Θέλεις μία υγιεινή σως που μπορείς να τη βάλεις σε όλα τα πιάτα σου; Τότε αυτή η σος είναι αυτή που ψάχνεις. Θα σε ξετρελάνει η γεύση της.
Εύκολη υγιεινή σως για όλα τα πιάτα
Τρελαίνομαι να φτιάχνω διάφορες σαλάτες με δικές μου σως ή να συνοδεύω τα πιάτα μου με μία δροσερή σως, αντί για κάποιο άλλο συνοδευτικό. Κατά καιρούς, έχω φτιάξει πολλές σως που μέχρι και σήμερα τις σερβίρω στο φαγητό μου και τις μοιράζομαι. Οι περισσότερες από αυτές είναι πανεύκολες και με ελάχιστα υλικά. Ωστόσο, δεν είναι όλες υγιεινές.
Έτσι, σκέφτηκα ότι η σάλτσα που μου λείπει για να ολοκληρωθεί η συλλογή μου, είναι σίγουρα μία πιο υγιεινή. Έψαξα πολύ και για καλή μου τύχη έπεσα πάνω σε αυτή την υγιεινή σως. Με ελάχιστα υλικά, πολύ λίγες θερμίδες και με μία νοστιμιά που δεν περιγράφεται. Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει από τις πιο αγαπημένες σου μιας και συνοδεύει τα πάντα. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτή τη σως, εύκολα και γρήγορα.
Υλικά που θα χρειαστείς για ένα μπολάκι:
- 2 αυγά βρασμένα (κανονικά προς σκληρά)
- 1 αβοκάντο μαλακό και ώριμο
- Μισό γιαούρτι με λίγα λιπαρά (100 γραμμάρια περίπου)
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
- Λίγες σταγόνες λεμόνι
- Λίγη ρίγανη
- Λίγη πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- Λίγο σκόρδο σε σκόνη ή μία σκελίδα σκόρδο
Τρόπος παρασκευής για την υγιεινή σως
Αυτή η σως γίνεται πανεύκολα και το μόνο που θα χρειαστείς είναι 5 λεπτά από τον χρόνο σου και ένα μπλέντερ. Ξεκινάμε βάζοντας τα αυγά να βράσουν και μόλις τα βγάλουμε από το νερό, τα κρυώνουμε με πολύ δροσερό νερό. Τα κόβουμε κομμάτια και τα βάζουμε μέσα στο μπλέντερ.
Ύστερα καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε και αυτό κομμάτια και το βάζουμε στο μπλέντερ. Το αβοκάντο πρέπει να είναι ώριμο και μαλακό για να το χρησιμοποιήσουμε. Ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ και το γιαούρτι που έχουμε επιλέξει και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν μία κρέμα. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και αν σου αρέσει χωρίς μπαχαρικά, τότε μπορείς να την αφήσεις έτσι.
Αν ωστόσο, προτιμάς η σως να έχει περισσότερη γεύση και νοστιμιά, τότε συνέχισε με τη συνταγή μας. Πρόσθεσε μέσα στο μείγμα αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις, λίγη ρίγανη, το λεμόνι, λίγη πάπρικα και σκόρδο σε σκόνη. Τα χτυπάμε όλα μαζί άλλη μία φορά και έτοιμη η υγιεινή σως μας. Ετοιμάσου να την απολαύσεις και να τη μοιραστείς με όποιον θέλεις.
Extra tips:
- Μπορείς να προσθέσεις ότι μπαχαρικό ή μυρωδικό θέλεις μέσα στη σος μας ανάλογα με τα γούστα σου. Για παράδειγμα μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο αλλά και λίγο κρεμμύδι ή πιπεριά για περισσότερη γεύση.
- Και βέβαια δεν χρειάζεται να προσθέσεις όλα τα μπαχαρικά που πρόσθεσα εγώ. Φτιάξε τη δική σου σος ανάλογα το τι σου αρέσει.
- Αν θέλεις λίγο πιο καυτερή τη σος σου, πρόσθεσε κόκκινο πιπέρι, ταμπάσκο ή πιπεριά τσίλι.
- Επίσης, αντί για αβοκάντο, μπορείς να προσθέσεις μία κουταλιά της σούπας μαγιονέζα light ή τυρί κρέμα.
- Αυτή σάλτσα ταιριάζει απίστευτα με σαλάτες, με τσίπς ή πατατάκια, με κάποιο κρέας της επιλογής σου αλλά και σε burger ή σουβλάκι αντί για τις γνωστές σως που όλοι μας γνωρίζουμε.
- Βεβαίως κι αν θες περισσότερη σος, απλά πρόσθεσε κι άλλα υλικά στη συνταγή μας.
- Η σως μας συντηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες περίπου.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις εύκολη σπιτική σίζαρ σως.
- Η πιο νόστιμη τυροκαυτερή μόνο για σένα.
- Μία σπιτική γλυκόξινη σάλτσα κατάλληλη για κρέας, ψάρι αλλά και σαλάτες.
Μοιράσου αυτή την υπέροχη, υγιεινή σως με τους φίλους σου. Καλή όρεξη!