Ετοιμάσου να μάθεις πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτή τη σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα με τριμμένη καρύδα και αμύγδαλα. Θα τη λατρέψεις.
Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα
Ακόμα θυμάμαι τη μέρα που έμαθα να φτιάχνω αυτή τη πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα. Ήταν ένα κρύο φθινόπωρο και ήθελα να φτιάξω ένα εύκολο αλλά νόστιμο γλυκό για τη γιορτή της μητέρας μου. Έψαξα και βρήκα αυτή τη σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα και την έχω λατρέψει από τότε.
Δεν χάνω αφορμή να τη φτιάχνω σε γιορτές, γενέθλια αλλά και όταν θέλω κάτι γλυκό και γρήγορο. Επίσης, αγαπάω το πορτοκάλι και η μυρωδιά και η γεύση του είναι κάτι που θέλω να υπάρχει σε κάθε γλυκό που φτιάχνω.
Πάμε να δούμε μαζί πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτή την υπέροχη πορτοκαλόπιτα.
Τι θα χρειαστείς για τη σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα:
- 180 γραμμάρια βούτυρο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 3 αυγά
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Τον χυμό από ένα πορτοκάλι
- 1 γιαούρτι της επιλογής σου με φρούτα ή χωρίς φρούτα
- 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- Τριμμένη καρύδα
- Σπασμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι:
- 3 ποτήρια νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- Τον χυμό από 1 πορτοκάλια
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Λίγο λεμόνι
- Ένα ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Η διαδικασία για να φτιάξουμε αυτή τη πορτοκαλόπιτα, είναι πολύ εύκολη και δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από 10 λεπτά. Μοιάζει με σιροπιαστό κέικ με άρωμα και μυρωδιά πορτοκαλιού και σίγουρα θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας το σιρόπι μας, μιας και πρέπει να έχει κρυώσει μέχρι να γίνει το γλυκό μας. Σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα το μείγμα μας. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μπολ, το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη. Σπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ και ρίχνουμε μέσα και τις βανίλιες, τη κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τον χυμό πορτοκαλιού και τέλος το γιαούρτι.
Για περισσότερα νόστιμα γλυκά δες εδώ
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα μείγμα και τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχόμενα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό, βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Μόλις γίνει το γλυκό μας, έτσι όπως είναι ζεστό,το περιχύνουμε σιγά σιγά με το σιρόπι και το αφήνουμε να σιροπιαστεί για 1 ώρα τουλάχιστον. Σέρβιρε το γλυκό με τριμμένη καρύδα και σπασμένα αμύγδαλα. Το γλυκό μας είναι έτοιμο να το απολαύσεις.
Extra tips:
- Σέρβιρε τη πορτοκαλόπιτα μας, με σαντιγί, παγωτό, γλυκό του κουταλιού, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και ότι άλλο επιθυμείς.
- Αν θέλεις μπορείς να μην προσθέσεις το γιαούρτι και να το αντικαταστήσεις με γάλα.
- Το μέλι επίσης είναι μία καλή επιλογή αντί για ζάχαρη.
- Μπορείς αντί για πορτοκάλι, να βάλεις λεμόνι στη συνταγή μας και να βγει το ίδιο νόστιμο αλλά με μία νότα λεμονιού, αντί για πορτοκαλιού.
- Πασπάλισε το γλυκό με ζάχαρη άχνη και λιωμένη σοκολάτα και φτιάξε το γλυκό των ονείρων σου.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!