sintages-me-kastana-suntages-mageiriki-idees-eisaimonadikigr

Συνταγές με κάστανα για να μάθεις πως μπορείς να τα φτιάξεις

Οι πιο νόστιμες συνταγές με κάστανα για να αξιοποιήσεις αυτό το υπέροχο υλικό. Διάλεξε τη συνταγή που σου ταιριάζει και απόλαυσε τη.

 

Συνταγές με κάστανα για να διαλέξεις

suntages-me-kastano-kastana-psita-vrasta-mageiriki-idees-eisaimonadikigr

 

Μία από τις αγαπημένες, παραδοσιακές φθινοπωρινές λιχουδιές, τα κάστανα, έχουν κι αυτά τα μυστικά τους, για να τα απολαμβάνετε. Και πού ξέρεις; Μπορεί να βρεις τον τρόπο που σου αρέσει για να ψήνεις κάστανα.

 

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.



 

ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Με τα βρασμένα κάστανα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα νόστιμο επιδόρπιο. Φτιάχνετε μια σάλτσα πορτοκαλιού ως εξής: Διαλύετε ένα βαζάκι μαρμελάδα πορτοκάλι με ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, αρωματίζετε με δύο κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού και φλούδες πορτοκαλιού βρασμένες (τις ρίχνετε στην κατσαρόλα αφού κοχλάσει το νερό). Σουρώνετε και προσθέτετε τις φλούδες στη σάλτσα. Αναμειγνύετε μασκαρπόνε ή σαντιγί με κακάο και κατόπιν το ανακατεύετε με τη σάλτσα πορτοκαλιού. Περιχύνετε με τη σάλτσα μια δωδεκάδα κάστανα.

 

 

ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΑΝΤΙΓΙ

Συνταγή με παράδοση, που θέλει να “παντρεύονται” τα κάστανα με ένα αλκοολούχο μείγμα: Δυνατό κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση γλυκό κρασί Vincanto) μαζί με τα κάστανα είναι ελκυστικός συνδυασμός τώρα που οι βραδιές θα αρχίσουν να ψυχραίνουν. Μπορείτε να επιλέξετε να σερβίρετε το κρασί στα ποτήρια ή να το ρίξετε απευθείας στα ζεστά κάστανα. Όταν μαλακώσουν, τα μεταφέρετε σε μπολάκια και γαρνίρετε με μερικές κουταλιές σαντιγί. Μία από τις πιο κατάλληλες συνταγές με κάστανα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

 

 

mageiriki-me-kastana-sintages-kastano-idees-eisaimonadikigr

 

 

ΚΑΣΤΑΝΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ

 

  • ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Διαλέγετε κάστανα μέτρια ή μικρά. Τα πλένετε καλά και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Με τη μύτη κοφτερού μαχαιριού, χαράζετε το κέλυφος στο κέντρο κάθε κάστανου.

 

  • ΨΗΣΙΜΟ:

Τοποθετείτε τα κάστανα σε μία στρώση, σε ταψί κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Σκεπάζετε με πανί και τα ψήνετε σε μέτρια φωτιά για περίπου δύο λεπτά. Αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, τα βάζετε σε ταψί, σκεπάζετε με καυτό νερό και τα βάζετε σε συμβατικό φούρνο, στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.

 

  • ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΣΙΜΟ:

Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, τα ξεφλουδίζετε αμέσως από το κέλυφος και την καφέ μεμβράνη. Τα βάζετε σε κατσαρόλα, σκεπάζετε με αλατισμένο νερό ή μισή ποσότητα νερού και μισή γάλα, βάζετε να πάρουν βράση και τα βράζετε για 40-45 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.

 

  • EXTRA TIPS:

Προτείνεται να τα ψήσετε στο φούρνο για να τα καθαρίσετε, ώστε να συντομεύσετε τον χρόνο. Μπορείτε, ωστόσο, για να τα ξεφλουδίσετε πιο εύκολα, να τα βάλετε μια ώρα στην κατάψυξη. Μπορείτε να καταψύξετε τα βρασμένα κάστανα έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε σε γέμιση πουλερικού ή άλλα πιάτα. Τα βάζετε σε σακούλες τροφίμων, σε μία στρώση, τα κλείνετε, και τα βάζετε στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται για τρεις μήνες.

 




 

 

 

ΚΑΣΤΑΝΑ ΨΗΤΑ

  • ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Προμηθευτείτε μεγάλα κάστανα και φροντίστε να έχουν όσο γίνεται παρόμοιες διαστάσεις. Πετάτε όσα έχουν μικρές τρύπες. Μεταφέρετε Πλένετε γρήγορα τα υπόλοιπα και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Χαράζετε το σκληρό κέλυφος, για να μην σκάσουν κατά το ψήσιμο.

 

  • ΨΗΣΙΜΟ:

Μεταφέρετε τα πλυμένα, στεγνωμένα και χαραγμένα κάστανα σε μεταλλικό σκεύος με τρύπες (θα βρείτε ειδική ψηστιέρα στην αγορά) και τα ψήνετε σε μια στρώση, ώστε να ψηθούν πιο γρήγορα. Τα ψήνετε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Τα γυρίζετε πολλές φορές, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αποσύρετε από τη φωτιά όταν το κέλυφός τους αρχίζει να καψαλίζεται.

 

 

 

Εσύ γνώριζες κάποια από τις παραπάνω συνταγές με κάστανα; Ποια σου φάνηκε πιο εύκολη;

 




Post Author: Eisaimonadikigr