diatrofikoi-mythoi-fagita-psemata-gia-to-fagito-auga-zaxari-gala-erotiseis-apantiseis-eisaimonadikigr

Διατροφικοί μύθοι που πίστευες τόσα χρόνια και είναι ψέματα

Υπάρχουν πολλοί διατροφικοί μύθοι που εδώ και χρόνια πιστεύαμε ότι είναι αλήθεια. Τι ισχύει όμως και ποιοι από αυτούς είναι τελείως ψεύτικοι;

 

Διατροφικοί μύθοι και αλήθειες

mithoi-kai-alitheies-gia-diatrofi-diatrofikoi-mythoi-fagito-trofima-erotiseis-apantiseis-eisaimonadikigr

 

Όλοι μας πιστεύουμε ακράδαντα σε κάποια διατροφικά μηνύματα που έχουμε διαβάσει ή ακούσει. Με τη διαφορά ότι πολλά από αυτά είναι πλέον ξεπερασμένα ή απλά διαφορετικά. Ας ενημερωθούμε λοιπόν για το ποιοι είναι οι διατροφικοί μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύεις ακόμα.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.



 

 

 

ΜΥΘΟΣ #1

  • Τα ΑΒΓΑ ευθύνονται για την κακή χοληστερίνη.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η κατανάλωση ενός αβγού την ημέρα (δηλαδή 7 την εβδομάδα) δεν έχει ουσιαστικά καμία επίδραση στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Αυτός ο αριθμός καλό θα ήταν να μειωθεί σε 3 με 4 την εβδομάδα σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη αίματος. Η εξήγηση: ο κρόκος αβγού περιέχει διατροφική χοληστερίνη. Όμως μόλις το ¼ των τροφών που καταναλώνουμε ευθύνεται για το φράξιμο των αρτηριών.

Τα υπόλοιπα ¾ παράγονται στο συκώτι μας, από την υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπών (κρέας, τυρί). Ακόμα περισσότερο, όμως, το φράξιμο των αρτηριών επηρεάζει η κατανάλωση trans λιπαρών που προέρχονται από τροφές όπως βούτυρο, πατατάκια και κρουασάν. Οπότε το να φας αυγά, δεν ανεβάζει τη χοληστερίνη σου και ειδικά αν αφαιρέσεις τον κρόκο, θα αποφύγεις και τα λιπαρά.

 

 

auga-mithoi-diatrofikoi-alithies-trofima-eisaimonadikigr

 

 

 

ΜΥΘΟΣ#2

  • ΚΑΦΕΣ: Μπορώ να πιω όσο θέλω, χωρίς να παχύνω.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο καφές σαν ρόφημα από μόνος του όντως δεν έχει θερμίδες. Θερμίδες μπορεί να πάρει κανείς αν προσθέσει γάλα, ζάχαρη, σαντιγί, σιρόπι με διάφορες γεύσεις ή παγωτό. Επίσης είναι αλήθεια, όμως, ότι ο καφές σε υψηλές δόσεις μπορεί να επιφέρει διάφορες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή την υπερβολική κατανάλωση. Τέτοια παραδείγματα είναι: αφυδάτωση λόγω της διουρητικής δράσης της καφεΐνης, απώλεια ασβεστίου από τα οστά στα ούρα, σε άτομα με γαστρεντερολογικά προβλήματα (οισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα) η κατανάλωση καφέ μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει παροδικά αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σαφώς πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι η ευαισθησία του κάθε ατόμου στην καφεΐνη είναι διαφορετική.

Ωστόσο, αν πίνεις 1-2 καφέδες την ημέρα δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα απολύτως. Αλλά και πάλι, οτιδήποτε κι αν καταναλώσεις σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σου προκαλέσει κάποια ζημιά στον οργανισμό σου. Παν μέτρον άριστον που έλεγαν και αρχαίοι.

