Τόσο νόστιμα νηστίσιμα πεινιρλί δεν έχεις ξαναφάει σίγουρα. Δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα άλλα και θα τα φτιάξεις με τα χεράκια σου.
Νηστίσιμα αφράτα πεινιρλί
Κάθε φορά που πλησιάζει η περίοδος της Σαρακοστής, ψάχνω διάφορες νηστίσιμες-vegan συνταγές για να μοιραστώ μαζί σου. Καθώς περνούσα από έναν φούρνο, είδα στη βιτρίνα του πολλά λαχταριστά πεινιρλί με διάφορες παραλλαγές και υλικά.
Έτσι, αμέσως σκέφτηκα πόσο τέλειο θα ήταν να φτιάξω τα δικά μου σπιτικά πεινιρλί με δική μου ζύμη και μάλιστα νηστίσιμα. Οι ιδέες έρχονταν με ταχύτητα φωτός στο μυαλό μου και δημιούργησα τα πιο αφράτα και πεντανόστιμα πεινιρλί κατά τη γνώμη μου. Αφράτη, μαλακή ζύμη, υπέροχη σπιτική σάλτσα και νηστίσιμα υλικά, ένας ανεπανάληπτος συνδυασμός γεύσεων. Και σίγουρα θα εκπλήξεις ευχάριστα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και πως θα τα φτιάξεις.
Υλικά που θα χρειαστείς για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Για τη σπιτική σάλτσα:
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- Μία σκελίδα σκόρδο
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μία πρέζα πάπρικα γλυκιά
- Μισό κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 4-5 ντοματίνια
- Μία κουταλιά της σούπας κέτσαπ
Υλικά για το στόλισμα, vegan και νηστίσιμα:
- Νηστίσιμο τυρί, τύπου ευλογημένο ή χωρίς λακτόζη
- Πιπεριά πράσινη, κόκκινη, κίτρινη και πιπεριά Φλωρίνης
- Μανιτάρια φρέσκα και σε κονσέρβα
- Ελιές σε ροδέλες
- Κρεμμύδι ξερό και φρέσκο κρεμμυδάκι
- Φρέσκια ντομάτα σε φέτες
- Κολοκυθάκι φρέσκο
- Καλαμπόκι
- Πατάτες σε φέτες
- Κάποιο θαλασσινό, όπως γαρίδες ή καλαμαράκια αν δεν νηστεύεις τα θαλασσινά
Διαδικασία και παρασκευή για τα νηστίσιμα πεινιρλί
Πάμε μαζί να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε αυτά τα λαχταριστά πεινιρλί. Για αρχή, θα φτιάξουμε τη ζύμη γιατί θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Σε μία μεγάλη βαθιά λεκάνη, ρίξε το χλιαρό νερό μαζί με τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε για λίγο μέχρι να λιώσει η μαγιά και στη συνέχεια πρόσθεσε το ελαιόλαδο. Πρόσθεσε και το αλάτι και έπειτα σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Φτιάχνουμε μία μεγάλη μπάλα ζύμης και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1-1,5 ώρα. Τη σκεπάζουμε με 2-3 πανιά και τη τοποθετούμε σε ξηρό και ζεστό μέρος για να φουσκώσει πιο γρήγορα.
Μέχρι να γίνει η ζύμη μας, θα φτιάξουμε τη σπιτική σάλτσα μας. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι για να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα ψιλοκόψουμε. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 1-2 λεπτά και έπειτα ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στα 4. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, τη ρίγανη και τη γλυκιά πάπρικα. Μόλις τα ντοματίνια αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους, ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας, τη κέτσαπ και τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Τα αφήσουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα μας να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Όταν περάσει η ώρα και δούμε ότι η ζύμη φούσκωσε και διπλασιάστηκε σε μέγεθος, τη παίρνουμε και τη χωρίζουμε σε 4-5 κομμάτια. Φτιάχνουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέσα σε ένα ταψί για άλλα 20-30 λεπτά για να φουσκώσουν πάλι.
Μόλις φουσκώσουν τα μπαλάκια μας, τα ανοίγουμε με έναν πλάστη σε σχήμα πεινιρλί ή σε ότι άλλο σχήμα θέλουμε. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα το ένα μακριά από το άλλο και ξεκινάμε τη ”συναρμολόγηση”. Απλώνουμε πάνω μία ποσότητα από τη σπιτική σάλτσα μας και βάζουμε ότι άλλα υλικά θέλουμε από πάνω. Ένας αγαπημένος μου συνδυασμός είναι πατάτα, μανιτάρια, νηστίσιμο τυρί. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις ένα τύπου χωριάτικο πεινιρλί με ελιές, ντομάτα, πιπεριά και φέτα νηστίσιμη. Εσύ επιλέγεις πως θα απογειώσεις σε γεύση και εμφάνιση τα νηστίσιμα πεινιρλί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά. Πριν τα δοκιμάσεις, άφησε τα να κρυώσουν λίγο και απόλαυσε τα!
Extra tips:
- Μπορείς να βάλεις πάνω στα πεινιρλί σου και κάποιο vegan αλλαντικό, όπως vegan λουκάνικο, vegan μπέικον, κιμά σόγιας κλπ.
- Αντί για τη σάλτσα που σου προτείνω, μπορείς να βάλεις φυτική κρέμα ή ακόμα και σκέτη κέτσαπ, ανάλογα τα γούστα σου.
- Με τη συγκεκριμένη ζύμη, μπορείς να φτιάξεις και πίτσα αλλά και διάφορα πιτάκια με γέμιση της αρεσκείας σου. Μία ζύμη για όλες τις δουλειές.
- Νηστίσιμα πουγκάκια λαχανικών για όλη την οικογένεια.
- Νηστίσιμα μπιφτέκια με πεντανόστιμα λαχανικά.
- Κεφτεδάκια μανιταριών που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
Μοιράσου αυτά τα αφράτα σπιτικά vegan πεινιρλί με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!