Αυτές οι τραγανές πατάτες ογκρατέν είναι μοναδικές και πολύ νόστιμες. Μία συνταγή για τραπέζια ή συναντήσεις με φίλους και αγαπημένους.
Τραγανές πατάτες ογκρατέν
Αυτή την υπέροχη συνταγή, την εμπνεύστηκα από μία φίλη μου, που είχε φτιάξει αυτό το πιάτο σε ένα από τα τραπέζια που είχε κάνει. Αμέσως τη ρώτησα τη συνταγή και έκανα και κάποιες δικές μου παραλλαγές. Αφού τη προσάρμοσα στα δικά μου γούστα και γεύσεις, το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο.
Είναι μία εύκολη συνταγή για πατάτες ογκρατέν που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Επίσης, είναι το κατάλληλο πιάτο για μεσημεριανό ή για συνοδευτικό μαζί με κάποιο κρέας ή ψάρι. Για να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτές τις τραγανές πατάτες ογκρατέν.
Υλικά που θα χρειαστείς για ένα μεσαίο ταψάκι:
- 5-6 πατάτες
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 συσκευασίες κρέμα γάλακτος για μαγειρική (600 ml περίπου)
- Μία κονσέρβα μανιτάρια ή μία συσκευασία φρέσκα μανιτάρια (ανάλογα τα γούστα μας)
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη ή 2 σκελίδες λιωμένες
- 250 γραμμάρια κίτρινο τυρί τριμμένο της επιλογής σας
Προετοιμασία και εκτέλεση για τις τραγανές πατάτες ογκρατέν
Αυτή η συνταγή δεν χρειάζεται πολύ κόπο και χρόνο από τη μέρα σου. Γίνεται πανεύκολα και με λίγα απλά βήματα θα έχεις ένα σπιτικό φαγάκι που θα το λατρέψουν όλοι.
Για αρχή, πλύνε και καθάρισε καλά τις πατάτες. Κόψε τις σε φέτες και βάλε τις σε ένα μπολ. Μέσα στο μπολ, πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ελαιόλαδο. Ανακάτεψε τα όλα μαζί και βάλε τις πατάτες σε ένα μεσαίο ταψάκι της επιλογής σου. Ψήσε τις για 10-15 λεπτά μόνες τους μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και στη συνέχεια βγάλε τις από τον φούρνο. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν τραγανές και δεν θα φαίνονται σαν βραστές. Κάνε αυτό το βήμα και θα με θυμηθείς.
Στη συνέχεια, ανακάτεψε σε ένα μεγάλο μπολ, τα μανιτάρια, τις κρέμες γάλακτος, το σκόρδο και αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις. Ρίξε το μείγμα πάνω από τις πατάτες να πάει παντού και ανακίνησε καλά το ταψί. Βάλε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τυρί τριμμένο και ψήσε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
Αν δεν θέλεις να γίνει τόσο ξεροψημένο, μπορείς να το καλύψεις με αλουμινόχαρτο και να το ψήσεις έτσι. Οι τραγανές πατάτες ογκρατέν είναι έτοιμες να τις γευθείς.
Extra tips:
- Μπορείς να συνοδεύσεις το φαγητάκι μας με μία δροσερή σαλάτα (Βρες εδώ υπέροχες σαλάτες για να διαλέξεις), ή επίσης με κάποιο κρέας ή ψάρι.
- Πρόσθεσε ότι θέλεις στις πατάτες μας, όπως κοτόπουλο, μπέικον αλλά και ότι άλλο λαχανικό σου αρέσει. Εμένα μου αρέσει και η πιπεριά, το καρότο, το κολοκύθι αλλά και το κρεμμύδι.
- Για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντικατέστησε τη πλήρης κρέμα γάλακτος με κάποια φυτική, με κάποια light ή με λιγότερα λιπαρά, όπως και με γάλα ή γιαούρτι.
- Κάνε ότι συνδυασμούς σου αρέσουν και φτιάξε το φαγητό των ονείρων σου.
- Φτιάξε πατάτες καρμπονάρα με μπέικον, κρέμα γάλακτος και πολλά τυριά.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις γεμιστές πατάτες φούρνου με 3 είδη γέμισης για να διαλέξεις.
- Οι πιο νόστιμες πατάτες φούρνου που είναι σαν τηγανιτές για απόλαυση χωρίς ενδοιασμούς.
Μοιράσου αυτή τη λαχταριστή συνταγή με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!