gymnastikes-apories-askiseis-gumnastirio-soma-askisi-eisaimonadikigr

Γυμναστικές απορίες και οι απαντήσεις που θα σε βελτιώσουν

Σίγουρα όλες μας έχουμε γυμναστικές απορίες που δεν μας έχουν απαντηθεί. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

 

Γυμναστικές απορίες και λύσεις

askisi-sto-gumnastirio-gumnastikes-apories-apantiseis-soma-eisaimonadikigr

 

Σίγουρα μέσα στις αποφάσεις σου για το νέο έτος περιλαμβάνεται η ένταξη της γυμναστικής στην καθημερινότητα σου. Αν είσαι αρχάρια, πιθανόν να έχεις απορίες. Διάβασε παρακάτω, οι απαντήσεις θα σε βοηθήσουν να μείνεις σταθερή στην απόφαση σου. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές γυμναστικές απορίες που αν δεν είσαι γυμναστής ή γιατρός, σίγουρα δεν θα γνωρίζεις τις απαντήσεις τους. Ίσως οι δικές μας απαντήσεις σε βοηθήσουν λίγο παραπάνω.

 



 

Γυμνάζομαι στο γυμναστήριο με βάρη και διάδρομο και μου πρότειναν να κάνω μια φορά την εβδομάδα ένα εναλλακτικό πρόγραμμα. Τι ακριβώς είναι αυτό και γιατί το χρειάζομαι;

Τα εναλλακτικά προγράμματα περιλαμβάνουν είδη γυμναστικής που δεν κάνεις συνήθως, όπως τραμπολίνο, πιλάτες, γιόγκα, χορός. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην ενεργητική ξεκούραση του νευρικού συστήματος, στην αποκατάσταση των μυϊκών ανισορροπιών. Αλλά και στην ενδυνάμωση μυών που δεν γυμνάζονται με την προπόνηση που κάνεις. Αν το εναλλακτικό πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του σώματος σου, τότε σίγουρα θα σε ωφελήσει και πρέπει να το δοκιμάσεις.

Τέτοια προγράμματα μπορείς να κάνεις και στο γυμναστήριο σου και ονομάζονται ”ομαδικά” τις περισσότερες φορές. Περιλαμβάνουν γκρούπ με πολλά άτομα και κάνετε ένα πρόγραμμα με ασκήσεις και πολύ κίνηση του σώματος. Είναι μία καλή ευκαιρία να γυμναστείς αλλά και να γνωρίσεις κόσμο. Αν πάλι δεν σου αρέσει ο κόσμος όταν γυμνάζεσαι, μπορείς να κάνεις ένα πρόγραμμα στο σπίτι σου και να ακολουθήσεις ένα βίντεο στο youtube. Υπάρχουν πολλά και μπορείς να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

 

 

 

Για να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση πρέπει να γυμνάζομαι καθημερινά;

Όχι! Μπορείς να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση αν γυμνάζεσαι με συχνότητα μέρα παρά μέρα ή έστω τρεις φορές την εβδομάδα σε μη συνεχόμενες ημέρες. Προϋπόθεση όμως για να επιτύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι κάθε ημερήσιο πρόγραμμα σου να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, καρδιαγγειακές ασκήσεις και ασκήσεις ευλυγισίας. Παράλληλα θα πρέπει να είσαι σωματικά δραστήρια στην καθημερινότητα σου, για παράδειγμα να περπατάς συστηματικά, και παράλληλα να προσέχεις τη διατροφή σου.

Αλλά μην ξεχνάς να ξεκουράζεσαι κιόλας για καλύτερη αποκατάσταση των μυών αλλά και του σώματος σου γενικά. Μην το παρακάνεις και μην σηκώνεις βάρη που δεν μπορείς να σηκώσεις ακόμα, διότι θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείς. Αυτή σίγουρα είναι μία από τις πιο συχνές γυμναστικές απορίες.

 

 

apories-gymnastikis-soma-ugeia-gumnastirio-eisaimonadikigr

 

 

Παρόλο που «λιώνω» καθημερινά στο γυμναστήριο, δεν βλέπω βελτίωση. Μπορεί να φταίει ότι δεν προσέχω τη διατροφή μου;

Το αν και πόσο φταίει η διατροφή σου εξαρτάται από τους στόχους σου. Όταν επιδιώκεις βελτιώσεις σχετικές με την φυσική κατάσταση, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το σχεδιασμό της προπόνησης και την επαρκή ξεκούραση. Όταν όμως το επιδιωκόμενο είναι οι αλλαγές στην σωματική εμφάνιση, τότε το 90% των αποτελεσμάτων εξαρτάται από τον τρόπο διατροφής. Αν η διατροφή δεν εξυπηρετεί το στόχο σου, δεν πρόκειται να βελτιώσεις σημαντικά το σώμα σου.

