Το πιο νόστιμο κοτόπουλο με σάλτσα barbeque για να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Μοναδική συνταγή για όσους αγαπούν τα ψητά κρέατα στη σχάρα.
Κοτόπουλο με σάλτσα barbeque
Ακόμα θυμάμαι την μέρα που συνειδητοποίησα πόσο καλά ταιριάζει η σάλτσα barbeque με το κοτόπουλο. Ήταν μία οικογενειακή συνάντηση που είπα να δοκιμάσω μία διαφορετική μαρινάδα για να δω τις αντιδράσεις όλων.
Το πείραμα πέτυχε μιας και το κοτόπουλο με σάλτσα barbeque έγινε ανάρπαστο σε μικρούς και μεγάλους. Το έψησα στη σχάρα γιατί με αυτόν τον τρόπο αποκτά μία πολύ νόστιμη γεύση γιατί ξεροψήνεται και συγχρόνως γίνεται και πιο υγιεινό. Φυσικά αυτός ο τρόπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ότι κρέας και αν θέλεις και να καταπλήξεις τους πάντες.
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 1 καθαρισμένο κοτόπουλο, είτε σε κομμάτια ή ολόκληρο (χρησιμοποίησε ότι μέρος από το κοτόπουλο θέλεις)
- 4-5 πατάτες
- 2 πιπεριές πράσινες
- 1 πιπεριά κόκκινη
- Ένα κρεμμύδι
*Τα λαχανικά είναι προαιρετικά
Για τη μαρινάδα με σάλτσα barbeque:
- 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα barbeque έτοιμη
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- Χυμό από μισό πορτοκάλι
- Μία κουταλιά της σούπας μέλι
- Μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο πάπρικα (δεν γράφονται οι αναλογίες καθώς μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε)
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη στον τρίφτη ή ένα κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για να δούμε πως θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο κοτόπουλο με σάλτσα barbeque . Πάρε το κοτόπουλο και καθάρισε το καλά με νερό και λίγο ξύδι. Πλύνε το καλά και άφησε το στην άκρη. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο πάντα για να είμαστε πάντα προστατευμένοι από το οτιδήποτε. Το ξύδι είναι το καλύτερο απολυμαντικό για τη κουζίνα.
Κόψε τα λαχανικά σε λωρίδες ή κομμάτια και βάλε τα να τα ψήσεις στη σχάρα μόνα τους ή στον φούρνο ή τηγάνισε τα μέχρι να μαρινάρουμε το κοτόπουλο. Τα λαχανικά είναι προαιρετικά και δεν είναι αναγκαίο να τα χρησιμοποιήσεις. Ο μόνος λόγος που τα βάζουμε είναι για περισσότερη γεύση και ως συνοδευτικό για το κοτόπουλο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι λαχανικά θέλεις. Μία καλή ιδέα είναι τα φρέσκα μανιτάρια, η μελιτζάνα και το κολοκυθάκι ή καρότα. Φυσικά ρίξε τους μπαχαρικά πριν τα ψήσεις.
Για τη σάλτσα, ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολάκι και χώρισε τη σε 2 μπολάκια. Τη μία δόση θα τη χρησιμοποιήσουμε ως μαρινάδα και την άλλη ως σάλτσα για να βάζουμε στο κοτόπουλο μας για μετά. Μπορείς να κάνεις μεγαλύτερη ποσότητα αν θέλεις για να κρατήσεις και λίγη για να βουτάς το κοτόπουλο σου μετά ή να την αλείψεις πάνω του και στα λαχανικά.
Στη μία δόση, ρίχνουμε το κοτόπουλο μας και το αφήνουμε να μαριναριστεί για περίπου μισή με 1 ώρα μέσα στο ψυγείο. Όσο περισσότερη ώρα το αφήσεις να μαριναριστεί τόσο πιο πολύ νόστιμο θα γίνει.
Αφού περάσει η ώρα, το βγάζουμε από το ψυγείο και το τοποθετούμε στη σχάρα για να το ψήσουμε σε χαμηλή φωτιά. Φρόντισε να ψήσεις το κοτόπουλο με σάλτσα barbeque σε χαμηλή φωτιά για να μην καεί και να παραμείνει ζουμερό.
Κάθε 10-15 λεπτά γύριζε το κοτόπουλο και άλειφε το με μαρινάδα μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο. Θα χρειαστεί πάνω κάτω μισή ώρα με 45 λεπτά. Σέρβιρε το κοτόπουλο σε μία μεγάλη πιατέλα μαζί με τα ψημένα λαχανικά μας. Το κοτόπουλο με σάλτσα barbeque είναι έτοιμο να το απολαύσεις.
Extra tips:
- Εκτός από τα λαχανικά μας, μπορείς να συνοδεύσεις το κοτόπουλο με πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανιτές, πιτούλες κομμένες , ρύζι αλλά και μακαρόνια.
- Μάθε τα μυστικά της τέλειας μαρινάδας και πως να τη πετύχεις.
- Φτιάξε ζουμερές μπριζόλες φούρνου με μουστάρδα.
- Δες εδώ για υπέροχες συνοδευτικές σαλάτες.
- Η πιο νόστιμη σπιτική σιζαρ σος για καταπληκτικές σαλάτες και υπέροχα πιάτα.
- Μπορείς να ψήσεις το κοτόπουλο στον φούρνο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Σου άρεσε η συνταγή; Μοιράσου τη με τους φίλους σου!