Φτιάξε και εσύ τα πιο νόστιμα σπιτικά φαλάφελ με τα πιο φρέσκα υλικά. Μία συνταγή γεμάτη αρώματα και μυρωδιές που σε ταξιδεύουν.
Νόστιμα σπιτικά φαλάφελ
Σαν χθες θυμάμαι που είχα δοκιμάσει τα πρώτα μου σπιτικά φαλάφελ ή αλλιώς ρεβυθοκεφτέδες. Είχα πάει σε ένα φιλικό σπίτι και η φίλη μου είχε φτιάξει αυτά τα πολύ νόστιμα φαλάφελ και τα είχε συνοδεύσει με μία λαχταριστή σάλτσα. Η σάλτσα ήταν δροσερή και πολύ γευστική και τα φαλάφελ πεντανόστιμα και κυρίως νηστίσιμα.
Γίνονται με πολύ απλά υλικά που όλοι μας έχουμε στα ντουλάπια μας και δεν χρειάζεται πολύ κόπο. Θέλει μεράκι και φαντασία και θα έχεις στα χέρια σου ένα εύκολο ορεκτικό, ένα νόστιμο συνοδευτικό αλλά και ένα πολύ ωραίο μεσημεριανό.
Τα παιδιά και οι αγαπημένοι σου θα τα λατρέψουν και δεν θα σταματάς να τα φτιάχνεις. Πάμε να δούμε μαζί τι θα χρειαστείς.
Υλικά για περίπου 10-15 κομμάτια:
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γραμμάρια ρεβίθια
- 3 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μισό ποτήρι νερό
- 1 κουταλιά του γλυκού εστραγκόν (αν δεν έχεις, μην το προσθέσεις)
- 2 κουταλιές της σούπας ούζο
Για τη δροσερή σος:
- 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1,5 κουταλιά κέτσαπ
- Μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι και μισό πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Όπως και αν ονομάσεις αυτούς τους κεφτέδες, είναι το ίδιο νόστιμοι. Είναι νηστίσιμοι, χωρίς κανένα ζωικό προϊόν και μπορείς να τους καταναλώσεις όποτε θέλεις. Για αρχή θα φτιάξουμε τη σος μιας και είναι το πιο εύκολο βήμα. Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και άφησε τη στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τα φαλάφελ μας.
Τα βήματα για τα σπιτικά φαλάφελ μας είναι πολύ απλά. Βάλε νερό σε μία κατσαρόλα και βράσε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μόλις γίνουν, σούρωσε τα και ρίξε τα μέσα σε ένα μπλέντερ για να λιώσουν. Πρόσθεσε μέσα στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τον μαϊντανό αφού τα ψιλοκόψεις και ανακάτεψε τα καλά όλα μαζί.
Για περισσότερες νηστίσιμες και vegan συνταγές δες εδώ
Τέλος, πρόσθεσε το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το εστραγκόν , το ούζο και το νερό και το αλεύρι σιγά σιγά. Βγάλε τη ζύμη από το μπλέντερ και πλάσε τη με τα χέρια σου. Βάλε όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.
Έπειτα, βάλε άφθονο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και αφού ζεσταθεί το λάδι, φτιάξε κεφτεδάκια από τη ζύμη και τηγάνισε τα μέχρι να πάρουν χρώμα. Σέρβιρε σε χαρτί κουζίνας και τα φαλάφελ μας είναι έτοιμα να τα απολαύσεις. Βύθισε το κάθε κεφτεδάκι στη δροσερή σος για μία ολοκληρωμένη απόλαυση.
Extra tips:
- Αντί για μαγιονέζα μπορείς να προσθέσεις γιαούρτι στη σος μας.
- Βάλε τα φαλάφελ σε πίτα και φτιάξε το πιο ωραίο πιάτο. Πρόσθεσε μία σος της επιλογής σου, μαρούλι και ντομάτα και έτοιμο.
- Μπορείς να μην προσθέσεις κάποιο υλικό αν δεν σου αρέσει.
- Συνόδευσε τα φαλάφελ με μία σαλάτα, πατάτες, αραβικές πίτες και πιτάκια αλλά και διάφορες σαλάτες, όπως μελιτζανοσαλάτα.
- Μία συνταγή που δεν θα χορταίνεις να τη φτιάχνεις σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο.
- Ένα υπέροχο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας που θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία! Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου!