Αυτές οι χρήσιμες και έξυπνες συμβουλές για τη κουζίνα, θα σου γλυτώσουν χρόνο, χρήμα, υλικά αλλά και θα σου λύσουν τα χέρια.
Έξυπνες συμβουλές για τη κουζίνα για εξοικονόμηση
Σε αυτή τη στήλη θα βρείτε χρηστικές συμβουλές για οικονομία στην κουζίνα σας, έξυπνες ιδέες για μαγειρεμένα φαγητά που μπορείτε να τα μετατρέψετε σε ένα νέο πιάτο, προτάσεις για παραπάνω νοστιμιά αλλά και συμβουλές για εξοικονόμηση χρόνου!
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
-
Λιγότερος χρόνος, περισσότερη οικονομία στην κουζίνα
Αν θέλετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων, σας έχουμε τη λύση. Μαγειρέψτε φαγητό για τρεις ημέρες. Αποθηκεύστε το περίσσευμα στην ψύξη ή στην κατάψυξη (αναλόγως πότε θα το καταναλώσετε) και … ξενοιάστε. Έτσι γλιτώνετε κόπο και ρεύμα, καθώς θα μαγειρέψετε μία φορά αντί για τρεις και θα έχετε φαγητό για περισσότερες μέρες. Μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τη κουζίνα που θα σου λύσει τα χέρια.
- Η τέλεια βινεγκρέτ
Η «δεμένη» και λεία βινεγκρέτ είναι ζητούμενο όλων των σεφ. Ακολουθείστε την παρακάτω διαδικασία για σίγουρα αποτελέσματα. Διαλύστε πρώτα το αλάτι σε ελάχιστο νερό και στη συνέχεια αναμείξτε το με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μουστάρδα, σκόρδο, κρεμμύδι, φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη πιο νόστιμη βινεγκρέτ για όλες τις ώρες της ημέρας.
-
Σιγά τα λάχανα …
Όταν θέλετε να βράσετε λάχανο για λαχανοντολμάδες, μην βράζετε ένα ένα τα φύλλα του γιατί μπορεί να σπάσουν. Βγάλτε το σκληρό μέρος από το λάχανο και βάλτε το σε αλατισμένο βραστό νερό για μερικά λεπτά. Όταν τα φύλλα αρχίσουν να μαλακώνουν, αρχίστε να αφαιρείτε τα εξωτερικά, προχωρώντας σταδιακά προς το εσωτερικό του. Για να αποφύγετε δε τη δυσάρεστη μυρωδιά, προσθέστε στο νερό ένα κομμάτι ψωμί και μια φέτα λεμονιού. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ένα νόστιμο λάχανο αλλά και θα απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του.
-
Λάχανων συνέχεια
Αν βράζετε λαχανικά, μην κάνετε το λάθος να σκεπάσετε την κατσαρόλα, γιατί το χρώμα τους θα αλλοιωθεί και δεν θα έχουν την επιθυμητή φρεσκάδα όταν τα σερβίρετε. Αν πάλι βράζετε μόνο πράσινα λαχανικά και θέλετε να αποφύγετε το παραπάνω, δεν έχετε παρά να ρίξετε λίγη σόδα στο νερό που βράζουν. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποχρωματιστούν και θα παραμείνουν όπως ακριβώς ήταν πριν τα μαγειρέψετε.
- Ρύζι…το σπυρωτό
Βράζετε ρύζι και τις περισσότερες φορές σας λασπώνει; Η λύση είναι πάρα πολύ απλή. Προσθέστε μόνο 3-4 σταγόνες λεμονιού στο νερό που βράζει και θα πετύχετε το τέλειο σπυρωτό ρύζι!
-
Ξεφλούδισμα με μια κίνηση
Για να ξεφλουδίσετε ντομάτες, βουτήξτε τις σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο. Αν θέλετε να ξεφλουδίσετε ψητές ή τηγανητές πιπεριές, αφού τις βγάλετε από το φούρνο ή το τηγάνι, βάλτε τις αμέσως σε μια σακούλα τροφίμων. Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν θα σας βοηθήσουν να βγάλετε τη φλούδα εύκολα και γρήγορα.
Από τις πιο έξυπνες συμβουλές για τη κουζίνα, που σίγουρα θα λατρέψεις.
- Λεμονάκι ζουμερό
Πριν στύψετε το λεμόνι, κυλήστε το με την παλάμη σας σε μια σκληρή επιφάνεια, πιέζοντάς το παράλληλα με τα δάχτυλα. Έτσι θα το κάνετε πιο ζουμερό και θα έχει περισσότερο χυμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να το ζεστάνετε για ένα λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων.
Ποια από τις παρακάτω συμβουλές για τη κουζίνα ήξερες και ποια σου φάνηκε περισσότερη χρήσιμη;