Ένα υπέροχο γλυκό για συνοδευτικό με τον καφέ σου. Σουφλέ μόκα με μυρωδιά καφέ για να κεράσεις τους αγαπημένους σου ένα ξεχωριστό γλυκάκι.
Σουφλέ μόκα με μυρωδιά καφέ
Ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ σας μετά το γεύμα. Το κάρδαμο προσθέτει μια εξωτική γεύση στο γλυκό. Ιδανικό για να κεράσεις όποιον θέλεις και να το μοιραστείς με όλους.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά για 6 άτομα για το σουφλέ μόκα:
- 375 ml κρέμα γάλακτος
- 2 σπόροι κάρδαμου, ελαφρώς κοπανισμένοι
- 300 γραμμάρια καφές
- 375 ml γάλα
- 4 κρόκοι αβγών, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 45 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75 ml λικέρ Tia Maria ή άλλο λικέρ με γεύση καφέ
- Ανάλατο βούτυρο λιωμένο, συν λίγο επιπλέον για βουτύρωμα
- 6 ασπράδια αβγών, σε θερμοκρασία δωματίου
- Κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση και προετοιμασία
Βάλτε την κρέμα γάλακτος και το κάρδαμο σε κατσαρόλα και αφήστε να πάρει βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα στην άκρη για 10-15 λεπτά. Σουρώστε, σκεπάστε την κρέμα γάλακτος και αφήστε τη να κρυώσει. Ταυτόχρονα, προσθέστε τον καφέ στο γάλα, σκεπάστε και αφήστε το μείγμα στην άκρη για 10-15 λεπτά.
Βράστε το γάλα. Χτυπήστε τους κρόκους με τα τρία τέταρτα της ζάχαρης επί 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το αλεύρι και το γάλα σουρωμένο και ανακατέψτε. Μεταφέρετε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει σε μέτρια φωτιά, χτυπώντας διαρκώς. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνέχεια. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το λικέρ.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και βάλτε μέσα ένα ταψάκι να ζεσταθεί. Βουτυρώστε έξι φορμάκια της αρεσκείας σας. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Ανακατέψτε την μαρέγκα με την κρέμα του καφέ, με απαλές κινήσεις για να παραμείνει αφράτο.
Μοιράστε το μείγμα στα φορμάκια και περάστε το δάχτυλό σας γύρω από τα τοιχώματα κάθε φόρμας. Βάλτε τα φορμάκια στο ζεστό ταψάκι. Ψήστε για 10-12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν τα σουφλέ.
Για περισσότερα νόστιμα γλυκά δες εδώ
Πασπαλίστε τα με κακάο και σερβίρετε αμέσως, μαζί με την κρέμα που αρωματίσατε με κάρδαμο. Τα σουφλέ μόκα με μυρωδιά καφέ είναι πανέτοιμα να τα απολαύσεις.
EXTRA TIPS
- Για τέλεια σουφλέ, βουτυρώνετε πάντα και αλευρώνετε ή ζαχαρώνετε τα τοιχώματα από τις φόρμες. Περάστε το δάχτυλό σας από το χείλος των τοιχωμάτων της φόρμας, για να βοηθήσετε τα σουφλέ να φουσκώσουν. Ψήνετε πάντα μέσα σε προθερμασμένο ταψάκι.
- Το σουφλέ μόκα μπορεί να συνδυαστεί με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή κάποια άλλη γεύση παγωτού που σας αρέσει και έξτρα σιρόπι σοκολάτα. Εναλλακτικά μπορείτε να το πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη .Μπορείτε επίσης να το γαρνίρετε με σαντιγί. Το λικέρ μπορεί να αντικατασταθεί με ρούμι.
- Το σουφλέ μόκα με μυρωδιά καφέ είναι ένα μοναδικό γλυκάκι που έχει ρίζες από το εξωτερικό.
- Αν θέλεις, μπορείς να μην προσθέσεις τον καφέ. Αυτό το γλυκό είναι γεμάτο αρώματα όποτε δεν θα στερηθεί τίποτα από τη γεύση του.
- Για υπέροχο χειροποίητο παγωτό με ζαχαρούχο δες εδώ.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις το πιο εύκολο και ζουμερό σουφλέ σοκολάτας.
- Φτιάξε cheesecake σοκολάτας για να καταπλήξεις τους πάντες.