Έχεις δοκιμάσει ποτέ τυρόπιτα με μπεσαμέλ; Αν όχι, τώρα ήρθε να φτιάξεις τη δική σου και να την απολαύσεις. Είναι ζουμερή και πεντανόστιμη.
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ
Τρελαίνομαι για πίτες και μου αρέσει να φτιάχνω διάφορες παραλλαγές όταν έχω χρόνο. Μία από αυτές τις παραλλαγές, είναι και αυτή η τυρόπιτα με μπεσαμέλ που έχω αγαπήσει. Η μπεσαμέλ και οι πίτες είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός και μπορώ να τα συνδυάσω με οτιδήποτε.
Χρησιμοποιώ πολύ συχνά τη μπεσαμέλ σε διάφορα σουφλέ, φαγητά φούρνου αλλά και σε ότι μαγειρευτό θέλω. Έτσι, τη δοκίμασα και σε αυτή τη συνταγή και μέχρι και σήμερα δεν σταματάω να τη φτιάχνω σε κάθε ειδική και μη περίσταση. Πάμε να δούμε μαζί πως μπορείς να τη φτιάξεις και εσύ.
Τι θα χρειαστείς για το φύλλο:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ένα ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Υλικά για τη μπεσαμέλ και τη γέμιση:
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 2 κρόκους αυγών
- 200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- 100 γραμμάρια γκούντα τριμμένη
- 100 γραμμάρια ανθότυρο
Διαδικασία
Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας τη ζύμη γιατί πρέπει να την αφήσουμε να ξεκουραστεί. Αν θέλεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμα φύλλα για πίτες, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις περαιτέρω κόπο, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το δικό σου σπιτικό φύλλο.
Για αρχή βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το νερό μαζί με τη μαγιά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Πλάθουμε για 2-3 λεπτά και τη σκεπάζουμε καλά με πολλά πανιά και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μισή με μία ώρα. Όσο πιο πολύ ώρα την αφήσουμε να φουσκώσει, τόσο το καλύτερο φύλλο θα γίνει.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές δες εδώ
Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη, συνεχίζουμε με τη γέμιση για τη τυρόπιτα. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε μέσα το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει και έπειτα το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο αλλά και τους κρόκους των αυγών.
Όταν αρχίσει να πήζει λίγο η κρέμα μας, ρίχνουμε και τη φέτα, τη γκούντα αλλά και το ανθότυρο. Ανακατεύουμε και έτοιμη η γέμιση μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα με ένα πλάστη. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί τα δύο και γεμίζουμε με τη γέμιση. Κλείνουμε από πάνω με τα υπόλοιπα δύο φύλλα και λαδώνουμε τα φύλλα για να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.
Ψήνουμε τη πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. Η πίτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.
Extra tips:
- Μπορείς να προσθέσεις ότι τυρί θέλεις ανάλογα με τις γεύσεις που επιθυμείς.
- Αν θέλεις μπορείς να βάλεις και κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι για περισσότερη γεύση.
- Επίσης, μία καλή επιλογή είναι ψιλοκομμένα λαχανικά σε συνδυασμό με τα πλούσια τυριά για απόλαυση που θα σε αφήσει άφωνο.
- Η συγκεκριμένη ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ότι πίτα θέλεις.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις ζαμπονοτυρόπιτα με κρέμα γάλακτος.
- Υπέροχη γραβιερόπιτα μόνο για σένα.
- Φτιάξε πανεύκολη κρεμμυδόπιτα για όλες τις ώρες της ημέρας.
- Και τέλος μία υπέροχη κοτόπιτα για τις μέρες που θέλεις κάτι διαφορετικό.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!