katsikisio-turi-spitiko-sintages-turia-eisaimonadikigr

Φτιάξε εύκολα σπιτικό κατσικίσιο τυρί για όλα τα πιάτα σου

Ο τρόπος για να φτιάξεις σπιτικό κατσικίσιο τυρί είναι πανεύκολος. Ένα τυράκι με απίστευτη νοστιμιά που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα.

 

Σπιτικό κατσικίσιο τυρί από τον γέροντα Παρθένιο

spitiko-katsikisio-turi-gerontas-parthenios-sintagi-turia-sintages-eisaimonadikigr

 

Όπως χάζευα αμέριμνη για καινούριες συνταγές και επιλογές, έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Ο γέροντας Παρθένιος έφτιαχνε σπιτικό κατσικίσιο τυρί στη κουζίνα του και μας έδειχνε τον τρόπο. Ενθουσιάστηκα διότι αγαπώ ιδιαίτερα το κατσικίσιο τυρί και δεν ήξερα ότι μπορώ να το φτιάξω και μόνη μου. Μου θύμισε τις στιγμές που η γιαγιά μου έφτιαχνε τυρί από τις κατσίκες της και με ταξίδεψε σε όμορφες αναμνήσεις. Δεν έχασα χρόνο και άρχισα να το φτιάχνω.

Παρακάτω θα σου πω τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις αυτό το τυράκι και πως μπορείς να το μαγειρέψεις και εσύ.  Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις και εσύ, όσο το λάτρεψα και εγώ.

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς για 500-600 γραμμάρια:



  • 3 λίτρα κατσικίσιο γάλα
  • 2 λεμόνια φρέσκα
  • 1,5 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Λεπτό πανί και σουρωτήρι για το στράγγισμα

 

 

 

 

 

Διαδικασία και παρασκευή για το εύκολο σπιτικό κατσικίσιο τυρί

tiri-katsikisio-spitiko-turaki-turia-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

 

Αυτό το υπέροχο τυράκι είναι από τα πιο αγνά, με τις λιγότερες θερμίδες, λιπαρά, αλλά και λακτόζη. Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, προτιμάνε ένα πιο ελαφρύ τυρί αλλά και για πιο μικρές ηλικίες. Επίσης, καθορίζετε εσείς το πόσο αλμυρό θα είναι και το πόση ποσότητα θέλετε να φτιάξετε. Θα έχετε πάντα φρέσκο τυράκι για εσάς, την οικογένεια αλλά και όσους αγαπάτε.

Ξεκινάμε τη συνταγή μας με το να βάλουμε το γάλα μέσα σε μία κατσαρόλα. Το αφήνουμε να ζεσταθεί (απλά να ζεσταθεί και όχι να βράσει), και προσθέτουμε σιγά σιγά τα λεμόνια που έχουμε στύψει, προσέχοντας μην έχει κουκούτσια το μείγμα μας.

 

 

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να διαχωρίζεται και να γίνεται μία ζύμωση. Μετά από 10 λεπτά κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε πάνω τη κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά για να γίνει καλά ο διαχωρισμός του γάλακτος και του λεμονιού.

Σουρώνουμε καλά το μείγμα μέσα στο πανί μαζί με το σουρωτήρι από κάτω. Το κλείνουμε καλά να φύγει όλη η άλμη και του βάζουμε πάνω του ένα πρόσθετο βάρος, για παράδειγμα ένα τούβλο. Αφήνουμε το μείγμα να στραγγίσει καλά όλο το βράδυ. Το πρωί το ανοίγουμε προσεκτικά και το κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με λάδι, ρίγανη και ότι άλλο θέλουμε και απολαμβάνουμε. Φτιάξε και εσύ το πιο νόστιμο σπιτικό κατσικίσιο τυρί.

 

 

 

Extra tips:

  • Αυτό είναι το πιο νόστιμο τυράκι που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου. Μπορείς να το σερβίρεις σε σαλάτες, μαζί με κάποιο γεύμα της επιλογής σου αλλά και μόνο του με ψωμάκι. Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και επίσης θα γίνει το καλύτερο συνοδευτικό για κρασί, ούζο και μπύρα.
  • Δες εδώ εύκολους μεζέδες για ούζο για να διαλέξεις.
  • Νόστιμα συνοδευτικά για κρασί για μία γκουρμέ βραδιά γεμάτη γεύσεις.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις περισσότερο γάλα για να φτιάξεις περισσότερη ποσότητα τυρί.
  • Με τον ίδιο τρόπο γίνονται όλα τα τυριά που σου αρέσουν, αρκεί να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό γάλα.
  • Αν σου αρέσουν τα τυριά που είναι γεμιστά ή έχουν περισσότερη γεύση, μπορείς να προσθέσεις και άλλα υλικά στο τυρί σου. Για παράδειγμα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, ελιές, λιαστή ντομάτα, καρότο, διάφορα μπαχαρικά κλπ.
  • Στα καλοκαιρινά φαγητά πάει απίστευτα το τυράκι. Κάποια από τα αγαπημένα μου είναι τα γεμιστά, η χωριάτικη σαλάτα, οι φακές, τα φασολάκια, ο ντάκος και άλλα πολλά.
  • Το βίντεο είναι αυτό: (πάτα εδώ και δες τη σχετική συνταγή).

 

 

 

Μοιράσου αυτό το μοναδικό τυράκι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

 

Διαβάστε περισσότερα
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr