psomi-xwris-magia-aleuri-frantzola-sintages-eisaimonadikigr

Συνταγή για το πιο εύκολο ψωμί χωρίς μαγιά με πλούσια υφή

Αυτή η συνταγή για ψωμί χωρίς μαγιά θα σε συναρπάσει. Είναι ένα εύκολο και γρήγορο ψωμάκι χωρίς μαγιά για όλη την οικογένεια.

 

 

Εύκολο ψωμί χωρίς μαγιά

psomaki-xoris-magia-frantzoles-aleuri-bread-zimi-gia-psomi-sintages-eisaimonadikigr

Γιατί να επιλέξεις ένα ψωμάκι χωρίς μαγιά; Οι λόγοι είναι πολύ απλοί και σίγουρα χρήσιμοι. Όταν το ψωμάκι μας δεν έχει μαγιά, δεν μας φουσκώνει τόσο στη κατάποση του και επίσης υπάρχουν πολλά άτομα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν μαγιά.

Επίσης, η υφή του είναι πολύ πιο πλούσια και κόβεται πολύ πιο εύκολα.  Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα και μπορείς να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο για περίπου μία βδομάδα και να κόβεις όση ποσότητα θέλεις. Βεβαίως και μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερη ποσότητα υλικών, για να φτιάξεις πιο πολλές φραντζόλες και φραντζολάκια.

 

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για το ψωμί χωρίς μαγιά:



  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού baking soda
  • 1,5 κούπα γάλα της επιλογής σου
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο παγωμένο

 

 

 

 

 

 

Διαδικασία και προετοιμασία

psomi-xoris-magia-psomaki-xwris-zimi-psomiou-sintages-eisaimonadikigr

Πριν αρχίσουμε τη συνταγή μας, κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι για να το χρησιμοποιήσουμε μετά. Μετά βάζουμε τον φούρνο να προθερμανθεί μέχρι να φτιάξουμε το ψωμί μας. Όσο πιο ζεστός είναι ο φούρνος, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το ψωμάκι μας.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη baking soda. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί και στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα το βούτυρο. Με τα χέρια μας ή με ένα ειδικό μηχάνημα για ζύμη, ανακατεύουμε το βούτυρο με τα στερεά υλικά τρίβοντας το με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν πολύ μικρά μπαλάκια.

 

 

Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να γίνει μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Μπορεί να χρειαστούμε και λίγο περισσότερο αλεύρι αναλόγως τη σύσταση της ζύμης.

Φτιάχνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό φραντζολάκι και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Αν θέλουμε φτιάχνουμε πιο μικρά στρογγυλά ή μακρόστενα φραντζολάκια αναλόγως πως τα θέλουμε. Σχηματίζουμε από πάνω ένα Χ και ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30-45 λεπτά. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις σουσάμι πάνω στο ψωμί για περισσότερη γεύση και εμφάνιση. Το νόστιμο ψωμί χωρίς μαγιά είναι έτοιμο να το δοκιμάσεις με τους αγαπημένους σου.

 

 

 

 

 

Extra tips:

  • Αν θέλεις, πρόσθεσε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για να γίνει ένα πιο γλυκό ψωμάκι.
  • Επίσης, μπορείς να προσθέσεις τυρί, ελιές, ντομάτα, πιπεριές αλλά και ότι άλλο θέλεις για να φτιάξεις ένα αλμυρό ψωμάκι.
  • Αντί για βούτυρο, πρόσθεσε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για μία πιο υγιεινή επιλογή.

 

 

 

Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου! Καλή επιτυχία!


Post Author: Eisaimonadikigr