 

 

kafes-mithoi-kai-pragmatikotita-diatrofi-trofima-eisaimonadikigr

 

 

 

 

ΜΥΘΟΣ #3

  • Τα LIGHT αναψυκτικά δεν βλάπτουν τα δόντια.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα “χωρίς ζάχαρη” αναψυκτικά δεν προκαλούν τερηδόνα. Παρόλα αυτά, σαφώς δεν είναι φίλοι των δοντιών μας! Όπως όλα τα ανθρακούχα αναψυκτικά (συμπεριλαμβανομένου του ανθρακούχου νερού), περιέχουν αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Με την πάροδο του χρόνου, το οξύ αυτό επιτίθεται στο σμάλτο των δοντιών. Αποτέλεσμα: ένα θαμπό χαμόγελο, αλλά επίσης πόνος και ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση ενός τέτοιου αναψυκτικού, διότι εκείνη τη στιγμή το σμάλτο είναι πολύ εύθραυστο, οπότε είναι καλύτερο να “ξεπλένετε” το στόμα σας, πίνοντας ένα ποτήρι νερό. Αν μπορείς, προτίμησε τους χυμούς, το νερό και τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό για να ξεδιψάσεις.

 

 




 

 

ΜΥΘΟΣ #4

  • Για αδυνάτισμα, χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 λίτρο ΝΕΡΟ την ημέρα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν χρειάζεται να μεταφέρετε στην τσάντα σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό για να καταφέρετε να πιείτε, με δυσκολία, την ποσότητα του νερού που πρέπει! Θεωρείται ότι για αδυνάτισμα είναι απαραίτητη η κατανάλωση αυτής της ποσότητας νερού για την αναπλήρωση των υγρών που χάνεται καθημερινά. Εξάλλου η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού (πάνω από 3 λίτρα την ημέρα), αντί να μειώσει την δράση φιλτραρίσματος των νεφρών, υπάρχει ο κίνδυνος να αυξήσει την κατακράτηση υγρών.

Αν βρίσκεστε σε καύσωνα ή σε πεζοπορία στον ήλιο, πρέπει να συμπληρώσετε τα υγρά που χάνονται μέσω του ιδρώτα. Το νερό βοηθά στην “επιτάχυνση” του μεταβολισμού και των καύσεων γενικότερα, αλλά δεν χρειάζεται να καταπιέζεστε για να αδειάσετε το μπουκάλι. Για να καλυφθούν οι ανάγκες σας το 3 με 4% σε σχέση με το σωματικό σας βάρος. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο 60 κιλών χρειάζεται 1,8 με 2,4 λίτρα νερό την ημέρα. Για να μην ξεχνάς να πίνεις νερό, έχε πάντα δίπλα σου ένα γεμάτο μπουκάλι.

 

 

nero-diatrofikoi-mithoi-alithies-pragmatikotita-erotiseis-apantiseis-eisaimonadikigr

 

 

ΜΥΘΟΣ #5

  • Το ΜΕΛΙ παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και άρα “παχαίνει” περισσότερο (1 κουταλιά της σούπας μέλι έχει 64 θερμίδες, ενώ της ζάχαρης 50). Ωστόσο το μέλι περιέχει και ποσότητες ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών που το καθιστούν σαφώς υψηλότερης θρεπτικής αξίας από την επεξεργασμένη ζάχαρη που προσφέρει “κενές” θερμίδες. Προτιμήστε το μέλι στα ροφήματά σας, αλλά με μέτρο, διότι μπορεί να αυξήσει την συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια. Και εκτός από μέλι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο φυτικό γλυκαντικό, για παράδειγμα, στέβια, ζαχαρίνη κλπ.

 

meli-vs-zaxari-thermides-diatrofikoi-mithoi-alithies-eisaimonadikigr

 

 

Οι παραπάνω διατροφικοί μύθοι κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες και πολλοί είναι αυτοί που τους πιστεύουν ακόμα. Εσύ γνωρίζεις κάποιον που κατέρριψε η επιστήμη και η λογική;

 

 



Post Author: Eisaimonadikigr