Μία ξεχωριστή τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Η νοστιμιά της είναι ανεπανάληπτη. Ιδανική για όλες τις περιστάσεις.
Σουφλέ τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι
Πλούσια σε γεύση και σε υλικά πίτα, που φουσκώνει και αφρατεύει με το ψήσιμο και όταν σερβίρεται ζεστή τρεμουλιάζει η γέμιση. Ξεφεύγει από τις συνηθισμένες τυρόπιτες και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως κυρίως πιάτο, αφού είναι πολύ χορταστική. Με τα υλικά που σας δίνουμε υπολογίστε ότι θα βγουν περίπου δέκα κομμάτια.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Τι θα χρειαστείς για τη τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι:
- Ένα πακέτο φύλλο κανταΐφι
- 8 αβγά (τα 2 για τη γέμιση)
- Ένα λίτρο φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γραμμάρια ανθότυρο τριμμένο
- 300 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- 200 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο τριμμένο
- 300 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
- 200 γραμμάρια γκούντα τριμμένο
- Ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- Δύο κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο τριμμένο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Για να δούμε πως μπορείς να το φτιάξεις και εσύ εύκολα και γρήγορα. Για αρχή, τρίβουμε όλα τα τυριά σε χοντρό τρίφτη, μέσα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα δύο από τα οκτώ αβγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο, μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη. Χωρίζουμε το φύλλο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι (το ανοίγουμε με τα δάχτυλα) στο πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε τη γέμιση. Από πάνω σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, αφού το ανοίξουμε με τα δάχτυλα, να αφρατέψει.
Κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια. Χτυπάμε σε μπολ τα υπόλοιπα έξι αβγά με το γάλα και περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε το σκεύος με την πίτα για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι. Περιχύνουμε έπειτα με το λιωμένο βούτυρο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Όταν τοποθετήσουμε την τυρόπιτα στο φούρνο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει καλά.
Extra tips:
- Συνδυάστε την τυρόπιτα σας με μπύρα. Είναι ένα ποτό που της ταιριάζει απόλυτα και αναδεικνύει τη γεύση της.
- Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τη γεύση της πίτας με μπεσαμέλ (δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις σπιτική μπεσαμέλ). Μπορείτε να βρείτε και έτοιμη. Προσθέστε τη στη γέμιση, πριν τοποθετήσετε το επάνω στρώμα του κανταϊφιού.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις τυρόπιτα χωρίς φύλλο.
- Συνόδευσε τη τυρόπιτα με μία δροσερή σαλάτα (δες εδώ) ή με κάποια απλή και εύκολη σος.