουνάκια (αυτά όμως όταν βρουν τις τρούφες τους αρέσουν τόσο πολύ που τις τρώνε). Το σχήμα της είναι ακαθόριστο, εξαρτάται κυρίως από την πυκνότητα του εδάφους που αναπτύσσεται. Έχουμε περίπου
70 διαφορετικά είδη τρούφας , εκ των οποίων τα 30 βρίσκονται αποκλειστικά στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχουν και καλλιεργημένες και άγριες, και καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες. Έχουν δυνατό άρωμα και πολύ χαρακτηριστική γεύση. Για αυτό δεν τις μαγειρεύουμε παρά τις κόβουμε πολύ λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από το μαγειρεμένο
φαγητό.
‘Αν θέλετε μία νόστιμη συνταγή με μανιτάρια ακολουθήστε τη παρακάτω:
- 4 μανιτάρια πόρτο μπέλο
- 100 γραμμάρια γκούντα τριμμένο
- 100 γραμμάρια μοτσαρέλλα τριμμένη
- 5 φέτες μπέικον κομμένο σε κάθετες λουρίδες
- 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και κόβουμε το κοτσάνι από κάτω.Τα βάζουμε σε ένα ταψί ανάποδα.Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τυριά και το μπέικον κομμένο,μαζί με την κρέμα γάλακτος, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα για 10-15 λεπτά και είναι έτοιμα.