tragana-spitika-patatakia-chips-tsips-patates-snack-eisaimonadikigr

Τραγανά σπιτικά πατατάκια για να μην αγοράζεις απ’ έξω

Δεν θα ήταν τέλειο να μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά πατατάκια χωρίς περιττά έξοδα; Τραγανά πατατάκια χωρίς συντηρητικά.

 

Εύκολα σπιτικά πατατάκια

spitika-patatakia-chips-patatas-tsips-tragana-sintagi-eisaimonadikigr

 

Γενικά μου αρέσουν πολύ τα αλμυρά φαγητά και προϊόντα και έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία σε ότι περιέχει πατάτα. Θυμάμαι από πολύ μικρή που έπαιρνα το χαρτζιλίκι μου και το χαλούσα είτε σε πατατάκια, είτε σε σοκολάτα μαζί με πατατάκια. Το καλοκαίρι βεβαίως προτιμούσα παγωτό, αλλά τα πατατάκια είχαν τη τιμητική τους. Έχω δοκιμάσει πολλά είδη από πατατάκια, μέχρι που άρχισα να σκέφτομαι να φτιάξω τα δικά μου σπιτικά πατατάκια και να τα φτιάξω όπως θέλω εγώ.

Έτσι έπεσα πάνω σε μία πανεύκολη συνταγή για τραγανά πατατάκια με φυσική γεύση και είπα γιατί όχι; Ας τα δοκιμάσω. Φυσικά το αποτέλεσμα με εξέπληξε και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πατατάκια του περιπτέρου ή του σούπερ-μάρκετ. Και εκτός από πεντανόστιμα, αυτά τα πατατάκια είναι και πολύ πιο υγιεινά από του εμπορίου, χωρίς συντηρητικά και συστατικά που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας. Επίσης, είναι το κατάλληλο σνακ για τους μικρούς μας φίλους που έχουν αδυναμία στα πατατάκια. Και όχι μόνο αυτό! Μπορείς αντί να τα τηγανίσεις, να τα ψήσεις και στον φούρνο ή στο air-fryer για να αποφύγεις τα περιττά λάδια και λιπαρά. Πάμε να δούμε πως μπορείς να τα φτιάξεις και εσύ.

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για 1-2 μερίδες πατατάκια:



  • 300 γραμμάρια πατάτες (περίπου 5 μέτριες πατάτες)
  • Πατατοκόπτης για να κόψουμε πολύ λεπτές τις πατάτες μας
  • Αλάτι και ρίγανη για το τέλος
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

 

 

 

 

Διαδικασία και εκτέλεση για τα εύκολα σπιτικά πατατάκια

chips-spitika-tragana-patatakia-sintagi-patatas-eisaimonadikigr

 

Αυτή η συνταγή γίνεται πολύ εύκολα και μπορούν να βοηθήσουν μικροί και μεγάλοι. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις τραγανά πατατάκια στο πιάτο σου.

Για αρχή θα πλύνουμε και θα καθαρίσουμε καλά τις πατάτες μας. Στη συνέχεια τις περνάμε από τον πατατοκόφτη (μπορείς να τον βρεις σε όλα τα σούπερ-μάρκετ κλπ) σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε μέσα σε νερό. Αφήνουμε τις κομμένες πατάτες για 15 λεπτά στο νερό για να φύγει το πολύ άμυλο. Τα ανακατεύουμε λίγο με τα χέρια μας για να ξεπλυθούν καλά και στρώνουμε τις φέτες πάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά υγρά. Ταμπονάρουμε απαλά με άλλο λίγο χαρτί κουζίνας από την πάνω πλευρά για να εξαφανίσουμε το νερό που έχει μείνει.

 

 

Στη συνέχεια, γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα κατσαρολάκι με ηλιέλαιο. Το αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες μας. Τις διαχωρίζουμε όσο μπορούμε για να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Αφήνουμε τα πατατάκια μας να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν χρώμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά. Όταν πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε με μία σουρωτή κουτάλα και τα βάζουμε σε μία μεγάλη γαβάθα ή μπολ. Τους προσθέτουμε αλάτι και ρίγανη όσο θέλουμε και τα ανακινούμε όλα μαζί μέσα στη γαβάθα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και δοκιμάζουμε. Τα πιο νόστιμα σπιτικά πατατάκια είναι έτοιμα να τα απολαύσεις και να τα μοιραστείς με όσους αγαπάς.

 

 

 

Extra tips:

  • Εκτός από αλάτι και ρίγανη, μπορείς να προσθέσεις και άλλα υλικά ανάλογα τα γούστα σου. Για παράδειγμα, σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, κόλιανδρο και δενδρολίβανο, τυρί σε σκόνη αλλά και ότι άλλο θέλεις.
  • Μπορείς να συνοδεύσεις τα πατατάκια σου με κάποια δροσερή σως ή απλά με λίγο γιαούρτι με μυρωδικά. Ακόμα και το τζατζίκι ταιριάζει απίστευτα με τα τσιπς. Άλλες σάλτσες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι η κέτσαπ, η μαγιονέζα, η σάλτσα barbeque, η καυτερή γλυκόξινη, η μουστάρδα, το γουακαμόλε, η sour cream κλπ.
  • Όπως προανέφερα, μπορείς να ψήσεις στον φούρνο ή στο air-fryer τα πατατάκια για να είναι πιο ελαφριά και υγιεινά. Απλά κόψε τις πατάτες, με την ίδια ακριβώς διαδικασία και πριν τις βάλεις στον φούρνο, ψέκασε τις με λίγο λάδι. Ψήσε σε ταψί με λαδόκολλα, τη μία φέτα δίπλα στην άλλη σε μέτρια θερμοκρασία για 5-8 λεπτά ανάλογα τον φούρνο σου. Θα γίνουν το ίδιο νόστιμα και ωραία τα chips σου.
  • Για περισσότερα πατατάκια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις περισσότερες πατάτες.
  • Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις και τσιπς από γλυκοπατάτα. Θέλουν λίγο περισσότερο ψήσιμο αλλά είναι εξίσου νόστιμα και εύκολα.
  • Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό γουακαμόλε.
  • Φτιάξε τη πιο νόστιμη και υγιεινή σως χωρίς πολλές θερμίδες.
  • Τσιπς χωρίς πατάτα γίνεται; Κι όμως αυτή η συνταγή θα στο αποδείξει.

 

 

 

Μοιράσου αυτά τα υπέροχα σπιτικά τσιπς (chips) με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Post Author: Eisaimonadikigr