Ψάχνεις μία ξεχωριστή σκορδαλιά χωρίς πατάτα; Αυτή η μοναδικά αξεπέραστη σκορδαλιά με παντζάρι είναι αυτό που ψάχνεις τόσο καιρό.
Σκορδαλιά με Παντζάρι – Μια ανατρεπτική εκδοχή
Αν αγαπάς τη σκορδαλιά αλλά θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, αυτή η εκδοχή με παντζάρι θα σε εκπλήξει! Ο βελούδινος συνδυασμός του γήινου παντζαριού με το έντονο σκόρδο, τα τραγανά καρύδια και τις αρωματικές πινελιές από ξύδι και μπαχαρικά δημιουργεί ένα ντιπ που δεν περνά απαρατήρητο. Η γεύση του ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό, το ξινό και το πικάντικο, κάνοντάς το ιδανικό συνοδευτικό για ψωμί, κριτσίνια, ψητά λαχανικά ή ακόμα και θαλασσινά.
Αν ψάχνεις μια σκορδαλιά που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και χαρίζει μοναδική χρωματική και γευστική ένταση στο τραπέζι σου, αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει! Είναι μία εναλλακτική συνταγή που θα αγαπήσουν όσοι τη δοκιμάσουν. Και σίγουρα είναι μία ξεχωριστή σκορδαλιά για όλα τα τραπέζια.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 2 βρασμένα παντζάρια (κομμένα σε κομμάτια)
- 3-4 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερες για του τολμηρούς!)
- 1 φέτα ψωμί μουσκεμένο (ή 2-3 βρασμένες πατάτες για πιο δεμένη υφή)
- ½ φλιτζάνι καρύδια (ή αμύγδαλα για πιο γλυκιά γεύση)
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί (ή ξίδι μπαλσάμικο για πιο γλυκιά οξύτητα)
- Χυμός από ½ πορτοκάλι (για φρουτώδη ισορροπία)
- 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό (για πιο βελούδινη υφή)
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο (για γήινη, ζεστή αίσθηση)
- ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα (για βάθος και ελαφριά καπνιστή επίγευση)
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα (προαιρετικά, για πιο αλμυρή νότα)
- Ψιλοκομμένος άνηθος ή δυόσμος (για δροσερό άρωμα)
Εκτέλεση και παρασκευή για τη πιο νόστιμη σκορδαλιά με παντζάρι
Ας ξεκινήσουμε το πιάτο μας. Μέσα σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο. Για αρχή, μούλιασε το ψωμί σε λίγο νερό και στράγγισέ το καλά να φύγει το περιττό νερό. Επίσης, βράσε τα παντζάρια σε νερό με αλάτι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά μας. Στράγγισέ τα καλά και κρύωσε τα πριν τα χρησιμοποιήσεις.
Στη συνέχεια, βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν κρεμώδη. Αν θέλεις πιο αέρινη υφή, πρόσθεσε λίγο ακόμα ελαιόλαδο ή μια κουταλιά νερό.
Δοκίμασε και ρύθμισε το αλάτι, το ξίδι ή το σκόρδο ανάλογα με τη γεύση που σου αρέσει. Σέρβιρε με τραγανά κριτσίνια, φρυγανισμένο ψωμί ή ως συνοδευτικό σε ψητά λαχανικά και ψάρι. Η σκορδαλιά σου είναι έτοιμη να την απολαύσεις με φίλους και αγαπημένους. Μπορείς να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο σου σε ένα κλειστό δοχείο ή μπολ για να μην μυρίσει το ψυγείο σκόρδο.
Extra tips:
- Μπορείς να πασπαλίσεις τη σκορδαλιά με καβουρδισμένα καρύδια και λίγο τρίμμα φέτας για εντυπωσιακό τελείωμα. Όπως επίσης και με κρουτόν ή παξιμάδια ή ακόμα και ελιές ή κάππαρη.
- Δοκίμασε να ψήσεις τα παντζάρια αντί να τα βράσεις! Θα αποκτήσουν πιο συμπυκνωμένη, καραμελωμένη γεύση που απογειώνει τη σκορδαλιά. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμα βρασμένα παντζάρια που θα βρεις σε όλα τα σούπερμάρκετ.
- Αν θες πιο ήπια γεύση, ζεμάτισε τις σκελίδες σκόρδου σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά πριν τις χρησιμοποιήσεις. Και αν θέλεις, μπορείς να βάλεις έτοιμο λιωμένο σκόρδο που μπορείς να βρεις σε όλα τα καταστήματα.
- Για πιο κρεμώδη υφή, αντί για ψωμί, χρησιμοποίησε 1-2 βρασμένες πατάτες. Όπως επίσης και καρότο ή κολοκύθι για περισσότερες βιταμίνες.
- Για περισσότερη νοστιμιά και γεύση, πρόσθεσε μέσα λίγη μαγιονέζα στο μείγμα σου.
- Η σκορδαλιά γίνεται ακόμα πιο γευστική αν μείνει 1-2 ώρες στο ψυγείο πριν σερβιριστεί, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
- Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες σε αεροστεγές δοχείο. Αν σφίξει, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και ανακάτεψε.
- Η παραδοσιακή σκορδαλιά με πατάτες που έχει περάσει από γενιά σε γενιά.
- Η πιο εύκολη συνταγή για πεντανόστιμο σκορδόψωμο.
- Υπέροχη παντζαροσαλάτα με γιαούρτι για όλες τις ώρες.
- Απλή συνταγή για υπέροχα μανιτάρια με σκόρδο.
Μοιράσου αυτή την υπέροχη σκορδαλιά με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!