Παραδοσιακή και εύκολη κρεμμυδόπιτα για να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Μία υπέροχη πίτα που δεν θα χορταίνεις να τη μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου.
Παραδοσιακή και εύκολη κρεμμυδόπιτα
Θυμάμαι ακόμα αυτή τη πίτα τη πρώτη φορά που την είχα δοκιμάσει. Την είχα φάει στο σπίτι μίας καλής μου φίλης και στην αρχή παραξενεύτηκα από την ονομασία της αλλά στο τέλος την αγάπησα.
Είναι μία πίτα πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη. Επίσης, γίνεται με πολύ απλά υλικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι έχεις μέσα στο ψυγείο σου. Χρειάζεσαι λίγη φαντασία και μεράκι και θα εντυπωσιαστείς. Πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτή τη παραδοσιακή και εύκολη κρεμμυδόπιτα.
Τι θα χρειαστείς για το φύλλο:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Νερό όσο πάρει
- 2 αυγά
Για τη γέμιση:
- 4-5 κόκκινα ξερά κρεμμύδια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο ή ένα κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 200 γραμμάρια φέτα
- 100 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια ή μανιτάρια κονσέρβας
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Αρχίζουμε με το φύλλο της κρεμμυδόπιτας μας. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη ξηρή μαγιά μαζί με ένα ποτήρι νερό, το αλάτι και το λάδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε σε μία μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά σιγά σιγά, ανακατεύοντας με τα χέρια μας. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μία μαλακή ζύμη και να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πολλά πανιά και την αφήνουμε σε σκιερό μέρος για περίπου μία με μιάμιση ώρα μέχρι να φουσκώσει καλά. Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας, συνεχίζουμε με τη γέμιση για τη πίτα.
Παίρνουμε και κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και κόβουμε και τα κρεμμυδάκια, όπως και το σκόρδο αλλά και τα μανιτάρια. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μία κουταλιά ελαιόλαδο και αφού κάψει, ρίχνουμε μέσα τα κομμένα λαχανικά και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για περίπου 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ψιλοκόβουμε τον άνηθο ή τον μαϊντανό και τον βάζουμε και αυτόν μέσα στο μείγμα.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές δες εδώ
Αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν σε σιγανή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό για να μην κολλήσουν. Δύο λεπτά πριν κλείσουμε το φαγητό μας, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φέτα. Ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά και έτοιμη η γέμιση για τη πίτα μας.
Έπειτα, ανοίγουμε τη ζύμη μας σε 4-5 φύλλα και απλώνουμε τα μισά σε ένα λαδωμένο ταψί. Γεμίζουμε με τη γέμιση και απλώνουμε τα υπόλοιπα από πάνω. Αλείφουμε με τα αυγά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20-30 λεπτά.
Η πίτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσεις.
Extra tips:
- Σέρβιρε τη πίτα μας με σαλάτα εποχής, γιαούρτι ή ως συνοδευτικό για κάποιο πιάτο.
- Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις από πάνω λίγο σουσάμι για καλύτερη γεύση και παρουσία.
- Βάλε τα υλικά της επιλογής σου, μέσα στη γέμιση και φτιάξε τη κρεμμυδόπιτα των ονείρων σου, όπως πιπεριές και ελιές.
- Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, είναι ότι πρέπει μαζί με τη πίτα μας.
- Δύο λαχταριστά υλικά που μπορείς να προσθέσεις μέσα στη πίτα, είναι κίτρινο τυρί, μπέικον αλλά και διάφορα αλλαντικά ή κρέμα γάλακτος.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!