Όπως λέει και ένα παλιό ρητό το 80% της δουλειάς συμβαίνει μέσα στη κουζίνα σου’. Αν θέλεις να ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για χάσιμο βάρους ή ανάπτυξη μυϊκής μάζας, τότε πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Ο διατροφολόγος που θα επιλέξεις θα μετρήσει όλα τα σωματικά σου στοιχεία (βάρος, ύψος, μυϊκή μάζα, λίπος κλπ) και θα σου βγάλει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής. Μην κάνεις κάποια δίαιτα μόνη σου αν δεν γνωρίζεις πως και το τι χρειάζεται το σώμα σου. Οι περισσότερες δίαιτες έχουν αποτύχει παταγωδώς. Χρειάζεσαι συμβουλευτική βοήθεια και καθοδήγηση από άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο.

 

 




 

 

 

Πώς θα σφίξω και θα δυναμώσω πιο σύντομα;

Στο επόμενο πρόγραμμα που θα κάνεις κάποια άσκηση μυϊκής τόνωσης με αλτήρες ή βάρη στο γυμναστήριο, μόλις ολοκληρώσεις τον προκαθορισμένο αριθμό επαναλήψεων πάρε ένα ελαφρύτερο ζευγάρι αλτήρων και εκτέλεσε 5 επιπλέον επαναλήψεις. Στην συνέχεια πάρε ένα μακρύ λάστιχο γυμναστικής και κάνε 5 ακόμα επαναλήψεις ή όσες περισσότερες μπορείς χωρίς να χαλάς την τεχνική σου. Με τη συγκεκριμένη συνδυαστική μέθοδο εξαναγκάζεις το σύνολο των μυϊκών ινών του μυός που γυμνάζεις να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ενδυνάμωση, τόνωση και σύσφιξη των μυών.

Και μην ξεχνάς να κάνεις διατάσεις πριν και μετά από κάποια άσκηση. Είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μυοσκελετικού σου συστήματος και δεν θα πονάς την επόμενη μέρα. Δες εδώ πως μπορείς να κάνεις σωστές διατάσεις.

 

 

 

 

Πώς θα βρω το πρόγραμμα που μου ταιριάζει;

Η πιο σημαντική συμβουλή που έχω να σου δώσω και στην έδωσα και πιο πάνω, είναι πάντα να παίρνεις τη συμβουλή ενός ειδικού. Σίγουρα όλοι οι σύμβουλοι υγείας δεν ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους, αλλά με καλό ψάξιμο θα βρεις αυτόν που σου ταιριάζει.

Αυτό ισχύει και στο πρόγραμμα γυμναστικής που θα ακολουθήσεις. Συμβουλεύσου τον γυμναστή του γυμναστηρίου σου και πες του να σου βγάλει ένα πρόγραμμα ανάλογα το σώμα και τις ανάγκες σου. Επίσης, μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις αυτό που σε απασχολεί μιας και αυτοί μπορούν να σου δώσουν σαφείς απαντήσεις. Και αν δεν θέλεις να πας γυμναστήριο, μπορείς πολύ απλά να ξεκινήσεις το περπάτημα με παρέα ή χωρίς.

 

 

gumnastikes-apories-gumnastirio-gimnastiki-soma-ugeia-askisi-eisaimonadikigr

 

 

 

Πρέπει να πάρω κάποιο συμπλήρωμα για να πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω;

Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει πάνω στον τομέα της γυμναστικής και της διατροφής, η απάντηση είναι όχι απαραίτητα. Το αν θα πάρεις κάποιο συμπλήρωμα ή όχι εξαρτάται πάρα πολύ από τον στόχο που έχεις. Αν απλά θέλεις να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση, δεν χρειάζεσαι κάποιο συμπλήρωμα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τρέφεσαι σωστά και να έχεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή σου (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, λαχανικά και φρούτα).

Αν ωστόσο, είσαι σε θερμιδικό έλλειμμα και θέλεις να αποκτήσεις γράμμωση και να μην έχεις καθόλου λίπος, τότε σίγουρα χρειάζεσαι κάποιο συμπλήρωμα ή βιταμίνη. Αλλά και σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να ακολουθήσεις τις συμβουλές ενός ειδικού.

Και αν θέλεις να χάσεις πολλά κιλά, αυτό που θα χρειαστείς είναι πολύ πειθαρχία, θέληση και σκοπό. Επίσης, να μην τα παρατάς και να θέλεις το καλύτερο για την υγεία σου. Ωστόσο, ένα υγιές σώμα δεν εξαρτάται από τα κιλά, αλλά από το πως νιώθεις σωματικά και ψυχικά. Αν πάλι νιώθεις κάποια ατονία λόγω διατροφής, συμβουλεύσου έναν ειδικό για να σου δώσει βιταμίνες που θα σε βοηθήσουν.

 

 

 

 

Ποιες από αυτές τις γυμναστικές απορίες σου λύθηκαν; Κάθε πότε γυμνάζεσαι και πόση ώρα; Έχεις και άλλες γυμναστικές απορίες που δεν έχουν απαντηθεί;

 



Post Author: Eisaimonadikigr