spitika-koulouria-thessalonikis-fournou-koulourakia-zimi-eisaimonadikigr

Σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης για ένα αφράτο και αγαπημένο σνακ

Σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης που μπορείς να τα γεμίσεις με ότι θέλεις. Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που έχει αγαπηθεί πολύ.

 

Σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης για όλους

koulouria-thessalonikis-gemista-spitika-fournou-eisaimonadikigr

 

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ μικρών και μεγάλων. Ακόμα θυμάμαι το αγαπημένο μας κουλούρι που μας έπαιρνε η μητέρα μου σε κάθε διάλειμμα. Επίσης, θυμάμαι ότι τα τρώγαμε και ως πρωινό , έτσι όπως ήταν ζεστά και ζουμερά από τον φούρνο της γειτονιάς.

Αλλά οι αναμνήσεις μου δεν μένουν μόνο στο παρελθόν. Ακόμα και σήμερα όταν περνάω από έναν φούρνο αναζητώ με το μάτι μου, το αγαπημένο μου μοσχομυριστό κουλούρι. Και το πιο ωραίο είναι ότι αυτή τη στιγμή μπορείς να το βρεις σε διάφορες παραλλαγές για να διαλέξεις. Γεμιστό με σαλάμι, τυρί, τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια, κοτόπουλο και ότι άλλο φανταστείς. Όπως επίσης και γλυκό, με σοκολάτα, μαρμελάδα, μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς κλπ. Μπορείς να διαλέξεις το αγαπημένο σου ή να φτιάξεις και εσύ τα δικά σου κουλούρια Θεσσαλονίκης και να τα γεμίσεις με ότι θέλεις. Ή απλά να τα έχεις ως ένα γρήγορο σνακ που μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου. Για να μην περιαυτολογώ, πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα τα δικά σου σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Υλικά για 10-12 κουλούρια:



  • 400 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (30 γραμμάρια)
  • 700-750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μία κουταλιά της σούπας αλάτι

 

 

Για επάλειψη:

  • 200 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • Μία κουταλιά της σούπας μέλι
  • 200 γραμμάρια σουσάμι

 

 

 

 

Διαδικασία για τα σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης

koulouria-thessalonikis-me-sousami-spitika-fournou-koulourakia-eisaimonadikigr

 

Πάμε να φτιάξουμε αυτά τα αγαπημένα κουλούρια. Για αρχή θα βάλουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό νερό μαζί με τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η μαγιά και η ζάχαρη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πάλι και αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το αλάτι. Πλάθουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1-1,5 ώρα μέχρι να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

 

 

Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε το χλιαρό νερό μαζί με το μέλι και απλώνουμε σε ένα πιάτο το σουσάμι. Πλάθουμε τα κουλούρια μας σε στρογγυλό σχήμα και τα περνάμε από το μείγμα με το μέλι και από τις δύο πλευρές. Τα βουτάμε και στο σουσάμι να κολλήσει καλά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με ένα κομμάτι λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις ψηθούν, τα βάζουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν καλά πριν τα κόψουμε και δοκιμάσουμε. Τα πιο αφράτα σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης, είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.

 

 

Extra tips:

  • Αν θέλετε περισσότερα κουλούρια, διπλασιάστε τη ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Για πιο υγιεινά και ελαφριά κουλούρια, χρησιμοποίησε αλεύρι ολικής και λιγότερο ελαιόλαδο.
  • Όπως προανέφερα, μπορείς να γεμίσεις τα κουλούρια με ότι θέλεις εσύ. Εμένα ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι το τυρί κρέμα και η γαλοπούλα. Ανοίγω το κουλούρι προσεκτικά στη μέση και απλώνω τα υλικά που μου αρέσουν. Αυτό το σνακ είναι ιδανικό για ένα ελαφρύ πρωινό χωρίς πολλές θερμίδες που σε κρατάει κιόλας.
  • Μπορείς να φτιάξεις μικρότερα κουλουράκια σε μέγεθος και να τα βουτήξεις μέσα σε λιωμένη σοκολάτα ή μερέντα. Αυτά τα κουλουράκια μπορείς να τα διατηρήσεις στο ψυγείο σου για να παραμείνουν πιο τραγανά και δροσερά.
  • Είναι τα καλύτερα κουλούρια για να τα συνοδεύσεις με τον καφέ ή το γάλα σου το πρωί, ως ένα σνακ που θα το έχεις μαζί σου για όταν πεινάσεις αλλά και να το συνδυάσεις με διάφορες σαλάτες και γεύματα.
  • Ένας συνδυασμός που αγαπώ ιδιαίτερα είναι τα συνδυάσεις με τηγανιτά αυγά και τυρί φέτα το πρωί. Από τα πιο νόστιμα γεύματα για μένα.
  • Επίσης, μπορείς να φτιάξεις τα κουλούρια χωρίς να τα ψήσεις, και να τα αποθηκεύσεις στη κατάψυξη σου για να έχεις καθημερινά φρέσκα κουλούρια.
  • Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις σπιτικές τορτίγιες.
  • Φτιάξε εύκολη ζύμη για σπιτικά μπέιγκελς (bagels).
  • Τέτοιο φουσκωτό ψωμί από ρύζι, δεν έχεις ξαναδοκιμάσει σίγουρα.
  • Ένα ξεχωριστό ψωμί χωρίς μαγιά για όλους.
  • Το πιο νόστιμο τυρόψωμο για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.

 

 

 

Μοιράσου αυτά τα πεντανόστιμα σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!

Διαβάστε περισσότερα

Post Author: Eisaimonadikigr