Ένα πεντανόστιμο σουφλέ μελιτζάνας για να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Το τυρί και η σπιτική σάλτσα ντομάτας απογειώνουν τη γεύση του πιάτου.
Σπιτικό σουφλέ μελιτζάνας
Οι μελιτζάνες είναι πολύ νόστιμες ψητές, τηγανιτές, τουρλού ή σε ρατατούιγ, σε πιο εξελιγμένη μορφή. Σκεφτήκατε ποτέ να τις δοκιμάσετε ψητές, με μια ιδιαίτερη σάλτσα ντομάτας-τυριού; Διαβάστε παρακάτω, εφαρμόστε τη συνταγή και εντυπωσιάστε. Είναι σίγουρο ότι ο συνδυασμός της σπιτικής σάλτσας ντομάτας και των τυριών, απογειώνουν αυτό το υπέροχο πιάτο. Μία συνταγή που θα λατρέψουν όλοι και μπορείτε να προσθέσετε ότι υλικά σας αρέσουν. Αν το φτιάξετε μία φορά, δεν θα προλαβαίνετε να το φτιάχνετε συνέχεια. Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα με τα πιο απλά υλικά.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά για ένα κανονικό τετράγωνο ταψί:
(Για τις μελιτζάνες):
- 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια ρικότα (ιταλικό τυρί)
- 100 γραμμάρια παρμεζάνα (ή εναλλακτικά φυτικό σκληρό τυρί)
- 100 γραμμάρια μοτσαρέλα, κομμένη σε λεπτές φέτες
- Μία πρέζα θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
(Για τη σάλτσα):
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κονσέρβες σάλτσας ντομάτας (να περιέχει ψιλοκομμένο ντοματάκι), εναλλακτικά χρησιμοποιείστε τρεις ψιλοκομμένες ντομάτες και λίγο πελτέ ντομάτας (50 γραμμάρια)
- 125 ml κόκκινο κρασί
- Λίγη ρίγανη
Διαδικασία και τρόπος παρασκευής για το πιο υπέροχο σουφλέ μελιτζάνας
Πάμε να ξεκινήσουμε με το φαγητάκι μας. Για αρχή, πλύνε και κόψε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες. Έπειτα, αλείψτε τις φέτες μελιτζάνας με ελαιόλαδο, και από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, ζεστάνετε μία κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο και σοτάρετε τις μελιτζάνες για λίγα λεπτά, και από τις δύο πλευρές, μέχρι να χρωματιστούν ελαφρά. Βάλτε τες σε μια πιατέλα μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα ντομάτας, προθερμάνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τις κονσέρβες, τη ρίγανη και το κρασί. Σιγοβράστε για 15 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα σου. Επίσης, ρίξε λίγη ζάχαρη για να νοστιμεύσει η σάλτσα μας.
Μετά, προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα ταψί μετρίου μεγέθους, απλώστε λίγη σάλτσα ντομάτας έτσι ώστε να σκεπάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Απλώστε ένα στρώμα φέτες μελιτζάνας και από πάνω ένα στρώμα σάλτσας. Έπειτα απλώστε τη μισή ρικότα και «ραντίστε» με παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Επαναλάβετε τις στρώσεις κατά τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες. Τελειώστε με ένα στρώμα φέτες μοτσαρέλας και μία πρέζα παρμεζάνας. Ψήστε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα και να λιώσουν τα τυριά.
Σερβίρετε το πιάτο ζεστό, μαζί με πράσινη σαλάτα ή ότι άλλο θέλετε. Μπορείτε να σερβίρετε και την επόμενη μέρα, αφού ξαναζεστάνετε. Για να κοπεί πιο ομοιόμορφα, μπορείς να το αφήσεις να κρυώσει λίγο. Αν θέλεις μπορείς να του ρίξεις και άλλο τυρί από πάνω πριν το σερβίρεις.
Extra tips:
- Μπορείτε να διατηρήσετε το φαγητό στην κατάψυξη για ένα μήνα. πρέπει να είναι καλά σφραγισμένο, για να μην το κάψει η ψύξη. Αφού ξεπαγώσει, θα είναι σαν να το ψήσατε πριν από λίγο.
- Μπορείτε να φτιάξετε διπλή δόση σάλτσας ντομάτας και να τη χρησιμοποιήσετε άλλη φορά.
- Για ένα πιάτο vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικό τυρί.
- Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη φέτα ή με κάποιο άλλο τυρί που σας αρέσει.
- Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ανάμεσα στις στρώσεις και μανιτάρια, για έξτρα ιδιαίτερη γεύση.
- Για να είναι πιο τραγανές οι μελιτζάνες, προτού τις κόψετε σε φέτες, πλύνετέ τες και σκουπίστε τες. Έπειτα αφήστε τες να στραγγίσουν.
- Επιλέξτε μελιτζάνες με λεία και λαμπερή φλούδα.
- Οι μικρές και πιο λεπτές μελιτζάνες έχουν πιο γλυκιά γεύση.
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά που σας αρέσουν, όπως πχ μανιτάρια φρέσκα, κολοκυθάκια, πατάτα κλπ.
- Και αν θέλετε ένα πιο πλούσιο αποτέλεσμα, πρόσθεσε μέσα στο φαγητό σου κάποιο κρέας της επιλογής σου.
- Υπέροχα παναρισμένα μπουρεκάκια μελιτζάνας με φέτα.
- Ο πιο αγαπημένος μουσακάς της μαμάς μου.
- Σπιτικά λαζάνια με μελιτζάνα και μοτσαρέλα στον φούρνο.
- Νόστιμοι μελιτζανοκεφτέδες με πολύ απλά υλικά.
Μοιράσου το πιο εύκολο σουφλέ μελιτζάνας με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!